Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Pääkirjoitus: Kou­lu-uh­kauk­set eivät koskaan ole hyvää "läp­pää"

Kalevan podcastit: Raksila on isojen muu­tos­ten edessä, mutta min­kä­lais­ten?

Elo­ka­pi­nan edus­ta­jat ke­rään­tyi­vät Val­tio­neu­vos­ton linnan por­tail­le tukkien si­sään­käyn­nin, poliisi kertoi ot­ta­van­sa nis­koit­te­li­jat kiinni

Poliisin mukaan valtiojohtoa "ei voida tuoda sekavan mielenosoitusjoukon keskelle".

Helsinki
Elokapinan edustajat kerääntyivät Valtioneuvoston linnan portaille – poliisi alkoi siirtää mielenosoittajia pois
Video: MTV

Ympäristöliike Elokapina lukittautui aamupäivällä Helsingissä Valtioneuvoston linnan edustalle tukkien pääsisäänkäynnin. Mielenosoittajia oli kerääntynyt poliisin mukaan myös Ritarikadun puolelle.

Poliisi kertoi aikovansa antaa mielenosoittajille poistumiskäskyn ja ottaa tarvittaessa kiinni niskoittelevat henkilöt.

Poliisi totesi, ettei se hyväksy Valtioneuvoston linnan uloskäyntien miehittämistä ja valtiojohtoon vaikuttamista.

– Elokapinaan kuuluvat henkilöt ovat tukkineet kulkuväylät Valtioneuvoston linnaan edestä ja takaa. He pyrkivät tällä tavoin vaikuttamaan valtioneuvoston toimintaan, siihen, että henkilöt eivät pääse kokouksiin ja sieltä pois. Poliisi ei hyväksy tällaista toimintaa eikä valtioneuvostoon vaikuttamista, kertoi Helsingin poliisin ylikomisario Jarkko Lehtinen STT:lle.

Valtioneuvoston turvallisuusasiantuntijan Mika Tikkasen mukaan mielenilmaisu rajoittaa kulkua Valtioneuvoston linnaan, mutta muuten toiminta jatkuu normaalisti. Hän sanoo, että toimivaltaisen viranomaisen eli poliisin asia on hoitaa tilannetta.

Elokapina kertoi Twitterissä, että se on Valtioneuvoston linnan etu- ja takaovella.

Elokapinan tiedotteessa mielenilmaisua kuvattiin rauhanomaiseksi. Mielenosoittajien kerrottiin pitävän kulkuväylät avoinna eikä pyrkimyksenä ole meno rakennukseen sisään, kun poliitikkoja odotetaan paikalle.

Ylikomisario Lehtisen mukaan valtiojohtoa "ei voida tuoda sekavan mielenosoitusjoukon keskelle".

– Poliisi ei arvioi tilannetta samalla tavalla kuin Elokapina. Poliisi katsoo, että tässä pyritään vaikuttaman valtiojohdon toimintaan, eikä sen turvallisuus olisi normaalitoiminnalla taattu.

Lehtisen mukaan poliisi katsoo, että kyseessä on Elokapinan yritys vaikuttaa valtiojohdon kokouskäytäntöihin.

– Osa paikalle tulleista henkilöistä – mielenosoitus ei ole nyt oikea sana – on lukittautunut eri keinoin sekä Valtioneuvoston linnan edessä että takana. He pyrkivät näin estämään poistamisensa paikalta. Poliisi purkaa nämä lukittautumiset ja poistaa heidät paikalta.

Ylikomisarion mukaan tilanne on kuitenkin ollut rauhallinen "kaikilta osin".

– Elokapina ja poliisi ovat kumpikin rauhallisesti paikalla. Poliisi on myös varmistanut, että valtiojohto on turvassa.