Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ely-kes­kus valitti Iso­ka­dun ra­jaa­mi­ses­ta la­si­sei­nil­lä

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus on valittanut hallinto-oikeuteen rakennuslupapäätöksestä, joka koskee Isokadun rajaamista lasiseinillä.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus on valittanut rakennuslupapäätöksestä, joka koskee Isokadun rajaamista lasiseinillä.
Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus on valittanut rakennuslupapäätöksestä, joka koskee Isokadun rajaamista lasiseinillä.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus on valittanut rakennuslupapäätöksestä, joka koskee Isokadun rajaamista lasiseinillä.

Oulun kaupungin rakennuslautakunta myönsi 8. tammikuuta Isokadun katutilaa koskevan rakennusluvan suunnitellun kauppakeskus Valkean kohdalla. Päätöksen mukaan katutaso katkaistaan molemmista päistään kiinteillä lasiseinillä, joihin jätetään automaattiovin varustetut kulkuaukot.

Ely-keskus jätti torstaina valituksen hallinto-oikeuteen ja esittää, että hallinto-oikeus kumoaa lautakunnan päätöksen.

Ely-keskus toteaa, että voimassa olevassa asemakaavassa Isokatu on osoitettu kauppakeskus Valkean kohdalla kevyen liikenteen kaduksi ja Isokadun katettua osuutta koskee määräys, jonka mukaan katutilassa ei saa olla kiinteitä rakenteita kuten seiniä.

Ely-keskuksen mielestä lautakunnan päätös on voimassa olevan asemakaavan vastainen, koska Isokatu ollaan katkaisemassa kiinteillä lasiseinillä ja katua suunnitellaan kavennettavan noin 4,5 metrin levyiseksi aukoksi lasiseinien kohdalla.

”Käytännössä Isokadun käyttö yleisenä jalankulkuväylänä vaikeutuu, mikä ei ole asemakaavan tarkoitus”, Ely-keskus toteaa.

Keskus vaatii asemakaavan muutosta

Keskuksen näkemyksen mukaan asemakaava tarkoittaa koko katutilan leveyden kokoista esteetöntä kulkua katutasolla. Jos kulku olisi tarpeen syystä tai toisesta estää, tulisi aukon vastata leveydeltään asemakaavassa esitettyä tarkoitusta ja lasiovet koota aukon reunoille.

”Isokatu on yksi Oulun ydinkeskustan pääkaduista ja sen katkaiseminen rakennusluvan esittämällä tavalla on niin merkittävä, kaikkia Oulun asukkaita koskeva asia, että se tulee ratkaista asemakaavan muutoksella.”

Rakennusluvassa on myönnetty rakentamisen aloittamisoikeus ennen rakennusluvan lainvoimaisuutta. Ely-keskuksen valitus koskee ainoastaan Isokadun katutason katkaisemista kiinteillä lasiseinillä ja Ely-keskus ei vastusta aloittamisluvan myöntämistä.

Ely-keskus ei myöskään vastusta kauppakeskuksen rakentamista ja Isokadun kattamista eikä valitus estä näiden hankkeiden toteuttamista.