Luonnonsuojelu: Yli sata heh­taa­ria kei­das­aa­pa­suo­ta suo­jel­tiin Oulussa

Kolumni: Se tärsky oli lo­pet­taa pyö­räi­lyn al­kuun­sa, mutta toisin kävi

Ex-mi­nis­te­ri ja suur­lä­het­ti­läs it­se­näi­syys­päi­vän juh­lin­nas­ta: "Onko Suomi vielä EU:n jäsen?"

Pertti Salolainen ihmettelee, miksei Euroopan unioni näkynyt esimerkiksi Ylen juhlalähetyksessä. Hän katsoo, että jäsenyys on sotien jälkeen merkittävin asia Suomen itsenäisyyden vahvistamisessa.

Suomen EU-jäsenyys ei näkynyt itsenäisyyspäivän juhlaohjelmassa, ja se oli diplomaattien mielestä paha puute.
Suomen EU-jäsenyys ei näkynyt itsenäisyyspäivän juhlaohjelmassa, ja se oli diplomaattien mielestä paha puute.

Suomen jäsenyys EU:ssa ei ole entisen ministeri, kansanedustaja ja suurlähettiläs Pertti Salolaisen (kok.) mielestä näkynyt itsenäisyyspäivän juhlinnassa riittävästi.

Hän moittii Twitterissä, ettei EU:n rooli ole ollut huomattavissa esimerkiksi Ylen toteuttamassa suorassa itsenäisyyspäivän lähetyksessä. Ohjelma korvasi perinteiset Linnan juhlat.

– Onko Suomi vielä EU:n jäsen? Salolainen kysyy tviitissään.

Tukea toiselta diplomaatilta

Salolaisen mielestä EU-jäsenyydellä on ollut Suomen itsenäisyyden vahvistamisessa "valtava merkitys". Hän pitää tätä jopa merkittävimpänä sotien jälkeisenä asiana.

– EU:ssa ei ole niinkään kysymys suomalaisten identiteetistä, vaan Suomen kaikinpuolisen sotien jälkeisen aseman vahvistumisesta, hän täsmentää.

Salolainen sai näkemykselleen tukea toiselta diplomaatilta, Suomen Iso-Britannian -suurlähettiläänä toimineelta Pekka Huhtaniemeltä. Hän sanoi ihmetelleensä niin ikään EU-jäsenyyden näkymättömyyttä juhlinnassa.

– Onko EU-jäsenyydestä tullut 25 vuodessa liian itsestäänselvä asia kansan suurelle enemmistölle? Huhtaniemi pohti Salolaisen tviittiin lähettämässään kommentissa.

Huhtaniemi toimi Suomen Iso-Britannian -suurlähettiläänä vuosina 2010-2015. Salolainen oli samassa tehtävässä vuosina 1996-2004.