Mainos

”Ei tule on­nis­tu­maan”, kom­men­toi su­ku­lai­nen in­nok­kaan ja aloit­te­le­van yrit­tä­jän yri­tys­ideaa – onneksi hän oli vää­räs­sä

Sain viettää onnellisen lapsuuden.

Harri Heikkilä, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
Harri Heikkilä, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Sain viettää onnellisen lapsuuden. Ennen kouluikää vietin usein päiväni urheiluseurassa toimineen isäni kanssa. Kuljimme eri paikoissa; kirjapainoissa, pankissa, yrityksissä, tavattiin ihmisiä, vietiin julisteita ilmoitustauluille jne.

Jo pienenä sain nähdä mitä asioiden eteen on tehtävä, jos ne halutaan saadaan onnistumaan. Mikään tapahtuma ei synny ilman työtä.

Yksikään pöytä tai tuoli ei lennä tapahtumapaikalle itsekseen, vaan jonkun se on aina sinne vietävä. Usein tapahtumien etukäteisorganisointi vei isältäni paljon aikaa.

Kun tapahtuma oli ohi paikat piti siivota ja tavarat palauttaa paikolleen, tämäkin kuului kokonaisuuteen. Asia ei ollut valmis ennen kuin tämäkin oli tehty. Ensimmäisessä kesätyössäni varaosamyyjänä paikan omistaja opetti esimerkillään, miten asiakkaalle pitää aina olla aikaa. Vaikka usein kiire painoi, kuulumiset kysyttiin kuitenkin ja asiakas lähti hyvällä mielellä kaupasta.

Uskon että oma kipinäni yrittäjyyteen sytytettiin tuolloin. Ihailin yrittäjiä jotka tekivät ”omaa juttua”, uskoin myös että kaikki yrittäjät ovat rikkaita. Nyt myöhemmin asia on valjennut, että ei se ihan niin tainnut olla.

Mutta mitä rikkaus lopulta on? Minulle se on yrittäjyydessä ollut sitä, että olen saanut olla mukana kehittämässä uusia ja haastavia asioita sekä tavata upeita ihmisiä. Kun on nähnyt, että asia onnistuu, niin sillä tunteella on jaksanut taas eteenpäin ja se on kantanut myös vaikeiden jaksojen läpi.

Kun aloitin oman yrittäjätaipaleeni, kommentointi ei ollut pelkästään positiivista. Eräs sukulaiseni sanoi yritysideani kuultuaan, että: ”Ei tule onnistumaan”.

Enpä asiasta juuri mitään välittänyt. Yritysidea paloi silmissä, eivätkä pienet epäilyt saaneet sitä sammumaan. Ehkäpä sukulaiseni halusi vain suojella minua. En itsekään ole kaikkia kehottamassa yrittäjäksi, mutta jos tuntuu että paloa on, niin silloin yrittäjyyttä pitää kokeilla.

Niin...onnistuinko? Vaikka yrittäjäpolkuni on toivottavasti vielä kesken, uskallan sanoa että onnistuin. Olen saanut tavata upeita henkilöitä, yrittäjyys on vienyt minua moniin mahdollisuuksiin. Tuoreimpana siitä tämä hallituspaikka PPY:ssä. Ilman yrittäjyyttä tämäkin onnistuminen olisi jäänyt kokematta.