Kaupunginjohtaja: Kah­dek­san kiin­nos­ta­vaa nimeä kertoo, ovatko he ha­ke­mas­sa

Jääkiekko: Oulun alueen ju­nio­ri­jouk­kueet pe­laa­maan taas omien lo­go­jen­sa alle

Teatteri: Kau­ris­mäen klas­sik­ko en­si-il­las­sa Oulussa

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Edus­kun­nan vir­ka­mies­tä epäil­lään tie­to­suo­ja­ri­kok­ses­ta, pi­dä­tet­tiin virasta – tie­to­suo­ja­louk­kaus koskee yli tuhatta hen­ki­löä

Eduskunnan kanslian virkamies on pidätetty virantoimituksesta keskusrikospoliisin esitutkinnan ajaksi, tiedottaa eduskunta. Häntä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tietosuojarikoksesta. Hän on työskennellyt eduskunnan kanslian turvallisuusosastolla.

Sisäisessä tarkastuksessa esiin tullut tapaus liittyy turvallisuusselvitysmenettelyasiakirjojen käsittelyyn ja säilytykseen, kerrotaan eduskunnan lyhyessä tiedotteessa. Epäiltyjen rikosten ajankohta on vuodesta 2017 tammikuuhun 2023.

Keskusrikospoliisin tiedotteen mukaan on syytä epäillä, että tietosuojaloukkauksen kohteeksi on joutunut todennäköisesti yli 1 000 henkilöä. Suuri määrä johtuu siitä, että epäillyn rikoksen tekovuosina eduskunnassa on työskennellyt laaja joukko rakennusurakoitsijoita, aliurakoitsijoita ja virkamiehiä. Kaikille on tehty turvallisuusselvitykset, joiden henkilötietoihin rikos on kohdistunut.

Kansanedustajat eivät ole tietosuojaloukkauksen piirissä, sillä heille ei tehdä turvallisuusselvityksiä.

– Tässä vaiheessa poliisi keskittyy asianomistajien tavoittamiseen sekä heidän vaatimusten selvittämiseen. Esitutkinnan ennakoidaan valmistuvan kevään aikana, tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila keskusrikospoliisista sanoo.

Eduskunnan pääsihteerin Antti Pelttarin mukaan keskusrikospoliisi on aloittanut tapauksen esitutkinnan viime vuonna. Tarkempaa ajankohtaa hän ei kerro. Päätös virantoimituksesta pidättämisestä tehtiin Pelttarin mukaan tänään maanantaina.

– Kyse on eduskunnan hakemuksesta tehdyistä turvallisuusselvityksistä. Kyseessä on kohtuullisen merkittävä määrä, mutta en nyt siihen ota kantaa tarkemmin, Pelttari sanoi STT:lle.

Pelttari ei kerro, miten pitkään rikoksista epäilty henkilö on ollut eduskunnan palveluksessa.

KRP:n mukaan poliisilla ei ole viitteitä siitä, että väärin säilytettyjä tietoja olisi käytetty rikolliseen tai muuhun vahingolliseen toimintaa.

Uutista täydennetty kello 13.57. Lisätty keskusrikospoliisin osuus kello 14.56.