Mainos

En­nä­tys­mäi­nen ko­ti­maan kysyntä ja Yh­dys­val­to­jen mark­ki­noi­den yl­lä­tyk­sel­li­nen veto pi­ris­ti­vät Pölkky Oy:n vuotta, en­nus­tei­ta ei silti uskalla tehdä

Korona ei heikentänyt pohjoisen yrityksen vientiä niin paljon kuin alkuvuodesta pelättiin, vaan osittain jopa vauhditti sitä

”Tällä hetkellä kysyntä on hyvä, mutta markkinat voivat hiljentyä, jos marras-joulukuulla tulee koronaepidemian toinen aalto”, tilannetta kuvailee Pölkky Oy:n myyntijohtaja Ville Liimola.
”Tällä hetkellä kysyntä on hyvä, mutta markkinat voivat hiljentyä, jos marras-joulukuulla tulee koronaepidemian toinen aalto”, tilannetta kuvailee Pölkky Oy:n myyntijohtaja Ville Liimola.

Pohjois-Pohjanmaan vientiyritysten kärkijoukkoihin kuuluvan Pölkky Oy:n kuluvaan vuoteen ovat vaikuttaneet ensin mekaanisen metsäteollisuuden lakko alkuvuodesta ja sen jälkeen maailmanlaajuinen koronaepidemia.

Yrityksen pääkonttori ja kaksi tuotantolaitosta sijaitsevat Kuusamossa. Lisäksi tuotantolaitoksia on Kajaanissa ja Taivalkoskella sekä Oulussa erillinen kyllästyslaitos.

”Meillähän oli lakot helmi–maaliskuussa ja se antoi alkuvuoteen oman säväyksensä. Jos koronaa pelkästään ajatellaan, niin sen tullessa oli pelko markkinoiden pysähtymisestä kokonaan”, myyntijohtaja Ville Liimola sanoo.

Pahin pelko ei toteutunut, sillä markkinat etenivät kuukausi kuukaudelta. Näkymä eteenpäin oli kuitenkin huomattavasti lyhyempi kuin normaalitilanteessa.

”Asiakkaat olivat tosi varovaisia, joten tilauskanta kertyi tosi hitaasti pidemmälle”, Liimola kuvailee.

Kotimaan kysyntä kiihtyi ennätyksiin

Maailmanmarkkinoista meni ensin lähes kokonaan kiinni Kiina, josta epidemia alkoi. Kun sinne ovet taas aukesivat, muita maita meni kiinni.

”Korona on edennyt aaltona, eikä ole siksi vaikuttanut kaikissa markkinoissa samaan aikaan. Se on ollut meille hyvä asia.”

Liimolan mukaan kotimaassa kysyntä kiihtyi kesällä jopa ennätysmäiseksi etenkin pidemmälle jalostettujen tuotteiden: remontointiin ja puutarharakentamiseen liittyvien tuotteiden, kuten terassitarvikkeiden osalta. Suomalaisten parissa virisi suoranainen puutarharakentamisen buumi.

”Ihmiset ovat viettäneet enemmän aikaa kotona ja mökeillään ja ulkomaan reissuista säästyneet rahat on voitu laittaa vaikkapa uuden terassin tekemiseen”, Liimola mainitsee esimerkiksi.

Hän lisää, ettei buumi koskenut pelkästään Suomea, vaan muillakin markkinoilla on ollut nähtävissä vastaavaa kysynnän nousua.

-

Yhdysvaltojen markkinat yllättivät

”Viennissä tietyt markkinat ovat pysyneet hyvässä juoksussa, vaikka muun muassa osittain Pohjois-Afrikka ja Ranska sekä Englanti pysähtyivät lähes kokonaan.”

Yhdysvaltojen markkinat sen sijaan yllättivät yrityksen johdon. Liimola kommentoi, että Amerikassa Suomen kanssa samantyylinen pienrakentaminen on ollut hyvässä vauhdissa.

”USA:ssa olemme ylittäneet budjetit reilusti. Se johtuu varmaan osittain siitä, että naapurimaassa Kanadassa yritykset jarruttivat rajusti tuotantoaan”, Liimola arvelee.

Esimerkiksi sahatavaran hinnat ovat kaksinkertaistuneet Yhdysvalloissa, mikä kertoo Liimolan mukaan jonkinlaisesta pulasta. Tällä hetkellä kysyntä on myös piristynyt jälleen Ranskassa, Englannissa ja lisäksi Saksassa.

Ennusteita ei uskalla tehdä

Alkusyksystä kysyntä on siis Liimolan mukaan toivottavalla tasolla, hintatasot ovat lähteneet nousuun ja markkinoiden voi sanoa jopa hiukan piristyneen.

”Mutta edelleen tätä leimaa sellainen lyhytjänteisyys, ettei ennusteita uskalla antaa kovin pitkälle. Varmasti asiakkaat vähän pelkäävät toista aaltoa ja eteenpäin mennään noin kuukausi kerrallaan.”

Liimola uskoo Pölkky Oy:n tämän vuoden tuloksen olevan lopulta huomattavasti myönteisempi kuin miltä alkuvuodesta näytti. Tilanne voi silti muuttua nopeasti marras–joulukuun aikana, jos koronaepidemian toinen aalto äityy pahaksi.

”Hyvä kulutus kesällä kotimaassa ja onnistunut syksy vientimarkkinoilla ovat pelastaneet pitkälle tulosta. Toivomme toki, että loppuvuosi menisi ihan kunnialla maaliin asti.”


Jos opetus siirtyy jatkossa koteihin, oululaisella Happialla on tarjota varhaiskasvatukseen ja koululaisille suunniteltu digitaalinen verkkopalvelu
Sanna Virtanen luotsaa Happiaa.
Sanna Virtanen luotsaa Happiaa.

Oulussa sijaitseva Happia-yritys on käynnistämässä parhaillaan koulutusvientiprojektia Vietnamiin. Matkalle ollaan jo kokoamassa lähtijöitä, vaikka virallisesti projektin on tarkoitus alkaa ensi tammikuussa, kertoo Happian perustaja Sanna Virtanen, jolla itsellään on opettajatausta.

Yrityksen vientituote on kolme vuotta sitten lanseerattu breikkeri.fi – varhaiskasvatukseen ja koululaisille tehty digitaalinen verkkopalvelu, joka on Virtasen mukaan sidottu suoraan uusimpaan opetussuunnitelmaan.

Palvelusta löytyy valmista sisältöä lasten hyvinvointikasvatukseen opettajille ja muille kasvattajille. Tarkoitus on kannustaa lapsia toiminnallisuuteen oppimisen lomassa.

Korona-aikaan kysyntää vientiin on Virtasen mukaan juuri digitaalisella tarjonnalla.

”Kaikki ovat varmasti ymmärtäneet viime kevään aikana, että koulutus tarvitsee digitaalista materiaalia. Opettajat ovat ehkä myös valmiimpia sen käyttöön”, hän arvioi.

Koronaepidemian myötä yritys haki myös Business Finlandin häiriörahoitusta. Sen turvin Virtanen kumppaneineen on kehittänyt Breikkeristä kuluttajaversiota kotikoulujen tarpeisiin.

”Me näimme, että kotikoulu on haasteellista. Lähdimme miettimään mallia, josta voisi olla apu pienten lapsen jaksamiseen kotona – kun vanhemmat yrittävät tehdä töitä ja perheessä voi olla myös myös eri-ikäisiä, jotka opiskelevat”, Virtanen sanoo.

Tänä syksynä Happia tekee lisäksi yhteistyötä Oulun yliopiston kasvatustieteen tiedekunnan kanssa. Opetusteknologian yksikössä on ympäri maailmaa tulleita opiskelijoita, jotka tutkivat Breikkeri-palvelun mahdollisuuksia kansainvälistymiseen.

”He miettivät millä tavalla meidän tuotteemme voisi soveltua heidän kotimaihinsa ja koulutusjärjestelmiinsä. Samalla he tekevät analyysia siitä, mitä muutoksia palveluun pitäisi tehdä, jotta se menisi heidän kulttuurissaan läpi”, Virtanen kertoo prosessista.

Yhteistyö Vietnamiin sujuu tällä hetkellä etäyhteydellä, jota Happiassa on harjoiteltu jo ennen koronaepidemiaa.

”Viime vuoden keväänä olimme itse Oulussa ja kehittäjäpäiväkoti Turussa, kun otimme sinne etävideoyhteyttä. Lapset olivat mukana myös ja he näkivät, että siellä se Breikkerin täti on”, Virtanen naurahtaa.