Eko­lo­gi­sia eril­lis­ta­lo­ja ra­ken­ne­taan Oulun He­ruk­kaan – ka­te­tul­la te­ras­sil­la puu pääsee oi­keuk­siin­sa

Herukkaa halkovan Haukiputaantien välittömässä läheisyydessä, mutta silti sopivasti liikenteen melulta suojassa, on tullut aika sukupolvenvaihdokselle.

-
Kuva: Invera Oy/Järkikoti

Kalimentie 2, talot A+B. Invera Oy / Järkikoti. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Arkadi Ky. 4h+k+s, 84,5 neliötä. Vh. 249 900 euroa.

Vaikka Herukkaan rakennetaan tasaiseen tahtiin uutta ja useampikin uudiskohde alueelta on kaupan, jäävät nämä usein varsin pienet projektit helposti näyttävämpien kokonaisuuksien varjoon myös tällä palstalla. On ehkä aika korjata suuntaa. 

Aivan Herukkaa halkovan Haukiputaantien välittömässä läheisyydessä, mutta silti sopivasti liikenteen melulta suojassa, on tullut aika sukupolvenvaihdokselle. Vanha omakotitalo puskittuneine pihapiireineen korvataan syyskuuhun 2020 mennessä kolmella keskenään saman kokoisella uudella erillistalolla.

Tämän päivän rakentamista määräävät tavallisesti tiivistäminen ja tehokkuus, joten aivan vanhan Herukan kaltaiseen asumisväljyyteen ei tontilla päästä. Omaa pihaa suodaan jokaiselle kodille kuitenkin kelpo kaistale. Pihat avautuvat aurinkoiseen ilmansuuntaan ja matalan rakentamisen alueella auringosta pääsee myös nauttimaan.

Herukassa oma auto on pihoilla tuttu näky. Lähimpään korttelikauppaan on lyhyt matka, mutta laajempien palveluiden sijaitessa etäämmällä on auto melko välttämätön. Tämä on huomioitu kahdella autopaikalla asuntoa kohden.

Toinen paikka on katoksen alla ja sateelta suojaan mahtuu vaivatta myös muita perheen kulkupelejä skoottereista polkupyöriin.

Kiitettävästi jalansijaa pientalorakentamisessa viime vuosina saanut ristiinlaminoitu massiivipuu eli CLT on materiaali, joka liitetään myös tähän kohteeseen. Puutavara on sataprosenttisesti kotimaista ja sillä on muun muassa PEFC-sertifikaatti, joka osoittaa ekologisesti ja taloudellisesti kestävän metsätalouden tukemista.

-
Kuva: Invera Oy/Järkikoti

Ulospäin CLT ei juurikaan näy, sillä julkisivut verhotaan hiilenvärisillä paneeleilla, joita täydentää tumma harjakatto. Sisätiloissa ja oleskelutilojen päätteenä olevalla katetulla terassilla puu pääsee kuitenkin oikeuksiinsa. Terassille on mahdollista laittaa myös lasitus, mikä epäilemättä monipuolistaa sen käyttömahdollisuuksia Oulun oloissa.

Suunnittelussa on huomioitu pääpiirteittäin kaikki perheasunnon tarpeet. On tilava keittiö, erillinen wc ja kunnollinen kodinhoitohuone, joka toimii samalla pesu- ja saunaosaston pukuhuoneena. Kodinhoitotilassa saattaisi tietysti olla tilausta myös isolle pesualtaalle.

Kenkälaatikon mallinen talo käsittää kolme makuuhuonetta, joista yksi sijaitsee olohuoneen vieressä. Pienenä kiusallisena yksityiskohtana silmään pistää se, että tämä makuuhuone on nyt läpikulkutila, sillä ainoa ovi terassille on siellä. Käytännöllisempi ratkaisumalli hyödyntäisi olohuoneen pienemmän ikkunan ovena eteisestä alkavan liikennelinjan päätteenä.

Ruokapöydälle optimaalisin paikka olisi sivuseinän ikkunan ääressä. Tällöin olohuoneen osuus kutistuisi kyllä lähes olemattomaksi, ellei mainittua kolmatta makuuhuonetta liitä osaksi sitä.

Oleskelulle varattua osuutta saisi toki tuntuvasti suurennettua nykyisestä saarekkeettomalla U-keittiöllä, joskin tällöin ruokapöytä jäisi pimeään. Mutta haittaisiko luonnonvalon puuttuminen kuitenkaan ateriointia niin suuresti?