Energia: Kau­ko­läm­pö kal­lis­tuu Oulussa ensi vuonna

Polttopuut: Polt­to­puun ostajia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la nyt jonossa al­ku­tal­veen asti

Tilaajille

EU-ko­mis­sion yk­kös­vir­ka­mies va­roit­taa tem­poi­le­mas­ta ko­ro­na­vies­tin­näs­sä – "Luot­ta­mus menee, jos yhtenä päivänä suo­si­tel­laan maskeja ja seu­raa­va­na ei"

Yhteiset rokotehankinnat ovat komission pääsihteerin mukaan esimerkki EU:n yhteistyökyvystä. Turvapaikkakysymyksissä yhteisen linjan löytyminen on ollut vaikeampaa.

Komission pääsihteeri Ilze Juhansone perää johdonmukaisuutta koronaviestintään.
Komission pääsihteeri Ilze Juhansone perää johdonmukaisuutta koronaviestintään.
Kuva: Marttiina Sairanen

Onnistuminen koronarokotteiden hankinnassa on yksi ajoittain tehottomaksi parjatun Euroopan unionin suurimmista onnistumisista. Näin sanoo EU-komission pääsihteeri Ilze Juhansone. Komission neuvottelemassa rokotteiden osto-ohjelmassa on mukana myös Suomi, jonne ensimmäiset rokotteet saapuivat viime joulukuussa.

– Pandemian alussa nähtiin suojavälineiden hankinnan osalta, että jokainen jäsenmaa halusi suojella ensisijaisesti itseään. Kun päätimme yhteisistä rokotehankinnoista reilu vuosi sitten, rokotteita ei vielä ollut. Päätimme sijoittaa yhdessä rahaa niiden tutkimiseen ja kehittämiseen sekä tuotantokapasiteetin lisäämisen vauhdittamiseen. Tämä on ollut yksi EU:n isoimmista onnistumisista, Juhansone kuvailee Lännen Median haastattelussa Turun Eurooppa-foorumissa.