Metsästys: Poh­jois-Poh­jan­maal­le myön­net­tiin luvat 25 il­vek­sen kaa­ta­mi­seen

Huumerikokset: Oikeus tuo­mit­si eh­dot­to­mia van­keus­ran­gais­tuk­sia tör­keis­tä huu­maus­ai­ne­ri­kok­sis­ta Oulussa

Mainos: Kalevan ti­laa­jan kump­pa­ni­etu­na liput puoleen hintaan Kär­pät-Pe­li­cans ke 27.10. peliin.

Eu­roop­pa hukkuu ro­kot­tei­siin

Ranskassa repesi poliittinen riita sikainfluenssarokotteista, joita tilattiin maahan viime keväänä ja kesänä neljältä lääketehtaalta yhteensä 94 miljoonaa kappaletta. Osalle kansalaisista varattiin kaksi annosta, mutta vasta viisi miljoonaa ranskalaista on käynyt piikitettävänä. Vastaavanlaisessa suossa ollaan useissa EU-maissa.

Egyptiläistyttö sai sikainfluenssarokotteen Kairon eteläpuolella sijaitsevassa koulussa.
Egyptiläistyttö sai sikainfluenssarokotteen Kairon eteläpuolella sijaitsevassa koulussa.
Kuva: khaleid el fiqi/epa

Ranskassa repesi poliittinen riita sikainfluenssarokotteista, joita tilattiin maahan viime keväänä ja kesänä neljältä lääketehtaalta yhteensä 94 miljoonaa kappaletta. Osalle kansalaisista varattiin kaksi annosta, mutta vasta viisi miljoonaa ranskalaista on käynyt piikitettävänä.

Vastaavanlaisessa suossa ollaan useissa EU-maissa. Saksa ilmoitti kuukausi sitten myyvänsä sikainfluenssarokotteita muille maille ja haluaa peruttaa osan tilauksistaan.

Päätöksiä on tehty Espanjassa, Hollannissa ja viimeksi Britanniassa. Myös Sveitsi ja Norja aikovat kuljetuttaa ylimääräänsä sinne, missä rokotteita tarvitaan.

Nyt tiedetään, että jo yksi sikainfluenssarokote antaa suojan, että pandemia on pelättyä lievempi ja että ihmisillä on ollut rokotteesta runsaasti ennakkoluuloja.Ylijäämät
myyntiin


65 miljoonan asukkaan Ranskassa halutaan löytää 50 miljoonalle ylimääräiselle annokselle ratkaisu: joko peruuttaa tilaukset, joita ei vielä ole toimitettu, tai palauttaa tehtaille, myydä ja lahjoittaa eteenpäin.

Presidentti Nicolas Sarkozy ja terveysministeri Roselyne Bachelot ovat opposition hampaissa. Bachelot ilmoitti liikaa tilatuista annoksista viime viikolla. Kokonaishinta on 869 miljoonaa euroa.

Oppositio sanoo sopimuksia "vakavaksi strategiseksi virheeksi" ja haluaa selvityksiä.

Bachelot on toistaiseksi sopinut myynnistä Qatariin ja Egyptiin. Keskusteluja käydään sikainfluenssan pahoin vaivaamien Ukrainan ja Meksikon kanssa, ja tilausten peruuttamisesta tai palauttamisesta neuvotellaan.Lääketehtaat
"voittajia"


Ranskan sosialistit sanovat, että lääketehtaat ovat sikainfluenssapandemian "suuria voittajia".

Maailmanlaajuisen vakavan pandemia uhka alkoi tuottaa voittoja rokotteiden valmistajille vuoden 2009 puolivälistä lähtien.

GlaxoSmithKline jolta myös Suomi on ostanut viisi miljoonaa sikainfluenssarokotettaan, on uutistoimisto Reutersin arvioiden mukaan kisan isoin hyötyjä.

Vaikka osa eurooppalaisista tilaajista yrittää vetäytyä tilauksista, rokotemarkkinat jatkuvat muualla maailmassa. WHO:n mukaan tauti on erityisen aktiivinen nyt Egyptissä, Intiassa ja itäisessä Euroopassa.

Ranska on ilmoittanut peruuttavansa tilauksiaan ainakin GlaxoSmithKlinelta ja Novartisilta. Se on tilannut tavaraa myös lääketehtailta Sanofi-Aventis ja Baxter International.

Sikainfluenssa on levinnyt pandemiaksi joka puolelle maailmaa. Vuodenvaihteessa sen tiedettiin vieneen ainakin 12 799 ihmisen hengen; tapaukset ovat laboratoriossa varmistettuja, joten luku on todellisuudessa suurempi.Pandemia ei
välttämättä ohi


Euroopan unionissa sairauksien leviämistä kontrolloiva keskus ECDC varoittaa mahdollisista uusista influenssa-aalloista. Keskuksen mukaan hallitusten ei pitäisi hellittää H1N1-viruksen valvontaa, sillä on liian aikaista sanoa, onko pandemia ohi.

Yhdysvallat joutui Meksikon jälkeen keväällä 2009 sikainfluenssa kouriin. Myös siellä rokotuskampanjat ovat kangerrelleet. New Yorkin seudulla kerrotaan rekkakaupalla rokotteita palautetun lääkevarastoihin.

Mielipidekyselyjen mukaan 41 prosenttia amerikkalaisista aikuisista on toistaiseksi joko rokotettu tai suunnittelee hankkivansa rokotuksen.

Sikainfluenssa on ottanut hengiltä erityisen paljon nuoria ja lapsia, ja noin 60 prosenttia yhdysvaltalaisista vanhemmista oli mielipidekyselyssä valmis rokotuttamaan tai on jo rokotuttanut lapsensa.

Yhdysvalloissa viranomaiset ilmoittivat maanantaina ensimmäisistä tilausten peruutuksista.