Luonto: Uhan­alai­set tör­mä­pääs­kyt kai­voi­vat jälleen pe­sä­ko­lon­sa ou­lu­lais­ra­ken­ta­jien hiek­ka­ka­soi­hin

Vaatteet: Kaksi ou­lu­lais­ta vaa­te­yri­tys­tä tais­te­lee pi­ka­muo­ti­bis­nes­tä vastaan

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Esi­tut­kin­ta Porvoon po­lii­siam­pu­mi­sis­ta valmis – Useita lau­kauk­sia mui­ta­kin po­lii­se­ja kohti ja epäil­ty­jä murhan yri­tyk­siä

Mieskaksikko haavoitti poliiseja ampumalla viime elokuussa Porvoossa ja pakeni autolla. Monivaiheisen tapahtumasarjan rikosnimikkeinä on muun muassa useita murhan yrityksiä.

Porvoosta Pirkanmaalle edennyt tapahtumaketju sai viime vuonna runsaasti huomiota. Epäillyt jäivät kiinni Ikaalisissa.
Porvoosta Pirkanmaalle edennyt tapahtumaketju sai viime vuonna runsaasti huomiota. Epäillyt jäivät kiinni Ikaalisissa.
Kuva: Silja Viitala / Aamulehti

Keskusrikospoliisi kertoi keskiviikkona saaneensa päätökseen esitutkinnan viime vuoden elokuussa tapahtuneesta poikkeuksellisesta tapahtumasarjasta, jossa epäillyt ampuivat useaan kertaan poliiseja kohti.

Kaksi poliisia haavoittui laukauksista Porvoossa. Tämän jälkeen epäiltyjen takaa-ajo jatkui Pirkanmaalle Ikaalisiin, jossa he jäivät kiinni.

Rikoksista epäillään vuosina 1989 ja 1994 syntyneitä veljeksiä. Heistä toinen on sekä Suomen että Ruotsin ja toinen Ruotsin kansalainen.

Murhan yritysten lisäksi tekonimikkeinä ovat virkamiehen väkivaltainen vastustaminen sekä vaaran aiheuttaminen.

Poliisi ei osannut tiedotteessaan nimetä yhtä selkeää syytä veljesten teoille. Poliisin mukaan syyteharkinnan ja tulevan oikeudenkäynnin turvaamiseksi on välttämätöntä, ettei motiivipohdiskelua käytäisi vielä tässä vaiheessa. Epäillyillä ei katsota kuitenkaan olevan kytkentää järjestäytyneisiin rikollisryhmiin.

Poliisin mukaan tapahtumia oli epäiltävästi edeltänyt tiedustelua ja valmistelua sen suhteen, että poliisi saataisiin tiettyyn paikkaan haluttuna aikana.

Partio pahaa aavistamatta paikalle Porvoossa

Tapahtumat alkoivat aamuyöstä elokuun 25. päivänä, kun poliisipartio saapui porvoolaiselle teollisuusalueelle. Hätäpuhelun mukaan paikalla oli tapahtunut omaisuusrikos. Heti paikalle saavuttuaan poliisit joutuivat aseella uhatuiksi, ja seuranneessa tilanteessa heitä kohti ammuttiin.

Molemmat partion poliisit saivat ampumavammoja, mutta pääsivät poistumaan paikalta omin voimin. Välikohtaus oli ohi noin kolmessa minuutissa. Epäillyt ampujat saivat tilanteessa haltuunsa myös poliisien aseistusta. Ampumisia on esitutkinnassa käsitelty murhan yrityksinä.

Pakomatkalle lähteneet epäillyt paikallistettiin samana iltapäivänä Tampereelle. Takaa-ajossa Tampereen Rantatunnelissa epäillyt ampuivat viisi laukausta kohti poliiseja. Laukauksista kolme osui partioauton keulaan. Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa.

Esitutkinnan mukaan konkreettisessa vaarassa on ollut kahdeksan poliisia, joten rikosnimikkeinä on kahdeksan murhan yritystä. Kahden poliisin osalta tekoa on esitutkinnassa pidetty virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena.

Tampereelta pohjoiseen jatkuneen pakomatkan aikana epäillyt ampuivat vielä kolmannen kerran kohti poliiseja, laukausten osuessa ainakin poliisiauton kattokiskoon sekä sivupeiliin. Myös tämän ampumisen nimikkeenä on murhan yritys.

Pako päättyi Ikaalisiin

Epäillyt otettiin kiinni noin puoli tuntia jatkuneen takaa-ajon jälkeen Ikaalisissa. Epäillyt eivät tehneet vastarintaa kiinniottotilanteessa.

Kaikkiaan poliiseja kohti ammuttiin parikymmentä laukausta. Poliisi ei ampunut aseella tapahtumien yhteydessä Porvoossa tai Pirkanmaalla.

Esitutkinnassa epäiltyjen on pakomatkansa aikana katsottu syyllistyneen vaaran aiheuttamiseen sekä virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen. Ennen onnistunutta pysäytysyritystä poliisit olivat yrittäneet pysäyttää pakenevaa kaksikkoa näiden autoon törmäämällä ja piikkimatolla.

Tapaus siirtyy erikoissyyttäjille syyteharkintaan. Rikosnimikkeet voivat vielä muuttua tai tarkentua. Syytteen nostamisen määräaika on 25. elokuuta.

Juttua päivitetty kello 21.55 lisätiedoilla poliisin arviolla epäiltyjen motiiveista.