Kärpät: Pyörälä hur­jas­sa vi­rees­sä juh­la­pe­lis­sään

Työtaistelu: Hoi­ta­jat jat­ka­vat ylityö- ja vuo­ron­vaih­to­kiel­toa Oysissa ja Ou­las­kan­kaal­la

Eläin­mu­seon uudeksi pai­kak­si suun­ni­tel­laan Poh­jois-Poh­jan­maan museon ala­ker­taa

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilän asettama työryhmä on selvittänyt eläinmuseon kokoelmista rakennattavan näyttelyn sijoittamista Pohjois-Pohjanmaan museon alakertaan.

Eläinmuseo saattaa päätyä Pohjois-Pohjanmaan museon alakerrokseen.
Eläinmuseo saattaa päätyä Pohjois-Pohjanmaan museon alakerrokseen.
Kuva: Teija Soini

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilän asettama työryhmä on selvittänyt eläinmuseon kokoelmista rakennattavan näyttelyn sijoittamista Pohjois-Pohjanmaan museon alakertaan. Sijoittamisen lähtökohtana on eläinmuseon nykyisten tilojen vapauttaminen muuhun käyttöön Linnanmaan kampuksella.

Työryhmä esittää, että Oulun yliopiston eläin- ja kasvimuseon kokoelmien pohjalta toteutetaan yliopiston ja kaupungin yhteistyönä uudenlainen interaktiivinen näyttelykokonaisuus. Tavoitteena on avata uusi näyttely yleisölle kesäkuussa 2019.

Näyttelyn elinkaareksi suunnitellaan kymmentä vuotta.

Ryhmän mukaan Pohjois-Pohjanmaan museon alakerran tilat vaativat muutoksia ja kunnostusta. Linnanmaan kampuksen museotiloja pienempiin tiloihin on tarkoitus rakentaa monipuolinen ja asiakaslähtöinen kokonaisuus.

Pohjois-Pohjanmaan museon alakerran ottaminen eläinmuseon kokoelman käyttöön edellyttää uutta ratkaisua vaihtuvien näyttelyiden esillepanoon museo- ja tiedekeskus Luupissa. Sama koskee mahdollista Koiramäki-näyttelyn siirtoa.

Nykyisessä eläinmuseossa olevien konservaattori Heikki Kangasperkon toteuttamien dioraamojen taustakuvat on maalattu rakenteisiin, joten niitä ei voi siirtää uuteen paikkaan. Teokset on tarkoitus dokumentoida 3D-skannaamalla ja valokuvaamalla.

Näyttelyn suunnittelu ja rakentaminen edellyttävät työryhmän mukaan päätöstä rahoituksesta, kustannusten jaosta ja myös riittävää toteutusaikaa. Eläinmuseon materiaali siirretään väistötilaan uuden näyttelykokonaisuuden suunnittelun ja rakentamisen ajaksi.