Lippu-uudistus: Bus­si­li­pun hinta Oulun kes­kus­tas­sa voi jopa kak­sin­ker­tais­tua

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Ener­gia­mur­ros tulee ja kysyy myös suo­ma­lais­ten sie­to­ky­kyä

Energiantuotannossa on edessä valtavia muutoksia, joihin Ukrainan sota on antanut lisävauhtia. Suomi on valmistautunut energiamurrokseen paremmin kuin moni muu maa. Muutoksen suuntaa näytetään silti täälläkin myös hintakepillä.

Kaksi vierekkäistä otsikkoa torstain Kalevasta: "Energiamurros etenee jo Suomessa" ja "Dieselpolttoaine halpeni suhteessa bensaan". Muutamaa sivua myöhemmin kerrotaan, että "Kaasuhanan sulkemisella ei vaikutusta pohjoiseen".

Energiasta ja etenkin sen hinnasta on meillä puhuttu aina, mutta nyt vielä paljon aiempaa kiivaammin. Hinnan ohella puhutaan eri energiamuotojen ilmastovaikutuksista ja etenkin Ukrainan sodan sytyttyä yhä enemmän energiaan liittyvästä huoltovarmuudesta.

Läpi on lyönyt termi energiamurros. Se, mikä murtuu, on fossiilienergian ylivalta, ja se, mikä tulee tilalle, on päästötöntä tai vähäpäästöistä energiaa.

Raahen Kopsan tuulivoimapuistoa kuvattuna viime vuoden syyskuussa.
Raahen Kopsan tuulivoimapuistoa kuvattuna viime vuoden syyskuussa.
Kuva: Vesa Joensuu

Rankasti murros runnoo nyt vaikkapa Saksaa. Maa on pulassa, kun ydinvoima on kohta ajettu alas, Venäjän kaasusta tuli tarve päästä eroon, eikä uusiutuvalla energialla pystytä vajetta paikkaamaan.

Suomi näyttää selviävän muutoksesta lähes kuivin jaloin. Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä arvioi Kalevassa, että Suomi voi selvitä jopa voittajana.

Suomen onni on se, että emme nojaa yhteen vallitsevaan tuotantomuotoon.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.