Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Essee
Tilaajille

Eri­lai­sel­le on ihmisen hyvä nauraa – kui­ten­kin vain iloi­ses­ti ja hy­vän­tah­toi­ses­ti

Ilmeemme poliitikkoja kohtaan on muuttunut tosikkomaisen kireäksi. Sen sijaan lempeässä naurussa vältettäisiin asettumasta toisenlaisen yläpuolelle, mikä murtaisi myös erilaisuuden syvää kammoa.

-
Kuva: Lea Remes

"Riiput ristillä jo Timo K. Mukka" huusi Hymy-lehti otsikossaan tammikuussa 1973. Juttu ei ollut kirjakritiikki, vaan henkilöön menevä häväistys. Kirjailija ja taidemaalari Timo K. Mukka ahdistui ja valvoi yökausia. Ketjupolttajan, kahviriippuvaisen ja Koskenkorvaakin aika ajoin juovan taiteilijan sydänterveys heikkeni nopeasti entisestään, vaikka hän oli vasta 28-vuotias.

Mukka kuoli Lapin keskussairaalassa 27. maaliskuuta 1973. Hänet haudattiin parin viikon päästä 7. huhtikuuta Pellon hautausmaalle. Lehtikuvissa Mukan 8-vuotias poika seisoo äitinsä kanssa haudan äärellä ja jättää isälleen viimeisen tervehdyksen asettamalla itse tekemänsä puisen ristin hautakummulle.

Uusimmassa kirjallisuuslehti Parnassossa (2/2023) Noora Pohjanheimo kirjoittaa, miten Timo K. Mukka oli äitinsä poika ja kuinka äiti tuki Timoa loppuun saakka, vaikka Pellossa puhuttiin, että Mukka häpäisee kirjoillaan ja tauluillaan paikkakunnan ja koko Lapin maineen.

Mukan leski Tuula Mukka muistelee Parnassossa, että äiti Lyyli Mukka ja isä Eemeli Mukka olivat kirittäneet poikaansa jo varhaislapsuudessa, kun Timossa alkoi näkyä lahjakkuus lukemiseen, kirjoittamiseen ja piirtämiseen.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.