Mainos

Elo­kuus­sa ovensa re­mon­tin jälkeen avan­neen Oulun kaup­pa­hal­lin yrit­tä­jät val­mis­tau­tu­vat jo jou­lu­se­son­kiin

Oulun kauppahalli avasi ovensa elokuussa puolitoista vuotta kestäneen remontin jälkeen. Kauppapaikkoja hallista on vuokrattu niin vanhoille kuin uusillekin yrittäjille.

Historiallinen ympäristö ja kauppahallin omalaatuinen hieno tunnelma houkuttelivat Lounaskahvila Kolme Tähteä yrittäjän Leena Tähden (vas.) tuomaan yrityksensä Kempeleestä Ouluun. Tunnelmassa mukana myös Sonja Karvonen.
Historiallinen ympäristö ja kauppahallin omalaatuinen hieno tunnelma houkuttelivat Lounaskahvila Kolme Tähteä yrittäjän Leena Tähden (vas.) tuomaan yrityksensä Kempeleestä Ouluun. Tunnelmassa mukana myös Sonja Karvonen.
Kuva: Anna Raudaskoski

Lounaskahvila Kolme Tähteä aloitti elokuussa toimintansa yhtenä uutena yrityksenä Oulun kauppahallissa. Kauppahalli kiinnosti yrittäjä Leena Tähteä erityisesti miljöönsä vuoksi.

”Historiallinen ympäristö ja kauppahallin omalaatuinen hieno tunnelma viehättivät. Aloitimme elokuussa myönteisin odotuksin emmekä ole pettyneet. Vaihtelu myös virkisti”, Leena Tähti toteaa.

Kempeleestä muuttaneessa lounaskahvilassa on kauppahallissa 37 asiakaspaikkaa ja huonekalujen laatuun on satsattu.

”Olemme saaneet itse suunnitella kahvilamme sisustuksen, tietenkin ratkaisuihin on pitänyt pyytää lupa Oulun kaupungilta ja museovirastolta. Asiakkailta on tullut hyvää palautetta kahvilan visuaalisesta ilmeestä ja itsekin olemme tyytyväisiä.”

Kolmen Tähden keittiötilat ovat kauppahallissa tiiviisti myyntitiskin takana.

”Tilaa on riittävästi lounaan ja annosruokien tekemiseen sekä tiskikoneelle. Haaveena olisi erillinen tuotantotila pitopalvelu- ja verkkokauppatuotteille”, Leena Tähti toivoo.

Lounas- ja kahvilamyynnin lisäksi yrityksen toimialaan kuuluvat pitopalvelut ja verkkokauppa, josta saa ostaa leivonnaisia. Verkkokauppamyynti on tällä hetkellä tosin tauolla lokakuun loppuun asti elokuun muuton ja siitä johtuvan sopeutumisvaiheen vuoksi.

Lähiruokaa ja kotipaketteja

Kolmen Tähden kahvilassa lounasruoat valmistetaan läheltä hankituista raaka-aineista.

”Lähiruoan käyttäminen on meille sekä eettisyyteen että terveyteen perustuva valinta. Jokainen varmaan tietää, että toiselta puolen maapalloa lennätetyllä riisillä on isompi hiilijalanjälki kuin Tyrnävältä hankitulla potulla.”

Leena Tähti toivoo, että ihmiset uskaltaisivat lounastaa ulkona koronasta huolimatta. Kotipakettejakin saa ostaa.

”Lounaan tai annosruoan voi hakea meiltä kotiin vietäväksi. Aloitimme take away -palvelun jo koronarajoitusten aikaan keväällä, kun toimimme Kempeleessä.”

Kuin palaisi takaisin kotiin

Vuodesta 1981 toiminut käsityö- ja matkamuistoalan yritys Vassuska palasi elokuussa Oulun kauppahalliin takaisin myyntipaikalleen.

”On kuin olisi tullut takaisin kotiin”, Heimo ja Maire Laukkanen toteavat.

Kauppahalli on tullut yrittäjäpariskunnalle tutuksi vuosikymmenien ajan. Taukoa kaupanteosta kertyi reilut puolitoista vuotta kauppahallin saneerauksen vuoksi.

Remontti on ollut Laukkasten mielestä onnistunut.

”Onni onnettomuudessa oli, että remontin aloitus viivästyi puolella vuodella. Jos näin ei olisi ollut, olisimme joutuneet maksamaan vuokraa tilasta viime keväänä, kun koronarajoitukset olivat voimassa ja puoti olisi ollut kiinni”, toteaa Maire Laukkanen.

Remontin jälkeen tutulle paikalleen kauppahalliin palanneet Vassuskan yrittäjät Heimo ja Maire Laukkanen odottelevat joulusesongin alkamista.
Remontin jälkeen tutulle paikalleen kauppahalliin palanneet Vassuskan yrittäjät Heimo ja Maire Laukkanen odottelevat joulusesongin alkamista.
Kuva: Anna Raudaskoski

Joulusesonkia jo odotellaan

Hallin viemäröintiä sekä ilmastointia on parannettu, ja puuosat ovat saaneet maalia pintaan. Lattia uusittiin ja se on saanut vihreän sävyn.

”Kauppahallin yleisilme on vaalentunut mukavasti. Uskoisin, ettei täällä tarvitse myöskään palella talvella”, Maire Laukkanen kertoo.

Vassuska kävi verkkokauppaa jonkin verran kauppahallin remontin aikana ja torimyyntiäkin tehtiin.

”Verkkomyynti on aika vähäistä tällä artikkelivalikoimalla. Meillä oli koju torilla edelliskesänä ja joulun aikaan kävimme Zeppeliinin joulumarkkinoilla sekä tiernatorilla”, Heimo Laukkanen sanoo.

Turisteja ei ole näkynyt ja joulusesonkia odotellaan.

”Saa nähdä mitä syksy tuo tullessaan. Pitää vain luottaa tulevaisuuteen ja ajatella myönteisesti, ettei koronatilanne enää pahene”, Laukkaset tuumivat.

Kotimaisuutta ja eettisiä valintoja

Kolmen Tähden lounaskahvilankahvilan Leena Tähti panostaa lounasruoan raaka-ainevalinnoissa kotimaisuuteen. Myös Laukkasten mielestä myytävien tuotteiden kotimaisuus on tärkeää. Yrittäjäpari toivoo, että ihmiset tekisivät eettisiä valintoja kuluttaessaan.

Heimo Laukkasen mielestä olisi hyvä, että keinokuiduista tehtyjen vaatteiden kuluttamista vähennettäisiin ja saastekuorma kevenisi.

”Olisi hyvä, jos ihmiset ostaisivat vähemmän halpoja tuontivaatteita ja suosisivat kotimaista laatutavaraa. Keinokuiduista siirrytään hitaasti pois, vaikka niiden jätehaitoista tiedetään. Halpoja fleecetuotteita myydään yhä paljon, ja ne kuormittavat enemmän ympäristöä kuin esimerkiksi oikeasta villasta valmistetut vaatteet.”

Tyhjät myyntipaikat ihmetyttävät Oulun kauppahallissa – niiden luvataan täyttyvän lokakuun aikana

Osa kauppahallin myyntipaikoista näyttänyt jääneen tyhjilleen, mikä on hämmästyttänyt remontoituu halliin tutustumaan tulleita asiakkaita.

”Voin ilokseni todeta, että Oulun kauppahallin vuokrapaikat ovat täynnä lokakuun puolen välin jälkeen”, toteaa Oulun kaupungin tilapalvelujen tilavuokrausasiantuntija Ritva Lasaroff.

Uusina yrittäjinä kauppahallissa aloittavat lähiaikoina sisustus- ja korumyymälä sekä luomuruokamyymälä.

Hallin keskiosassa oleva vapaa tila puolitetaan niin, että toiselle puolelle jää vapaaksi tilaa pop up-myynnille.

”Remontin jälkeen aloittavia yrittäjiä haettiin Oulun kauppahalliin avoimella haulla käyttäen neuvottelumenettelyä. Ennen remonttia toimineet yrittäjät eivät kaikki halunneet palata kauppahalliin tai he eivät pärjänneet tarjouskilpailussa”, kertoo Lasaroff.

Lasaroff toteaa, ettei kauppahallin vuokraustilanne avajaisten aikaan huolettanut.

”Uskoimme kauppahallin olevan vetovoimainen kauppapaikka. Vuokrausaste on ollut mielestäni hyvä.”