
Suomi ajautuu lievään taantumaan tämän vuoden lopussa, ennustaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla.
Tänä vuonna Suomen talouskasvu on kaksi prosenttia. Ensi vuonna bruttokansantuotteen kasvu jää Etlan ennusteen mukaan nollaan. Vuonna 2024 kasvua kertyy 1,7 prosenttia.
Talouskasvua leikkaavat kuluttajahintojen nousu eli inflaatio, rahapolitiikan kiristyminen sekä Venäjän aloittama sota Ukrainassa.
Reaalipalkat laskevat voimakkaasti
Suomen kuluttajahinnat ovat nousseet tänä vuonna nopeammin kuin vuosikymmeniin. Reaalipalkat laskevat nyt voimakkaammin kuin kertaakaan 1970-luvun jälkeen.
Etla ennustaa, että inflaatio kiihtyy tänä vuonna 6,8 prosenttiin ja pysyy ensi vuonnakin lähes neljässä prosentissa.
Inflaatio selittyy ennen muuta energian, asumisen ja elintarvikkeiden kallistumisena. Tavaroiden hintojen nopea nousu syö kotitalouksien ostovoimaa ja vähentää tavaroiden kulutusta.
Etlan mukaan Suomessa on riski myös ennustetta syvemmästä taantumasta. Tähän voidaan joutua, jos rakentaminen nopeasti pysähtyy ja kansalaisten kulutus vähenee. Energiamarkkinoiden tilanne sekä kuluttajien ennätysalhainen luottamus omaan talouteen lisäävät riskiä syvempään taantumaan.
VVM: Talouskasvu hidastuu, kriisiä ei edessä
Kiihtyvä inflaatio hidastaa talouden kasvua, arvioi valtiovarainministeriö taloudellisessa katsauksessaan.
– Valtiovarainministeriön ennuste ei povaa kriisiä eikä romahdusta. Silti talouden kasvu uhkaa hidastua merkittävästi ensi vuotta kohti kuljettaessa ja julkisen talouden epätasapaino syvetä. Lisäksi yllätyksiä voi tulla yksittäin tai useita samaan aikaan. Niihin pitää varautua, sanoo osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander.
Ministeriö arvioi, että Suomen bruttokansantuote (bkt) kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia, ensi vuonna 0,5 prosenttia ja vuonna 2024 1,4 prosenttia.
Ennusteessa oletetaan, että kesän aikana vuonna 2022 asetetut talouspakotteet jäävät voimaan. Lisäksi oletetaan, ettei koronaepidemian leviämisen estämiseksi tehdä sellaisia rajoituksia, joilla olisi taloudellisia vaikutuksia.
Kuluttajahintojen nousu on kiihtynyt jo lähes 8 prosenttiin ja nousee keskimäärin 6,5 prosenttiin tänä vuonna. Ministeriön mukaan hintojen nousu syö kotitalouksien ostovoimaa ja pitää kulutuksen kasvun vaisuna loppuvuonna. Työllisyyden kasvusta huolimatta kotitalouksien reaalitulot pienenevät eikä niitä juuri jää säästöön.
Etla: Tavaravienti pysähtyy, palveluvienti elpyy
Etlan tiedotteessa todetaan, että investoinnit kasvavat noin kolme prosenttia tänä vuonna ja vajaan prosentin ensi vuonna. Voimakkaimmin kasvavat asuinrakennusinvestoinnit.
Työttömyys laskee tänä vuonna 6,7 prosenttiin, ja on ensi vuonna 6,8 prosenttia. Ennusteen mukaan työllisyysaste ei juuri nouse ensi vuonna vaan jää keskimäärin 73,8 prosenttiin.
Suurimmat riskit liittyvät kuitenkin vientimarkkinoiden kehitykseen ja uuteen turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen.
Tavaraviennin kasvu pysähtyy tänä vuonna. Taustalla on kansainvälisen vientikysynnän hidastuva kasvu, Venäjän viennin väheneminen ja metsäyhtiö UPM:n pitkä lakko. Metsäteollisuuden vienti heikkenee lakon takia tuntuvasti tänä vuonna.
Koko viennin määrä kasvaa Etlan ennusteen mukaan tänä vuonna vajaan prosentin ja ensi vuonna 4,6 prosenttia.
Etlan mukaan vienti saa vetoa palveluviennin elpymisestä.
Lisätty valtiovarainministeriön ennuste klo 11.42.