Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Ete­lä-Ko­rean par­la­ment­ti on kiel­tä­nyt koi­ran­li­han tuo­tan­non

Koiranlihan puolustajat protestoivat hallintoa vastaan Koreassa 30. marraskuuta 2023. Häkissä olevat koirat olivat protestoijien mukana presidentin toimiston edustalla.
Koiranlihan puolustajat protestoivat hallintoa vastaan Koreassa 30. marraskuuta 2023. Häkissä olevat koirat olivat protestoijien mukana presidentin toimiston edustalla.
Kuva: JEON HEON-KYUN

Etelä-Korea on kieltänyt koiranlihan myymisen, koirien kasvattamisen syötäväksi ja koirien teurastamisen.

Maan parlamentti hyväksyi lain asiasta yksimielisesti äänin 208–0. Laki astuu voimaan kolmen vuoden kuluttua.

Eläinoikeusaktivistit olivat jo pitkään vaatineet koiranlihan tuotannon lakkauttamista kutsuen tuotantoa häpeäksi Etelä-Korealle.

Koirien kasvattamisesta lihantuotantoon, koirien teurastamista ja koiranlihan myymisestä voi saada enimmillään kolmen vuoden vankeustuomion tai sakkoja noin parinkymmenen tuhannen euron edestä. Uusi eläinsuojelulaki ei kuitenkaan tee koiranlihan syömisestä rangaistavaa.

Koiranliha on pitkään ollut perinteinen osa korealaista ruokavaliota erityisesti kesäkuukausina, koska sen on uskottu viilentävän elimistöä.

Pahimmillaan jopa miljoona koiraa vuodessa on teurastettu ruokateollisuuden tarpeisiin, ja maassa on yli tuhat koirafarmia. Aiemmat yritykset kieltää koiranlihan myyminen ovatkin kaatuneet juuri heidän vastustukseensa. Uusi laki lupaa kuitenkin koirafarmareille rahallista korvausta auttamaan heitä siirtymään toisiin elinkeinoihin.

Koiranlihan syöminen oli jo vähentynyt

Koiranlihan syöminen on jo vähentynyt rajusti viime vuosina, kun monista eteläkorealaisista on tullut koiranomistajia. Erityisesti sitä on vastustanut nuorempi kaupunkilaissukupolvi. Maanantaina julkaistun kyselytutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä vastanneesta sanoo, etteivät he jatkossa syö koiranlihaa.

Koiranlihakieltoa vaatineet aktivistit ottivat uuden lain vastaan avosylin.

– Olemme saavuttaneet pisteen, jossa useimmat korealaiset kieltäytyvät syömästä koiraa ja haluavat tämän kärsimyksen hautatuvan menneisyyteen. Tänään päättäjämme ovat toimineet päättäväisesti sen eteen, että näin tapahtuu, sanoi eläinsuojelujärjestö Humane Society Internationalin Korean-jaoston johtaja JungAh Chae tiedotteessa.

– Sydämeni särkyy kaikille miljoonille koirille, joille tämä muutos tuli liian myöhään, mutta iloitsen siitä, että Etelä-Korea voi nyt sulkea tämän surkean ajanjakson historiassamme ja syleillä koiraystävällistä tulevaisuutta, hän lisäsi.

Ennen voimaan astumista laki tarvitsee presidentti Yoon Suk-yeolin allekirjoituksen.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 12.15.