
Olisiko Yrjö Keski-Korsu voinut vuonna 1923 arvata, että hänen perustamansa puusepänverstas oli alku pitkäikäiselle yritystoiminnalle? Verstaalla valmistettiin ovia, ikkunoita ja huonekaluja raahelaisten sekä ympäristön asukkaiden tarpeisiin.
Hiljalleen avuksi hankittiin kuorma-autoja, joilla ajettiin puuta sahalle. Vuonna 1935 Keski-Korsulle myönnettiin ensimmäinen liikennelupa henkilöautolle.
Tänä vuonna Korsu Oy juhlii satavuotiasta taivaltaan. Yrityskonsernin johdossa on Pekka Keski-Korsu, 39, joka on yrityksessä suvun neljättä polvea.
On poikkeuksellista, että yritys on säilynyt saman suvun hallinnassa näin pitkään. Sitä pidetäänkin Raahen pitkäikäisimpänä yrityksenä.
Keski-Korsu pitää erikoistumista yrityksen pystyssä pysymisen ja kasvun perustana. Sen ajoneuvoyhdistelmät ovat erikoiskalustoa.
”Olemme keskittyneet tiettyihin kuljetustyyppeihin. Päätoimialat ovat säiliökuljetukset ja merikonttien kuljetus esimerkiksi satamiin ja sieltä pois”, hän sanoo.
Yrityksellä on esimerkiksi painesäiliöautoja, joita on koko maassa vain pari kolmesataa. Tavallista kappaletavaran kuljetusta Korsu ei tee enää ollenkaan.
Talouspäällikkö Janne Hyrkäs sanoo, että kasvu on ollut paljolti asiakaslähtöistä.
”Asiakkaat ovat kasvaneet ja heidän kuljetustarpeensa on kasvanut. Me olemme investoineet ja menneet siinä mukana”, Hyrkäs kertoo.
Viime vuosina kasvua on tullut kolmen lähialueella tehdyn liiketoimintakaupan myötä. Ostot ovat tulleet eteen luontevasti, ja niiden mukana on tullut sekä töitä että kalustoa.
Kuljetusalalla kova kilpailu
Keski-Korsu kertoo, että kilpailu kuljetusten ympärillä on kova ja se koskee kaiken tyyppisiä kuljetuksia.
”Meillä on aika pieni organisaatio. Olemme saaneet hyvää palautetta, että pystymme mukautumaan asiakkaan tarpeisiin”, Keski-Korsu kertoo.
Tärkeä asia kilpailussa pärjäämisessä on luotettavuus.
”On projekteja, joissa kuormien on oltava paikalla 2–3 tunnin välein. Kun siinä onnistuu, säilyy uskottavuus.”
Ajoneuvokalustolla on iso merkitys kuljetusten luotettavuuden takaamisessa.
”Me uusimme keskimäärin kuusi autoa vuodessa ja meillä on oma korjaamo”, Keski-Korsu kertoo.
Korsu Oy toimii yhä alkuperäisellä tontilla Raahen Yritysperällä. Sijainti on hyvä esimerkiksi konttikuljetuksia ajatellen. Lähellä ovat Oulun ja Kokkolan satamat Raahen sataman lisäksi.
Kaasu on toimiva käyttövoima
Tulevaisuuden suhteen mietityttää, mikä on jatkossa raskaan kaluston käyttövoima.
”Sähköautot ovat jo tulleet alalle, mutta ihan raskaimpiin autoihin toimintasäde ei ole riittävän pitkä, että pystyttäisimme kunnolla toimimaan.”
Vetyautojen tulevaisuus on vielä täysi kysymysmerkki. Sen sijaan kaasu on todettu toimivaksi. Siihen voidaan turvautua, jos tulee tarve saada päästöjä vähemmäksi.
”Neljä vuotta on ajettu kaasuautolla. Päästöjä saadaan 90 prosenttia pienemmäksi verrattuna dieseliin, kun ajetaan biokaasulla”, Keski-Korsu sanoo.
Suurin rajoite on tankkausasemaverkosto, sillä tällä hetkellä pohjoisin tankkauspiste on Oulussa. Vuoden lopussa pitäisi tulla kaasuasema Keminmaalle.
Keski-Korsu toteaa, että biodiesel on kallista eivätkä asiakkaat halua maksaa siitä.
”Vaihtoehtoja on olemassa, mutta maksajaa ei löydy herkästi.”
Pekka Keski-Korsu kertaa kuljetusalaa kurittaneita vaikeuksia, koronaa ja polttoaineen hinnan nousua. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, kun kaikki on mahdollista.
”Tosi paljon autoilijoita joutui lopettamaan. Se oli yhdenlainen herätys. Ei ole niin itsestään selvyys, että kaikki menee hyvin, kun antaa mennä vaan”, hän miettii.
Korsu Oy, Raahe.
Tytäryhtiö Korsu Ovet.
Liikevaihto kaudella helmikuu 2023 oli 16 miljoonaa euroa.
Ovitehtaan liikevaihto oli 3,5 miljoonaa euroa.
Erikoisempiin suoritealoihin keskittynyt kuljetusliike.
Jauhesäiliö-, kontti- ja massatavarakuljetukset sekä erikoiskuljetukset.
Ajoneuvokalustossa on 60 ajoneuvoyhdistelmää.
Kuljetusliikkeessä on 85 työntekijää, ovitehtaalla 17 työntekijää.
Sai vuoden 2023 kuljetusyritys -tunnustuksen, jonka myönsi Suomen kuljetusalan liitto.
Keski-Korsun suvun ja Korsu Oy:n historiaan liittyviä ajoneuvoja on esillä Raahen automuseossa.