
Espanjan pääministeri Mariano Rajoy kertoo olevansa valmis vuoropuheluun Katalonian uuden aluehallinnon kanssa. Kataloniassa äänestettiin eilen aikaistetuissa aluevaaleissa, joiden äänestysprosentti kohosi ennätyksellisesti 82:een. Rajoy lupaa dialogia, kunhan se sujuu Espanjan lakien puitteissa.
- Kahtiajako Kataloniassa on todella suuri. Tämän korjaamisen on oltava kaikkien puolueiden ensisijaisena tavoitteena, Rajoy sanoi puheessaan espanjalaisen El Pais-lehden mukaan.
Sen sijaan Rajoy torjuu tapaamisen Katalonian syrjäytetyn aluejohtaja Carles Puigdemontin kanssa. Pääministeri sanoo espanjalaismedian mukaan, että sen sijaan hänen täytyisi tavata aluevaalien voittaja, joka tässä tapauksessa on keskusta-oikeistolaisen Ciudadanos-puolueen Ines Arrimadas.
Ciudadanos oli aluevaalien isoin puolue. Se sai alueparlamenttiin 37 paikkaa. Itsenäisyyttä ajavat puolueet pysyivät kuitenkin enemmistönä, kun JuntsxCat, ERC ja CUP saivat yhteensä 70 alueparlamentin 135 paikasta.
Puigdemont tarjoutui aiemmin tänään tapaamaan Rajoyn Espanjan ulkopuolella. Belgiassa vapaaehtoisessa maanpaossa oleva Puigdemont ehdotti, että kaksikko neuvottelisi Katalonian poliittisesta kriisistä.
Rajoy sanoi espanjalaismedian mukaan myös, että artikla 155 puretaan sitten, kun Katalonian alueparlamentti on muodostettu. Espanjan keskushallinto rajoitti Katalonian itsehallintoa artiklan nojalla sen jälkeen, kun Katalonia antoi yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen lokakuun lopulla. Tätä edelsi saman kuun alussa pidetty Espanjan laittomaksi julistama kansanäänestys itsenäistymisestä. Espanjalaispoliisit yrittivät voimatoimin estää sen järjestämisen.
Artiklan käyttöönoton vuoksi keskushallinto määräsi Kataloniaan uudet aluevaalit.
Tutkija STT:lle: Itsenäisyysmieliset saattavat pyrkiä piiskaamaan kuolleen hevosen eloon
Katalonian aluevaalien tärkein tulos on, että kannatus itsenäisyyttä ajaville puolueille ei ole noussut, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Tammikko STT:lle. Äänestysprosentti vaaleissa oli ennätyksellisen korkea, lähes 82, mutta itsenäisyyden kannatus ei kuitenkaan noussut yli 50 prosentin.
Tammikon mukaan tulos osoittaa, että lokakuun laittomassa kansanäänestyksessä saatu itsenäisyyttä puoltava tulos oli harhaanjohtava, sillä silloin äänestysinto jäi 42 prosenttiin.
Suurin yksittäinen puolue on keskusta-oikeistolainen Ciudadanos-puolue, joka vastustaa itsenäisyyttä. Vaalitavasta johtuen itsenäisyyttä kannattavat puolueet ovat kuitenkin saamassa enemmistön parlamenttiin, joten ne saattavat päästä jälleen hallitusvastuuseen.
- Se mahdollistaa sen, että (syrjäytetty aluejohtaja Carles) Puigdemont voi julistautua nyt voittajaksi, Tammikko sanoo.
Mutkikkaat hallitusneuvottelut häämöttävät edessä. Tammikko pitää mahdollisena, että ensi keväänä edessä voi olla jopa uudet vaalit, jos vallanjaosta ei päästä sopuun.