Tilaajille

Epä­luot­ta­mus johti pää­mi­nis­te­rin eroon 16 vuotta sitten – Näin Anneli Jäät­teen­mä­ki pa­ko­tet­tiin eroa­maan vuonna 2003

Arkistojuttu on julkaistu Kalevassa 6.10.2003.

Pääministeri Antti Rinne ilmoitti tiistaina 3. joulukuuta eroavansa tehtävästään. Hän jätti eronpyyntönsä tasavallan presidentti Sauli Niinistölle iltapäivällä. Eron taustalla on keskustan epäluottamus pääministeriä kohtaan. Edellisen kerran pääministeri erosi epäluottamuksen vuoksi vuonna 2003, kun  keskustan Anneli Jäätteenmäki erosi Irak-papereihin liittyvän vuodon jälkeen. Jäätteemäki ehti toimia pääministerinä vain muutaman kuukauden ajan. 

Kalevan päätoimittajana toiminut Risto Uimonen pui pääministerin eroa muutama kuukausi myöhemmin. Juttu on julkaistu Kalevassa 6.10.2003. 

Keskustalaiset ja sosiaalidemokraatit ovat kinastelleet juhannuksesta lähtien pääministeri Anneli Jäätteenmäen eron syistä. Seuraava raportti vuorokauden mittaisesta tapahtumaketjusta perustuu keskustasta ja SDP:stä saatuihin tietoihin.
Tiistai-ilta 17.6. SDP:n puoluehallitus kokoontuu myöhään Helsingissä. Kokouksessa arvioidaan SDP:n taktiikkaa seuraavaa päivää varten. Jäätteenmäen on silloin määrä antaa pääministerin ilmoitus eduskunnalle Irak-vuodosta.

SDP:n linjaksi tulee, että puolue vetää luottamuksensa Jäätteenmäeltä pois, mutta haluaa jatkaa keskustan kanssa hallituksessa. Jos kokoomus esittää välikysymyksen, SDP ei äänestä Jäätteenmäen puolesta. Demarit päättävät myös, että pääministerikysymys on hoidettava alta pois ennen EU:n Thessalonikin huippukokousta.