Etla sel­vit­ti, miten korona runnoi ta­pah­tu­ma-alaa: lii­ke­vaih­to tippui ja kan­nat­ta­vuus romahti yli 70 pro­sen­til­la alan yri­tyk­sis­tä

Tuet ja avustukset eivät ole kompensoineet kysynnän laskua.

Koronasta kärsijöitä ovat olleet muun muassa konsertit, teatterit, urheiluottelut, konferenssit ja messut. Kuvassa harjoiteltiin näytelmää Poikani joka katosi Oulun teatterin pienellä näyttämöllä.
Koronasta kärsijöitä ovat olleet muun muassa konsertit, teatterit, urheiluottelut, konferenssit ja messut. Kuvassa harjoiteltiin näytelmää Poikani joka katosi Oulun teatterin pienellä näyttämöllä.
Kuva: Pekka Peura

Tapahtuma-alan yhteenlaskettu liikevaihto Suomessa putosi yli viidenneksen ja kannattavuus romahti 65 prosenttia koronapandemian ja sitä torjuvien rajoitustoimien johdosta. Maanantaina julkaistun Etlan tutkimuksen mukaan kannattavuus mureni jopa yli 70 prosentilla alan yrityksistä.

Kannattavuuden pudotus oli jyrkkä, puolet alalla jatkavista yrityksistä sai viime vuonna kasaan vain neljäsosan edellisvuoden tuloksesta. Nyt julkaistussa tutkimuksessa on voitu tarkastella vain alalla jatkaneita yrityksiä, eli koronakriisin vaikutukset koko tapahtuma-alaan ovat todennäköisesti vielä arvioituakin suuremmat, tutkijat varoittavat.

Tapahtuma-ala tuotti vuonna 2019 vähintään 1,2 prosenttia Suomen bkt:stä. Alalla toimi liki 10 000 yritystä, jotka työllistivät arviolta 15 000–20 000 henkilöä.

– Vaikuttaisi siltä, että alan yritykset eivät ole koronakriisissä pystyneet alentamaan kustannuksiaan samassa suhteessa kuin liikevaihto on pienentynyt. Valtion tarjoamat mahdolliset rahalliset avustukset ja muut kustannustuet eivät ole kokonaan kompensoineet kysynnän laskua koronakriisissä, toteaa tiedotteessa Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

Tutkimuksesta ilmenee, että korona on runnellut tapahtuma-alaa rajusti ja samalla vaihtelevasti. Liki kolmannes alan yrityksistä pystyi vähintään säilyttämään vuoden 2019 liikevaihtonsa ja osa jopa hieman kasvattamaan sitä.

Koronakriisi on heijastunut ennen kaikkea messujen ja kongressien järjestämiseen sekä ohjelmatoimistoihin ja manageripalveluihin. Vähimmin vaurioin vaikuttaisivat selvinneen varauspalvelut ja urheilutoiminta.

Nuorten yritysten joukossa suuret muutokset sekä negatiiviseen että positiiviseen suuntaan ovat olleet todennäköisempiä kuin jo pidempään markkinoilla toimineissa yrityksissä. Yritysten kokoluokan suhteen ei tutkimuksessa havaittu merkittäviä eroja.