Kylät: Lai­ta­saa­ren asuk­kaat kehuvat omaa idyl­liään

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Edus­ta­jain­huo­neen komitea suo­sit­te­lee syyt­tei­den nos­ta­mis­ta ex-pre­si­dent­ti Donald Trumpia vastaan Yh­dys­val­lois­sa

Komitean varapuheenjohtajan mukaan Trump on sopimaton mihinkään virkaan.

Washington

Yhdysvalloissa kongressitalon hyökkäystä tutkiva edustajainhuoneen komitea suosittelee rikossyytteiden nostamista ex-presidentti Donald Trumpia vastaan.

Komitea suosittelee syytteitä kapinan lietsomisesta, virallisten tutkimusten vastustamisesta, juonittelusta Yhdysvaltain hallintoa vastaan ja valheellisten lausumien antamisesta.

Suositus ei tarkoita sitä, että syytteet välttämättä nostettaisiin, sillä lopullisen päätöksen tekee oikeusministeriö.

Kieltäytyi lähettämästä viestiä väkivallattomuudesta

Komitean varapuheenjohtaja Liz Cheney sanoi jo avauspuheenvuorossaan, että Trump on sopimaton mihinkään virkaan. Cheneyn mukaan syynä on Trumpin haluttomuus puuttua välittömästi kongressitalon hyökkäykseen.

– Kukaan, joka käyttäytyy tuolla tavalla tuollaisella hetkellä, ei voi koskaan enää palvella kansakuntaamme missään määräävässä asemassa. Hän on sopimaton mihinkään virkaan, Cheney sanoi.

Kongressitalon hyökkäystä tutkivan edustajainhuoneen komitean kokoontumisessa näytettiin videota itse hyökkäyksestä.
Kongressitalon hyökkäystä tutkivan edustajainhuoneen komitean kokoontumisessa näytettiin videota itse hyökkäyksestä.
Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Komitean mukaan Trumpin avustajat pyysivät häntä useita kertoja lähettämään kannattajilleen viestin, jossa hän olisi suositellut heille rauhanomaisia mielenosoituksia ja väkivallan välttämistä, mutta Trump kieltäytyi, kertoi uutiskanava CNN.

Trumpin viestintätiimin silloisen johtajan Hope Hicksin ja Valkoisen talon apulaislehdistöpäällikön Hogan Gidleyn tekstiviesteistä käy selville, että Gidley lähetti Hicksille viestin kehottaen Hicksiä "todellakin suosittelemaan väkivallattomuutta korostavan viestin lähettämistä".

Hicks vastasi jo tehneensä näin useita kertoja, mutta Trump oli aina kieltäytynyt.

Trumpin kannattajat mellakoivat ja hyökkäsivät kongressitaloon viime vuoden loppiaisena. Trump on ilmoittanut pyrkivänsä uudelleen presidentiksi vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Nujertaminen, painostus ja imartelu

Raportin yhteenveto kuvaa CNN:n mukaan yksityiskohtaisesti, miten Trump yritti nujertaa, painostaa ja imarrella kaikkia, jotka eivät olleet halukkaita auttamaan häntä vaalitappion kieltämisessä, vaikka hän tiesi koko ajan, että monet näistä suunnitelmista olivat laittomia.

Trump painosti muun muassa avainosavaltioiden vaaliviranomaisia, korkea-arvoisia oikeusministeriön johtajia ja osavaltioiden päättäjiä. Raportin mukaan on täysin mahdollista, että ex-presidentti yritti vaikuttaa myös komitean todistajiin.

Raportin mukaan Trump turvautui toistuvasti valheisiin ja petokseen saadakseen vaalituloksen pyörrettyä. Nämä valheet saivat hänen kannattajansa hyökkäämään kongressitaloon.

Raporttia varten on tehty toista tuhatta haastattelua sekä kerätty sähköposteja, tekstiviestejä ja puhelinnauhoituksia. Komitean työ on kestänyt puolitoista vuotta. Sen raportti julkaistaan kokonaisuudessaan keskiviikkona.