Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ely-kes­kus torp­pa­si vi­ral­li­sen ret­kei­ly­rei­tin avaa­mi­sen Kuu­sa­mon Kun­ti­vaa­raan, koska alueel­la on liian paljon karhuja ku­vaus­ko­ju­jen vuoksi

Ely-keskuksen mukaan Kuusamon kaupunki ei ole suhtautunut karhukuvaustoiminnan mukanaan tuomiin suurpetoriskeihin tarpeeksi vakavasti.

Karhut ovat tottuneet karhukojujen läheisyydessä ihmisiin ja ruokiin, toteaa Tukes lausunnossaan. Kuvituskuva.
Karhut ovat tottuneet karhukojujen läheisyydessä ihmisiin ja ruokiin, toteaa Tukes lausunnossaan. Kuvituskuva.
Kuva: Vappu Jaakkola

Kuusamon Kuntivaaran päälle johtava polku on liian vaarallinen viralliseksi ulkoilureitiksi, koska alueella on suuri määrä suurpetoja karhukuvaustoiminnan vuoksi. Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus hylkäsi Kuusamon kaupungin hakemuksen reitin virallistamisesta elokuun lopussa.

Keskeisin syy hylkäämiselle on se, että haettava ulkoilureitti ei ole turvallinen ihmisille lisääntyneen suurpetokohtaamisen riskin vuoksi. Lisäksi kaupunki ei viranomaisten mukaan ole suunnitelmassaan suhtautunut karhukuvaustoiminnan mukanaan tuomiin suurpetoriskeihin tarpeeksi vakavasti.

"Kaupunki ei viranomaisten mukaan ole suunnitelmassaan suhtautunut suurpetoriskeihin tarpeeksi vakavasti."

Polku on 1,7 kilometriä, ja se kulkee Liittovaarantieltä Kuntivaaran huipulle. Reitti on ollut olemassa vuodesta 1997 Kuusamon kaupungin ylläpitämänä. Alueella on kolme karhukuvauspaikkaa. Läheisin niistä sijaitsee kilometrin päässä polun alkupisteestä.

Polku on reittisuunnitelman mukaan kulunut ja se vaatisi rakenteellisen kunnostuksen ja opastuksen uusimisen. Suunnitelmassa reittiä olisi tarkoitus kestävöidä murskeella sekä laajentaa pysäköintialuetta metsätien reunassa.

Nykyisellään Kuntivaaran huipulla on kota, joka rakennettiin uusiksi viime jouluksi aiemmin palaneen tilalle.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.