Kolumni: Sanna Marinin ym­pä­ril­lä vellova kes­kus­te­lu saa miet­ti­mään, onko pää­mi­nis­te­riys enää ihmisen työ

Jääkiekko: Kärpät illan HIFK-pe­liin pahasti sii­pi­rik­koi­se­na

Elä­ke­läi­set rien­si­vät ot­ta­maan si­ka­inf­luens­sa­ro­ko­tuk­sen

Oulun Pohjankartanossa kävi huiske, kun kaikki 65 vuotta täyttäneet sekä kaikki 25-30 -vuotiaat saivat ensi kertaa mahdollisuuden sikainfluenssarokotteeseen.

Lempi Kyllöstä rokotus jännitti, kun taas lääketiedettä opiskeleva Tapio Räihä kartutti vastapuolella pistosrutiinia. Insinööri Minna Pesonen oli värväytynyt paperitöihin.
Lempi Kyllöstä rokotus jännitti, kun taas lääketiedettä opiskeleva Tapio Räihä kartutti vastapuolella pistosrutiinia. Insinööri Minna Pesonen oli värväytynyt paperitöihin.

Oulun Pohjankartanossa kävi huiske, kun kaikki 65 vuotta täyttäneet sekä kaikki 25-30 -vuotiaat saivat ensi kertaa mahdollisuuden sikainfluenssarokotteeseen. Silmämääräisesti tuntuivat varsinkin eläkeläiset lähteneen sankoin joukoin liikkeelle. Kaikkiaan Pohjankartanossa ja Terva-Toppilan yläkoululla rokotettiin lauantaina noin 5 000 oululaista.

"Hyvältä näyttää", katsasti palvelupäällikkö Liisa Kylmänen joukkojensa toimintaa kymmeneltä aamulla Pohjankartanon suuressa aulassa. Jono luikerteli ensin verkkoverhojen taakse ilmoittautumaan ja askelsi sitten sopuvauhtia seinänviertä pitkin kohti koulun ruokalaa.

"Kela-kortti esiin ja olkavarsi paljaaksi ja muistakaa rokotteen jälkeen vielä levätä 10 minuuttia", ohjeistaa palveluesimies Liisa Keinänen ruokalan käytävällä. Sieltä halukkaat päätyivät vuorollaan 27 rokottajan käsiin.

Ruokalan pöytärivien ääressä vallitsi suorastaan intiimi solidaarisuus, kun miehet ja naiset touhusivat vaatekerrosten alta alleja ja muskeleita esille rinta rinnan kuin aikoinaan koulun lääkärintarkastuksessa: aluspaitoja ja paljaita käsivarsia tasaisena virtana. Jossakin tuli tempaistua selkäkin paljaaksi, kunhan ensin oli kuoriuduttu isoista haalareista.

Talvitamineiden riisuminen nyt vie oman aikansa, mutta teoriassa piikin oli määrä painua ihoon kerran kolmessa minuutissa. Sitä varten paikalle oli värvätty paitsi runsaasti kirjaajia myös ulkopuolisia pistäjiä, joista osa oli konkareita, kuten eläkkeellä olevia sairaanhoitajia. Osa taas hankki roppakaupalla tervetullutta lisäkokemusta.

Toista kertaa piikittäjäksi värväytynyt, lääketiedettä opiskeleva Tapio Räihä oli tyytyväinen harjoitukseen, olihan takana jo yhteensä 40 rokotuskertaa.

"Sekä että", henkäisi vastapuolella Lempi Kyllönen kysymykseen siitä, että jännittikö.

Lieneekö syynä piikin pelko vai vain välinpitämättömyys, mutta nuoria näkyi vähän.

Kaija Komulaista hirvitti silminnähden. Silti hän oli vakavasti harkittuaan sitä mieltä, että rokotus kannattaa ottaa. Jere Komulainen sen sijaan jonotti vierellä lähinnä henkisenä tukena. Hän ei katsonut rokotusta tarvitsevansa: "Ei riski ole tavallista influenssaa suurempi," nuori mies arvioi.

"En tiedä ketään, kenellä olisi ollut sikainfluenssa", mietti myös Maria Katajisto, joka odotteli ystävänsä Marika Kallion kanssa. "Mutta ei kai tästä haittaakaan ole", nuoret naiset päättelivät. Rokotus tosin jännitti kovasti: "Vasempaan olkavarteen otamme, jos saa valita."

"Me otamme rokotuksen, koska tämä vaikuttaa vielä ensi talvenakin", totesivat puolestaan Sirkka ja Jorma Härkönen. He sairastivat aasialaisen 50-luvulla, eivätkä kokemusta kaipaa: "Se oli kova tauti."

"Tullessa säikähdimme, kun jono oli sellainen", huikkasi Anneli Koistinen lähtiessään. Vaan äkkiähän se meni. Aamuruuhkassa jonotus kesti puolisen tuntia, mutta parhaimmillaan saattoi kävellä suoraan rokottajan eteen.

Rokotukset jatkuvat ensi lauantaina.