Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Eu­roo­pan unionin maiden, aluei­den ja kau­pun­kien otet­ta­va vastuu Morian pa­ko­lai­sis­ta

Silmien sulkeminen ja Kreikan yksin jättäminen ei ole ratkaisu, kun 13 000 pakolaista jäi ilman suojaa sen jälkeen, kun tulipalo tuhosi Morian pakolaisleirin Lesboksen saarella.

Euroopan unionin jäsenmailta on kestänyt jo liian kauan ottaa vastuuta ja osoittaa yhteenkuuluvuutta niiden eteläistä kumppaniaan Kreikkaa kohtaan, kun se yrittää selvitä saarillaan ja mantereellaan vaikean pakolaistilanteen kanssa.

"Morian pakolaisleirin palo on hälyttävä merkki siitä, että on erittäin kiire reagoida pakolaisten toivottomaan tilanteeseen Kreikassa."

Kysymys ei ole vain turvaa etsivien ihmisten elämästä ja turvallisuudesta, vaan myös Euroopan unionin kansalaisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Silmien sulkeminen ihmisten äärimmäiseltä hädältä on kaikkien länsimaisten ja unionin arvojen vastaista.

Morian pakolaisleirin palo on hälyttävä merkki siitä, että on erittäin kiire reagoida pakolaisten toivottomaan tilanteeseen Kreikassa. Pakolaiset tarvitsevat turvalliset ja terveet olosuhteet. Lapsilla on oltava mahdollisuus käydä koulua ja sairaiden ja vanhusten täytyy saada hoitoa. Turvapaikkahakemukset täytyy käsitellä laillisesti oikein.

Euroopan unionin maiden täytyy kantaa vastuuta ja ottaa vastaan pakolaisia. Myös alueet ja kaupungit voivat ojentaa kätensä ja tarjota turvallisia paikkoja ihmisille, jotka elävät epäinhimillisissä olosuhteissa.

Euroopan unionin maiden, alueiden ja kaupunkien täytyy osoittaa solidaarisuutta ja vastuuta ja ottaa vastaan pakolaisia Kreikasta. Se on vähintä, mitä voimme tehdä tässä inhimillisessä tragediassa.

Satu Haapanen

Bernd Voss

puheenjohtajat (vihr.)

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.