Mainos

Elo­ku­va­teat­te­ri Star ja Zemppi Areena pää­si­vät ko­ro­na­su­lun jälkeen tar­joa­maan asiak­kail­leen kä­si­de­sin­tuok­sui­sia elä­myk­siä riit­tä­vil­lä tur­va­vä­leil­lä

Koko kansan harrastuksista saa nauttia rajoituksia noudattaen. Kempeleen Zemppi Areena ja Oulun Tuirassa sijaitseva elokuvateatteri Star avasivat ovensa koronasulun jälkeen heinäkuussa. Kysyimme molempien yritysten vetäjiltä, miten koronan tuomat säädökset vaikuttavat heidän toimintaansa.

Elokuvateatteri Starin toimitusjohtaja Kari Kantala toivoo, että ei enää joutuisi kokemaan koronakevään kaltaisia yllätyksiä.
Elokuvateatteri Starin toimitusjohtaja Kari Kantala toivoo, että ei enää joutuisi kokemaan koronakevään kaltaisia yllätyksiä.
Kuva: Anna Raudaskoski

Kari Kantalan vetämä elokuvateatteri Star joutui sulkemaan ovensa maaliskuussa muiden teatterien lailla, ja oli kiinni nelisen kuukautta.

Kun Star jälleen avattiin, rajoitukset otettiin käyttöön.

”Salien täyttöaste on enimmillään 50 prosenttia. Sillä saadaan katsojaluvut määräysten mukaiseksi ja leffassa käyminen on turvallista. Paikkaliput auttavat meitä kontrolloimaan ihmisten turvavälejä katsomossa. Käsidesi on käytössä ja katsomoa sekä yleisötiloja desinfioidaan tiuhaan näytösten välissä”, Kantala toteaa.

Starissa käy paljon kanta-asiakkaita, ja koronasulun jälkeen oli kiva nähdä taas tuttuja kasvoja.

”Heinäkuussa oli mukavaa nähdä vakioasiakkaita. Puolin ja toisin koettiin iloisia jälleennäkemisiä. Meillä on asiakkaita, jotka saattavat käydä katsomassa jopa 100 elokuvaa vuodessa.”

Neljännen polven yrittäjä

Kantala on neljännen polven elokuvateatteriyrittäjä. Star tuli tutuksi pienestä pitäen, ja töitä hän on paiskinut elokuvateatterissa parikymppisestä asti.

”Olen ollut hommissa Starissa vuosikausia armeijan jälkeen 2000-luvun alusta alkaen, ja vieläkin työ tuntuu yhtä miellyttävältä.”

”Sukupolvenvaihdoksessa on tärkeintä, että jo sitä ennen saa itsekin olla mukana kehittämässä toimintaa ja saa vastuuta. Tekemisen palo alaa kohtaan pysyy, kun saa toteuttaa itseään ja näkee omien projektiensa onnistuvan. Vanhempani antoivat minulle luvan uudistaa toimintaa ennen kuin aloin johtamaan Staria.”

Korona-ajan Kari Kantala toivoo jäävän kertakokemukseksi.

”En osaa kuvitella yhtä pahaa tilannetta yrittäjänä, kuin mitä korona on aiheuttanut. Ennen epidemiaa tuntui, että on valmius kaikenlaiseen, mutta tietysti kevään tilanne tuli täytenä yllätyksenä. Pyrin ajattelemaan kaikesta huolimatta positiivisesti, ja toivon ettei toista neljän kuukauden taukoa tarvitse enää pitää.”

Zemppi Areenalla  käsidesiä ja rajoituksia

Kempeleessä sijaitsevalla Zemppi Areenalla on järjestetty tapahtumia koronasulun jälkeen tietyin rajoituksin.  

”Kun tapahtumatuotantojen järjestelyissä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määräämiä rajoituksia, niitä voidaan järjestää. Yleisön koko määräytyy tapahtumapaikan pinta-alan mukaan. Tiloissamme voidaan siis järjestää yli 500 henkilön yleisötilaisuuksia. Meillä on käsidesiä sekä käsien pesupaikkoja tarjolla yleisölle. Turvavälejä kehotetaan noudattamaan”, Zemppi Areenan hallituksen puheenjohtaja Timo Eskelinen täsmentää.

Koronan tuomat rajoitukset ovat haastaneet kulttuuri- ja urheilutapahtumien järjestäjinä toimivia yrittäjiä.

”Tulonmenetykset ovat olleet isoja. Valtion kustannustukea ei ole tälle alalle paljoa napsahdellut”, Eskelinen toteaa.

Elämyksillä myös virkistävä vaikutus

Eskelisen mielestä tapahtumilla on tärkeä osa ihmisten elämässä ja positiivinen vaikutus mielenterveyteen.  Tapahtumissa jaetaan elämyksiä ja ollaan vuorovaikutuksessa muiden katsojien ja kokijoiden kanssa.

”Mielestäni olisi tärkeää, että ihmiset saisivat kohdata toisiaan kulttuurin ja urheilun parissa edelleenkin.”

Tapahtumat virkistävät myös ympäristönsä elinkeinoelämää.

”Kun meillä on tapahtuma, sen osallistujat majoittuvat mahdollisesti hotelliin, käyvät ravintoloissa ja muutenkin käyttävät paikallisten yritysten palveluita. Tapahtumat tuovat kuluttajia kuntaamme. Jos niitä ei enää järjestettäisi, se vaikuttaisi välillisesti huomattavan paljon muihinkin kaupunkimme yrittäjiin.”