Energiatalous: Oulun Energia tar­vit­see lisää ener­gia­puu­ta - kysyntä kasvaa lä­hi­seu­dun en­si­har­ven­nus­puul­le

Kolumni: To­rin­ran­nan alue suo­ras­taan huutaa vielä yhtä korkeaa ra­ken­nus­ta

Ehdotus ko­ro­na­ro­ko­tus­ten laa­jen­ta­mi­ses­ta 12–15-vuo­tiail­le sai laajan kan­na­tuk­sen lau­sun­to­kier­rok­sel­la – "Mer­kit­tä­vä vai­ku­tus lasten ja nuorten hy­vin­voin­tiin"

Rokottamisen katsotaan lisäävän lasten ja nuorten hyvinvointia, jos niiden avulla voidaan välttää etäkoulua ja muita rajoituksia.

Helsinki
Koronarokotukset ovat olleet käynnissä jo yli puoli vuotta ympäri maata.
Koronarokotukset ovat olleet käynnissä jo yli puoli vuotta ympäri maata.
Kuva: Kaisa Vänskä

Ehdotus koronarokotusten antamisesta myös 12–15-vuotiaille saa laajaa kannatusta lausuntokierroksella.

Lausuntojen antaminen päättyi perjantaina, ja niitä annettiin kymmenisen kappaletta.

Muun muassa lapsiasiavaltuutettu, suuret sairaanhoitopiirit, Helsingin kaupunki ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy pitävät asetusta kannatettavana. Asia saa kannatusta muun muassa siksi, että lasten ja nuorten on katsottu jo kärsineen rajoitustoimista voimakkaasti.

– Mikäli rokotusten ulottaminen 12–15-vuotiaisiin nopeuttaa epidemiarajoitusten poistumista, sillä tulee olemaan epäsuorasti merkittävä vaikutus lasten ja nuorten hyvinvointiin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri totesi lausunnossaan.

Hus suosittaa rokotusten käynnistämistä heti, kun se on mahdollista

Muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) suosittaa, että laki muotoiltaisiin kuitenkin niin, että 12–15-vuotiaiden rokotukset käynnistetään mahdollisimman ripeästi. Husin mukaan rokotuksia tulisi laajentaa ikäryhmään heti, kun se on mahdollista, eikä jäädä odottamaan, että 16–29-vuotiaat on ensin rokotettu kattavasti.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen taas totesi lausunnossaan, että rokotuksilla edistetään lasten terveyttä ja hyvinvointia ja kasvatetaan rokotekattavuutta koko väestössä.

Pekkarinen toteaa huomanneensa jo ennen pandemiaa, että rokotevastaisuus on yleistynyt.

– Rokotusvastaisuuden ehkäisemiseksi ja perheiden tukemiseksi olisi äärimmäisen tärkeää, että valtionhallinto osoittaisi virkamiehen, jonka tehtävänä on neuvoa ja ohjata lapsiperheitä rokoteasioissa, lausunnossa todetaan.

Asetuksen on määrä tulla voimaan elokuussa. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila arvioi aiemmin tällä viikolla Ylelle, että asetus on valmistumassa elokuun puolivälissä.

– Koko tämän viikon olemme käyneet kiihkeitä neuvotteluja, että saisimme silloin myös lisärokotteita. Ehkä kuusinumeroisen luvun, muutamia satojatuhansia, Varhila sanoi Ylelle.