Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Yritykset: Kem­pe­le­läi­sen Lehdon työ­ka­lu­ja huu­to­kau­pa­taan nyt pilk­ka­hin­taan

Vastaa kyselyyn: Pitääkö hiih­to­lo­mal­la hiih­tää?

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Elin­kei­no­mi­nis­te­ri Lin­ti­lä: Whats­app-ti­liä­ni ei ole kaa­pat­tu, tilin rin­nak­kais­käyt­töä ei voida sulkea pois

Seuraavaksi asiasta tullaan keskustelemaan Whatsappin omistavan Metan kanssa ja todennäköisesti myös poliisin kanssa. Lintilä kertoo, että rinnakkaiskäytön todentamiseen tarvitaan lokitiedot.

Helsinki
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) toisti jälleen, ettei ole lähettänyt omalta tililtään lähtenyttä WhatsApp-viestiä.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) toisti jälleen, ettei ole lähettänyt omalta tililtään lähtenyttä WhatsApp-viestiä.
Kuva: Arttu Laitala

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi torstaina, että hänen Whatsapp-tiliään ei ole kaapattu, mutta tilin rinnakkaiskäyttöä ei voida sulkea pois. Asia on käyty läpi eduskunnan tietohallinnon kanssa.

Mediassa kerrottiin viime viikolla, että Lintilän nimissä oli lähetetty Whatsapp-ryhmään meemi, jossa pilkattiin pääministeri Sanna Marinia (sd.) ja kansanedustaja Matias Mäkystä (sd.). Viesti lähetettiin Lintilän eduskuntanumerosta, joten eduskunnan turvallisuuspalvelu teki puhelimeen teknisen tutkinnan.

Lintilä oli aiemmin arvellut tilinsä olleen kaapattu. Tiedotustilaisuudessa hän sanoi viitanneensa "epätietoisuuden tilaan" väärällä termillä.

Hän sanoi tiedotustilaisuudessa, että on puhunut koko ajan totta. Hänen mukaansa tutkinnassa ei ole voitu sulkea pois Whatsapp-tilin rinnakkaiskäyttöä.

– Ilmeisesti QR-koodin avulla se onnistuu verrattain helposti toisella laitteella, Lintilä sanoi.

Seuraavaksi asiasta keskustellaan Whatsappin omistavan Metan kanssa ja todennäköisesti myös poliisin kanssa. Lintilä kertoo, että rinnakkaiskäytön todentamiseen tarvitaan lokitiedot.

Puhelin oli takin taskussa

Lintilä oli viime viikon torstaina viestin lähettämisen aikaan illallisella. Lintilä sanoi nyt torstaina, että puhelin oli tapahtumien aikaan hänellä takin taskussa. Lintilä korosti, ettei lähettänyt viestiä.

– Jos minä olisin lähettänyt sen viestin siihen porukkaan, niin minun olisi ollut erittäin helppo laittaa toinen viesti perään ja sanoa, että sori kaverit, nyt lähti väärään porukkaan.

Lintilä vastasi tiedotustilaisuudessa kysymykseen siitä, onko hän tai hänen avustajansa käyttänyt Whatsappia pöytäkoneelta. Lintilä vastasi, että hänen mielestään ei.

Saarikko: Arviointivirhe puhua kaappauksesta

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mielestä on harmillista, että eduskunnan tietoturvan tekemä selvitys ei anna aukotonta ja selvää vastausta siitä, mitä todella on tapahtunut. Saarikko kuitenkin sanoo, ettei hänellä ole mitään syytä epäillä, etteikö Lintilä olisi puhunut hänelle asiassa totta.

Saarikko sanoi, että Lintilä voi jatkaa ministerinä.

– Tunnen hänet pitkältä ajalta. Mika Lintilä on mies, joka voi tuollaisen meemin lähettää, ja jos hän sellaisen olisi lähettänyt, niin hän voisi kyllä sen myös myöntää, Saarikko kommentoi toimittajille eduskunnassa torstaina.

Siinä Lintilä teki Saarikon mielestä arviointivirheen, että hän lähti niin voimakkain sanakääntein spekuloimaan ja arvioimaan, mistä viestin lähettämisessä voisi olla kysymys.

– Viittaan siis hänen puheenvuoroihinsa tietoturvasta tai kaappauksesta. Sitä minusta ei olisi pitänyt tehdä, ja tämän arvion olen hänelle myös jo aiemmin kertonut. Tänään (torstaina) hän myös itse julkisesti totesi sen erheelliseksi toimimiseksi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli sanoi myös uskovansa Lintilän sanaan. Kalli sanoi, että eduskuntaryhmä käy asiaa läpi ja kuuntelee ministerin itsensä kertomana eduskunnan tietoturvan tekemän raportin sisällöstä.


Täydennetty kello 19.13: Lisätty mm. Saarikon ja Kallin kommentit.