Kolumni: Ve­sa-Mat­ti Loirin sket­si­hah­mo oli kei­hään­heit­tä­jä­nä ai­kaan­sa edellä jo 1980-lu­vul­la

Reportaasi: Oulu on me­ri­kau­pun­ki, mutta onko se myös me­rel­li­nen? Läh­dim­me vesille ot­ta­maan asiasta selvää

EM-vä­li­eriin eden­neen Tanskan mes­ta­ruus­unel­ma elää

Avauspuoliajan maalit riittivät Tanskalle 2-1-voittoon Tshekistä.

Kaksi ensimmäistä peliään EN-turnauksessa hävinnyt Tanska marssi lauantaina jo neljän parhaan joukkoon.
Kaksi ensimmäistä peliään EN-turnauksessa hävinnyt Tanska marssi lauantaina jo neljän parhaan joukkoon.
Kuva: Dan Mullan / POOL

Tanska joutui etenkin toisen puoliajan alkupuolella todella koville Tshekkiä vastaan, mutta poistui kentältä lopulta voittajana.

Tanska voitti Bakussa pelatun jalkapallon miesten EM-turnauksen puolivälierottelun 2–1, joten maa nähdään välierissä. Niin pitkälle Tanska on yltänyt EM-kentillä edellisen kerran vuonna 1992, jolloin se juhli lopulta mestaruutta.

Lauantain Tshekki-ottelussa Tanska siirtyi johtoon jo viidennellä peliminuutilla, kun vapaaksi unohtunut Thomas Delaney pukkasi pallon kulmapotkutilanteessa verkon perukoille.

Tshekki pääsi peliin puoliajan edetessä hyvin mukaan, mutta Tanska iski vielä kerran. Ottelua oli takana 42 minuuttia, kun Joakim Mähle antoi komean ulkosyrjäkeskityksen, josta Kasper Dolberg ohjasi pallon ilmasta jalallaan sisään.

Tshekki ei luovuttanut, vaan tuli toiselle puoliajalle rajulla sykkeellä. Joukkue kavensi 49. minuutilla, kun Patrik Schick ohjasi matalasta keskityksestä pallon jalallaan maaliin.

Osuma oli Schickille turnauksen viides, joten hän nousi Cristiano Ronaldon rinnalle maalipörssin kärkeen.

Tanska ei yltänyt lauantaina turnauksen vakuuttavimpaan esitykseensä, mutta Tshekin loppukiri jäi vajaaksi. Tshekki voi kuitenkin olla turnausurakkaansa tyytyväinen, sillä se eteni hienoisena yllättäjänä puolivälieriin asti.

Tanskan kannattajat eivät ole unohtaneet miten maan EM-turnaus käynnistyi. Christian Eriksen kulkee mukana pelistä toiseen ainakin banderolleissa.
Tanskan kannattajat eivät ole unohtaneet miten maan EM-turnaus käynnistyi. Christian Eriksen kulkee mukana pelistä toiseen ainakin banderolleissa.
Kuva: Valentin Ogirenko / POOL

Tanska löytänyt voittovireen

Tanska kohtaa välierissä Ukrainan tai Englannin, jotka iskevät yhteen lauantain myöhäispelissä Roomassa.

Tanskan EM-turnaus on ollut tunteiden vuoristorataa. Avauspelissään joukkue hävisi Kööpenhaminassa Suomelle 0–1. Ottelu sai dramaattisen käänteen, kun tähtipelaaja Christian Eriksen lyyhistyi kentälle. Eriksen sai sydänpysähdyksen, mutta on jo paljon paremmassa kunnossa.

Seuraavassa pelissään Tanska pyöritti Belgiaa avauspuoliajalla vimmalla ja voimalla, mutta hävisi lopulta 1–2. Sen jälkeen Tanskalle ei ole löytynyt pysäyttäjää, sillä se voitti Venäjän 4–1, neljännesvälierissä Walesin 4–0 ja nyt puolivälierissä Tshekin 2–1.

Miesten EM-lopputurnaus, puolivälierät:

Baku: Tshekki–Tanska 1–2 (0–2)

5. Thomas Delaney 0–1, 42. Kasper Dolberg 0–2, 49. Patrik Schick 1–2.

Tshekki: Tomas Vaclik; Vladimir Coufal, Ondrej Celustka (65. Jakub Brabec), Tomas Kalas (v), Jan Boril; Tomas Holes (46. Jakub Jankto), Tomas Soucek (c), Lukas Masopust (46. Michael Krmencik, v), Antonin Barak, Petr Sevcik (80. Vladimir Darida); Patrik Schick (80. Matej Vydra).

Tanska: Kasper Schmeichel; Andreas Christensen (81. Joachim Andersen), Simon Kjär (c), Jannik Vestergaard; Jens Stryger (71. Daniel Wass), Pierre-Emile Höjberg, Thomas Delaney (82. Mathias Jensen), Joakim Mähle; Martin Braithwaite, Kasper Dolberg (60. Yussuf Poulsen), Mikkel Damsgaard (60. Christian Nörgaard).

Erotuomari: Bjorn Kuipers, Hollanti.

Rooma: Ukraina–Englanti myöhemmin.

Välierät: 6. 7. Italia–Espanja (pelipaikka Lontoo), 7. 7. Ukraina/Englanti–Tanska (Lontoo).