Ei vielä ko­ro­na­kii­ret­tä, Oulun yli­opis­tol­li­ses­sa sai­raa­las­sa yhä rau­hal­lis­ta – "Tois­tai­sek­si olemme pys­ty­neet sel­vit­tä­mään jo­kai­sen po­si­tii­vi­sen tes­ti­vas­tauk­sen tar­tun­ta­ket­jun"

Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) on koronaepidemian osalta edelleen varsin rauhallinen tilanne. Asiasta kertoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.

Koronavirus ei siis näytä leviävän viime aikaisten rajoittamistoimenpiteiden ansiosta Pohjois-Pohjanmaalla hallitsemattomasti. Kuvituskuva.
Koronavirus ei siis näytä leviävän viime aikaisten rajoittamistoimenpiteiden ansiosta Pohjois-Pohjanmaalla hallitsemattomasti. Kuvituskuva.
Kuva: Pekka Peura

Suomessa on paljastunut kaksi uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) kertoo, että henkilö oli iäkäs. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä henkilö kuului riskiryhmään.

Ensimmäinen koronaviruksen aiheuttaman kuolema tuli perjantaina. Sekin oli Husin alueella.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) on koronaepidemian osalta edelleen varsin rauhallinen tilanne. Asiasta kertoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.

Osastohoidossa on vain muutamia potilaita eikä sairaala ole erityisen merkittävästi kuormittunut.

Pohjois-Pohjanmaalla on testattu tähän mennessä noin 1400 henkilöä ja positiivisia näytteistä on ollut nelisenkymmentä.

– Epidemia on Pohjois-Pohjanmaalla vielä alkuvaiheessaan. Toistaiseksi olemme pystyneet selvittämään jokaisen positiivisen testivastauksen tartuntaketjun. Käytännössä kaikki tapaukset ovat liittyneet matkailuun, eli henkilöt ovat olleet joko matkoilta palanneita tai heidän kauttaan koronavirukselle altistuneita henkilöitä, toteaa OYS:n johtajaylilääkäri Juha Korpelainen.

Koronavirus ei siis näytä leviävän viime aikaisten rajoittamistoimenpiteiden ansiosta Pohjois-Pohjanmaalla hallitsemattomasti. Suuri osa koronavirusinfektioon sairastuneista voi hyvin. He ovat lieväoireisia ja kotihoidossa. Muutamia potilaita on otettu sisälle sairaalaan.

Korpelainen sanoo, että uusille rajoitustoimille on lääketieteellisestä näkökulmasta katsoen perusteita. Toimilla on laskennallisesti ajatellen tehoa. 

– Käytännössäkin näyttää siltä. Tauti ei levinnyt tänne niin nopeasti kuin odotettiin. Hintalappua tietysti kertyy. Olemme varmasti kaikki surullisia yritysten tilanteesta.

Olisiko sitten mahdollista, että tiukat rajoitustoimet esimerkiksi ihmisten liikkumiseen maan sisällä pelastaisivat maakunnan laajamittaiselta epidemialta kokonaan? 

– Teoriassa se ehkä olisi mahdollista, mutta käytännössä tuskin.

Korpelainen painottaa, että virukseen liittyy yhä paljon asioita, joista ei ole täyttä varmuutta.

Testauskapasiteetti kasvanut vähitellen

OYS:n koronavirustartunnan testauskapasiteetti kasvanut vähitellen ja tällä hetkellä se on noin 150 testiä vuorokaudessa.

– Tällä hetkellä testauskapasiteettimme riittää sairaalahoitoa vaativien potilaiden sekä kriittisten henkilökuntaryhmien testaukseen. Näitä ovat mm. syöpäpotilaita hoitava ja tehohoidon henkilökunta, kertoo Korpelainen.

– Lisäksi teemme satunnaisotantaa, missä testaamme avohoidon hengitystieoireita omaavia potilaita. Tällä seuraamme epidemian etenemistä Pohjois-Pohjanmaalla.

Toistaiseksi kaikki henkilökunnasta otetut näytteet ovat olleet negatiivisia.

Korpelaisen mukaan erilaiset suojausvarusteet riittävät OYS:ssa toistaiseksi. Lisätilauksia ja uusia hankintoja pyritään tekemään koko ajan osin poikkeuksellisiakin kanavia hyödyntäen.

Päivitetty kello 13.38: Lisätty Juha Korpelaisen Kalevalle antamia kommentteja juttuun.

Jutun kommentointi on päättynyt.