Vankilat: Kaleva vie­rai­li nais­van­ki­las­sa ja tapasi vangin, jonka elämän suunnan opis­ke­lu käänsi

Kolumni: Tek­no­lo­gi­sen ke­hit­ty­mi­sen myötä maa­ta­lous on muut­tu­nut ra­di­kaa­lis­ti

Eu­roop­pa­mi­nis­te­ri Tup­pu­rai­nen: EU:n omat varat "tu­le­vai­suu­den mu­siik­kia"

Euroopan unioni on yrittänyt päättää uusista maksuista ja veroista jo vuosia pääsemättä lopputulokseen. Nyt EU:n komissio ehdotti 750 miljardin elpymispaketin rahoittamisesta osittain uusilla EU:n omilla varoilla. Eurooppaministeri Tuppurainen kommentoi, että Suomenkin on syytä olla aktiivinen keskustelussa EU:n omista varoista.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen arvioi, että Suomen näkemystä EU:n omiin varoihin aletaan hahmotella syksyllä.
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen arvioi, että Suomen näkemystä EU:n omiin varoihin aletaan hahmotella syksyllä.
Kuva: Arttu Laitala

Euroopan unionin komissio esitti, että osat 750 miljardin elpymispaketin rahoista kerättäisiin EU:n uusilla omilla veroilla ja maksuilla.

Niitä olisivat digivero, päästökauppamaksu, hiilitulli, muovivero ja sisämarkkinamaksu, joilla voitaisiin kerätä kymmeniä miljardeja.

Verot vähentäisivät painetta korottaa jäsenmaksuja. Jäsenmaksujen korotus on yksi keinoista rahoittaa elpymispaketti.

Tytti Tuppurainen kertoi medialle eurooppaministerien kokouksen jälkeen tiistaina, että veroista ja maksuista ei ole tarkoitus tehdä vielä päätöstä perjantaisessa Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Suomessakin on silti alkaa keskustella aiheesta.

– Tämä on selvästi tulevaisuuden musiikkia, johon meidänkin on syytä olla valmis osallistumaan. Tässä ei auta jättäytyä aidalle istumaan ja katsomaan mihin suuntaan tämä menee. Meidän pitää olla aktiivinen osapuoli tässä omien varojen keskustelussa.

Suomessa varoista voitaisiin Tuppuraisen mukaan päästä keskustelemaan syyskaudella, kun aletaan tehdä selontekoa EU-politiikasta. Selonteko on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi vuoden alussa.

– Uskon, että tässä hahmotellaan vähän tarkemmin Suomen näkemystä EU:n mahdollisiksi uusiksi omiksi varoiksi.

Muovin kierrätysmaksu mahdollinen

EU:n pitäisi pystyä parsimaan kiinni budjetissa häämöttävä lovi ja löytää uusia rahoituskeinoja.

Komission laskujen mukaan seuraavalla rahoituskehyskaudella 2021–2027 EU:n uusien omien varojen hankinta voisi nousta 22 miljardiin euroon vuodessa.

Rahoituskehyksessä ei siitä huolimatta näytä tällä hetkellä olevan muita uusia lisätuloja kuin muovin kierrätysmaksu. Kierrättämättömästä muovista voitaisiin saada arviolta viitisen miljardia euroa.

Budjettineuvos Panu Kukkonen valtiovarainministeriöstä kertoi aiemmin Lännen Medialle, että muut vaihtoehdot karsiutuivat rahoituskehysvalmistelun yhteydessä. Muut uudet rahoitusvälineet tulisivat siis luultavimmin käyttöön vasta vuonna 2028 alkavalla rahoituskaudella.

Tällä hetkellä EU:n keräämät omat varat ovat lähinnä tulleja ja maatalousmaksuja. Suurin osa EU:n tuloista kerätään jäsenmailta bktl-perusteisena jäsenmaksuna ja arvonlisäveroperusteisena kansallisena maksuosuutena.

Jäsenvaltioiden eriävät intressit hidastavat päätöstä

EU on yrittänyt luoda uusia kassaa kerryttäviä veroja ja maksuja jo vuosia, mutta niistä ei ole saatu päätöstä aikaan.

Mikäli EU haluaa kerätä veroja, on siitä oltava kaikkien jäsenmaiden yksimielisyys. Tämä voi olla käytännössä vaikea saavuttaa.

Päätöksen tekemistä on hankaloittanut jäsenvaltioiden risteävät intressit EU:n omien varojen keräämisen suhteen.

Keskustelua EU:n omien varojen lisäämisestä ei ole käyty vielä kovin kauaa, mutta muutamat suomalaispoliitikot ovat ehtineet kommentoida komission ehdotusta.

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr) kertoi Ylen haastattelussa, että omien varojen lisääminen olisi järkevää. EU-komissaari Jutta Urpilainen kommentoi Uuden Suomen haastattelussa, että uudet EU-verot ovat "nerokas ehdotus".