Nallikari: Golf-kent­tä pul­lah­ti pois Hie­ta­saa­ren suun­ni­tel­mas­ta

Nuoret: Tik­to­kin suosio uu­tis­läh­tee­nä kasvaa no­peas­ti, mutta saa ou­lu­lais­nuo­ril­ta myös kri­tiik­kiä

Luitko jo tämän: Vie­rai­lim­me per­heen­äi­ti Marika Fin­ger­roo­sin luona ja saimme sek­si­le­lu-esit­te­lyn

Elä­ke­put­ki­neu­vot­te­lut päät­tyi­vät pet­ty­myk­seen – Pää­mi­nis­te­ri Marin: Olemme si­tou­tu­neet löy­tä­mään yh­tei­sen rat­kai­sun asiaan syksyn aikana

Hallitus on sanonut linjaavansa tarvittavat toimet, jos ratkaisua ei synny. Määräaika päättyi marraskuuhun.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Työmarkkinajärjestöjen eläkeputkineuvottelut päättyivät tuloksettomina maanantaina.

Pallo siirtyi nyt Sanna Marinin (sd.) hallitukselle. Hallitus on kertonut linjaavansa itse työllisyystoimista, jos työmarkkinaosapuolille annettu toimeksianto ei johda asetettuihin tavoitteisiin.

Pääministeri Marin tviittasi maanantaina illalla, että hallituspuolueiden puheenjohtajat käsittelevät kokonaisuutta seuraavan kerran keskiviikkona.

– Olemme sitoutuneet löytämään yhteisen ratkaisun asiaan tämän syksyn aikana. Päätöksen tulee parantaa tasapainoisesti sekä työllisyyttä että työntekijöiden turvaa, hän kertoi.

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) mukaan hallitus tekee päätöksiä vielä tämän vuoden aikana.

Työtekijäpuoli hakee tasapainoa

Työnantajien EK odottaa, että hallitus tekee päätöksensä työllisyyden nostaminen ja yritysten kilpailukyky mielessä.

– Maksurasitus yrityksille ei saa muodostua työllisyyden ja kasvun esteeksi, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Työtekijäpuolella avainsana on tasapainoisuus.

– Jos ja kun työttömyyseläkeputkea poistetaan, odotamme, että hallitus lisää samalla muutosturvaa. Hallituksen toimeksiannossakin puhuttiin tasapainoisuudesta, joten sitä odotamme nyt hallitukselta, kertoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Mahdollisuuksia lyhentää työaikaa?

Palkansaajapuolen mukaan heidän ehdotuksensa olisivat täyttäneet hallituksen toimeksiannon kaikilta osin.

– Tärkein kokonaisuus liittyy työttömien lisäpäiväratkaisuun ja muutosturvan parantamiseen. Irtisanottujen työllistymistä nopeutettaisiin lisäämällä koulutusta, pidentämällä työllistymisvapaata ja nopeuttamalla työnhaun aloitusta jo irtisanomisaikana, järjestöt ehdottavat.

Palkansaajajärjestöjen mukaan heidän esityksensä turvaisi ikääntyneiden työttömien toimeentulon, vaikka työttömyysturvan lisäpäivien ikäraja nostettaisiin 65-vuoteen eli vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneisiin.

Työssä jaksamisen tueksi palkansaajat esittävät mahdollisuuksia lyhentää yli 55-vuotiaiden työaikaa ja keinoja henkisen kuormituksen vähentämiseen.

EK:n Häkämiehen mukaan neuvottelut kaatuivat työnantajien ja palkansaajien muutosturvaesitysten väliseen välimatkaan.

– Myös EK:n puolelta tehtiin esityksiä muutosturvasta. Kaiken kaikkiaan tämä palkansaajien esitys olisi ollut reilusti yli 100 miljoonan kustannusrasitus yrityksille tilanteessa, jossa on haasteita päästä koronan yli, sanoo Häkämies.

EK olisi muun muassa pidentänyt muutosturvakoulutusoikeutta kahdella viikolla.

Häkämies kertoi pitävänsä neuvottelujen kaatumista valitettavana.

Pettyneitä sanoivat olevansa myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja Akavan Fjäder.

Työllisyystoimineuvotteluihin osallistui myös Kuntatyönantajat.

Andersson esitti irtisanomiskorvausta

Hallituspuolueista eläkeputkeen liittyvien esitysten kanssa ovat kipuilleet eniten perinteiset palkansaajapuolueet sdp ja vasemmistoliitto.

Edellisviikonlopun puoluevaltuuston puheessaan vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson vaati työttömyysturvan suojaosan nostamista pysyvästi 500 euroon ja työuran pituuteen perustuvaa irtisanomiskorvausta.

Pelkona vasemmistoliitossa on, että jos se nielee nyt eläkeputken heikennykset, niin kevään kehysriihessä edessä ovat muutokset ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

Eläkeputkeen puuttumista on vaikeuttanut myös Suomen hyvän talouskehityksen pilannut koronavirus.

Tästä on kyse

Perustuu budjettiriiheen

Hallitus antoi budjettiriihessään 16.9. työmarkkinaosapuolille toimeksiannon laatia yhteinen tasapainoinen esitys toimiksi, joilla voidaan edistää yli 55-vuotiaiden työllisyysastetta sekä parantaa heidän työmarkkina-asemaansa ja työssä jatkamista.

Tavoitteena on vähentää varhaista poistumista työelämästä ja saavuttaa vähintään 10 000 työllisen lisäys 2029 loppuun mennessä valtiovarainministeriön todentamana.

Esitystä työmarkkinaosapuolilta edellytettiin marraskuun loppuun mennessä.

Jos toimeksianto ei johda asetettuihin tavoitteisiin, hallitus on sanonut linjaavansa tarvittavat toimet joulukuussa.

Osana toimeksiantoa hallitus on edellyttänyt, että esityksellä edistetään ikääntyneiden työssä jaksamista, työkykyä, osaamista vahvistavia toimenpiteitä sekä muutosturvaa erikokoiset yritykset huomioiden.

Ehdotettujen toimien tulee vahvistaa julkista taloutta.