Krematorio: Oulun vai­na­jat kul­je­te­taan tuh­kat­ta­vak­si viiteen eri kau­pun­kiin koko kesän ajan

Oulu: Val­tuus­ton uusi pu­heen­joh­ta­ja Jarmo J. Husso pitää po­li­tiik­kaa lasten leik­ki­nä 70-lu­kuun ver­rat­tu­na

Luitko jo tämän: Ju­na­lip­pu voi maksaa mo­nin­ker­tai­sen hinnan, jos matkan varaa viime tin­gas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

EU-ko­mis­sio esittää di­gi­taa­lis­ta ko­ro­na­to­dis­tus­ta, jota kukin voisi kantaa mo­bii­li­lait­teis­saan – mah­dol­lis­tai­si va­paam­man mat­kus­ta­mi­sen

Bryssel
EU-komission ehdottama koronatodistus kulkisi mukana älypuhelimessa. Arkistokuva.
EU-komission ehdottama koronatodistus kulkisi mukana älypuhelimessa. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Euroopan komissio esittää, että kesällä otettaisiin käyttöön digitaalinen "vihreä todistus", jolla voisi todistaa saaneensa negatiivisen tuloksen koronatestistä, olevansa rokotettu tai sairastaneensa jo koronaviruksen aiheuttaman taudin.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan todistuksella pyritään avaamaan matkailua EU:ssa.

– Digitaalisen todistuksen tarkoituksena on auttaa jäsenmaita palauttamaan vapaa liikkuvuus turvallisella, vastuullisella ja luotettavalla tavalla, von der Leyen sanoi.

Digitaalisen todistuksen myöntämisestä olisivat vastuussa kunkin EU-maan kansalliset viranomaiset.

Todistus sisältäisi qr-koodin, jonka voisi näyttää esimerkiksi mobiililaitteestaan. Tarvittaessa todistuksen voisi saada myös paperisena. Todistus olisi kansalaisille ilmainen.

Komission esitys oli odotettu, sillä EU:ssa on jo käyty keskustelua yhteisen koronatodistuksen käyttöönotosta. Komission mukaan todistuksen valmistelua jatketaan EU-tasolla niin, että se voitaisiin ottaa käyttöön kesäkuun puoliväliin mennessä.

Yhteinen koronatodistus vaatii kuitenkin hyväksynnän EU-parlamentilta ja jäsenmailta, joiden käsiteltäväksi komission esitys seuraavaksi etenee.

Suomi tukenut digitaalista todistusta

Osa jäsenmaista on puhunut painokkaasti rokotustodistuksen puolesta, sillä toiveissa on ollut, että sen avulla pystyttäisiin avaamaan matkailua ainakin kesän lomakaudeksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on aiemmin kommentoinut, että Suomi tukee ajatusta siitä, että todistus olisi digitaalinen ja kaikille EU-maille yhteinen.

Viro on pilotoinut ratkaisua digitaaliseksi todistukseksi yhdessä Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa. Marin kertoi helmikuussa, että Suomi tukee Viron pyrkimyksiä rokotetodistuksen kehitystyössä.

Komissio huomauttaa nyt, että digitaalinen todistus olisi vain väliaikainen työkalu. Sen käyttö olisi sidoksissa pandemian kestoon ja siitä luovuttaisiin, kun WHO julistaisi maailmanlaajuisen terveyshätätilan päättyneeksi.

– Pandemian päättyessä lopettaisimme (todistuksen käytön), koska silloin palaamme normaaliin vapaan liikkuvuuden aikaan, oikeuskomissaari Didier Reynders sanoi komission tiedotustilaisuudessa.

Digitaalinen todistus voitaisiin ottaa uudelleen käyttöön, jos pandemia puhkeaisi uudelleen.

EU tarkkailee rokotteiden vientiä

Komission puheenjohtaja von der Leyen korosti koronarokotusten sujuvan etenemisen tärkeyttä pandemiatilanteen selvittämiseksi ja yhteiskuntien avaamiseksi.

– Alku oli rankka. Uusien rokotteiden tuotannon kasvattaminen vei aikaa, von der Leyen totesi tiedotustilaisuudessa.

Rokotetoimitusten kanssa kipuillut EU alkoi tarkkailla EU-maista muualle maailmaan lähetettäviä rokotetoimituksia kuusi viikkoa sitten.

Von der Leyen kertoi, että tarkkailun aikana EU:ssa valmistettuja koronarokotteita on lähetetty 33 maahan unionin ulkopuolelle ja yhteensä 41 miljoonaa annosta. Kuuden viikon aikana on käsitelty yli 300 rokotteiden vientilupaa, ja lupa on evätty vain yhdessä tapauksessa.

Von der Leyen korosti tasapuolisuuden tärkeyttä: kun EU:ssa tuotettuja rokotteita toimitetaan muualle maailmaan, toimituksia on saatava myös EU-maihin.

– Viemme paljon rokotteita maihin, jotka tuottavat itsekin rokotteita ja mielestämme tämä on kutsu avoimuuteen, jotta näkisimme toimituksia myös näistä maista takaisin EU:hun, von der Leyen sanoi.

Hän huomautti, että pohdittavaksi voi tulla, onko suhteellisuuden rajoissa viedä rokotteita maihin, joissa rokotuskattavuus on suurempi kuin EU:ssa. Hän myös vakuutti olevansa valmis käyttämään kaikkia keinoja, jotta EU-maiden rokotetoimitukset pystytään turvaamaan.

Noin 100 miljoonaa rokoteannosta EU-maihin alkuvuoden aikana

Von der Leyenin mukaan EU-maihin toimitetaan ensimmäisen vuosineljänneksen aikana eli maaliskuun loppuun mennessä yhteensä noin 100 miljoonaa koronarokoteannosta, jos rokotteita tuottavat lääkeyhtiöt pitävät kiinni tämänhetkisistä lupauksistaan.

Von der Leyen moitti erityisesti Astra Zenecaa, joka ei ole pitänyt kiinni alun perin kaavaillusta toimitusaikataulusta. Biontech ja Pfizer sekä Moderna ovat sen sijaan pitäneet kiinni toimitusaikatauluista.

EU-myyntiluvan on tähän mennessä saanut neljä koronarokotetta. Viimeisimpänä myyntiluvan sai Johnson & Johnsonin rokote, jonka toimitukset alkavat huhtikuussa.

Von der Leyenin mukaan Astra Zenecan piti alkujaan toimittaa EU-maihin 90 miljoonaa rokoteannosta ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, mutta nyt ennustettu määrä on kutistunut 30 miljoonaan annokseen.

Tutkinta Astra Zenecan mahdollisista sivuvaikutuksista valmistumassa

Tällä hetkellä moni EU-maa on keskeyttänyt Astra Zenecan koronarokotteen käytön, koska epäilyä rokotteen yhteydestä veritulppiin selvitetään. Euroopan lääkeviraston (EMA) on määrä saada tutkintansa valmiiksi huomenna.

EMA ei toistaiseksi ole suositellut Astra Zenecan rokotteen käytön lopettamista. Von der Leyenin mukaan on tärkeää kunnioittaa tiedettä ja antaa tutkinnalle aikaa asian selvittämiseksi.

– Joskus vastuussa olevat tutkijat tarvitsevat muutaman päivän, jotta he voivat todella syventyä (aiheeseen) ja sitten julkaista selkeän lausunnon. Sitä me odotamme torstaiksi, von der Leyen sanoi.

– Olen iloinen, ettemme ole käyttäneet oikoteitä, vaan kaikkien rokotteiden kohdalla olemme kulkeneet pidempää, mutta turvallista tietä myyntilupaa myönnettäessä.


Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 15.30.