Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Oulu: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Elo­ku­va­oh­jaa­jan pitkä ja kallis bor­re­lioo­si­tais­te­lu – Joonas Berg­häll söi kas­si­kau­pal­la lääk­kei­tä ja käytti yli 80 000 euroa sai­rau­ten­sa hoitoon

Elokuvaohjaaja Joonas Berghäll sairastaa monin tavoin kiisteltyä tautia, kroonista borrelioosia. Hän käytti kahdeksan vuotta saadakseen apua puutiaisen puremasta aiheutuneisiin vakaviin, työkyvyn vieneisiin oireisiin. Berghäll teki taistelustaan borrelioosin kanssa elokuvan Punkkisota.

Elokuvaohjaaja Joonas Berghäll sanoo halunneensa esittää Punkkisota-elokuvassa kumpaankin suuntaan olevat mielipiteet borrelioosista, jotta katsoja näkee taudin kaikki puolet.
Elokuvaohjaaja Joonas Berghäll sanoo halunneensa esittää Punkkisota-elokuvassa kumpaankin suuntaan olevat mielipiteet borrelioosista, jotta katsoja näkee taudin kaikki puolet.
Kuva: Mauri Ratilainen

Juuri valmistuneen Punkkisota-elokuvan käsikirjoittaja, ohjaaja, tuottaja ja pääosan esittäjä Joonas Berghäll kertoo voivansa tällä hetkellä hyvin. Yhdeksän vuotta elämästä kuitenkin meni sairastamiseen.

Avun pitkäaikaisiin ja vakaviin borrelioosin oireisiinsa hän sai alan kansainvälisiltä klinikoilta Saksasta ja Yhdysvalloista. Borrelioosi on bakteerin aiheuttama infektiotauti, joka tarttuu puutiaisen puremasta.

Kemistä kotoisin olevalla Berghällilla oli kesämökki Uudellamaalla, Raaseporin Karjaalla. Kesäkuussa 2011 yhtenä aamuyönä mökillä hän nappasi sormillaan niskastaan jonkin ällöttävän ötökän. Se saattoi olla punkki, mutta aivan varma asiasta Berghäll ei ole. Voi olla, että kohtalokas puutiaisen purema oli tullut jo aiemmin.

Berghäll kuvasi lokakuussa 2011 Äidin toive -dokumenttielokuvaa tyttöjen turvakodissa Keniassa. Matkan jälkeen hänellä puhkesi laaja kirjo oireita.

– Käytännössä Joonas oli vedetty halki, poikki ja pinoon.

Berghäll sanoo, että hänen käsityksensä mukaan borrelioosi voi olla kehossa vuosia tai vuosikymmeniä, jos sitä ei hoideta heti.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.