Henkirikokset: Oulussa jo toinen hen­ki­ri­kos viikon sisään

Lumi: Oulussa on nyt lunta poik­keuk­sel­li­sen paljon

Keskoset: Ii­läi­nen Vera Tur­ti­nen painoi syn­tyes­sään vain 500 grammaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Edus­kun­nan toi­mi­kun­ta päätti pi­dät­tää VTV:n Yli-Vii­ka­rin virasta ri­kos­tut­kin­nan ajaksi

Eduskunnan puhemiehen Anu Vehviläisen mukaan esitutkinnan kohteena ovat laittomaksi linjattu työsopimus ja Finnair-pisteet.

Eduskunnan kansliatoimikunta on päättänyt pidättää Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virastaan keskusrikospoliisin rikostutkinnan ajaksi.

Asiasta kertoi eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) toimikunnan kokouksen jälkeen. Hän kertoi, että päätös oli yksimielinen.

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan työsopimuksesta, jonka eduskunnan oikeusasiamies totesi lainvastaiseksi viime joulukuussa.

Sopimuksen tekivät Yli-Viikari ja VTV:n silloinen hallintojohtaja Mikko Koiranen. Sen myötä viraston työntekijälle maksettiin noin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta ennen eläkkeelle siirtymistä.

Yli-Viikari ja Koiranen ovat kiistäneet syyllistyneensä mihinkään virkarikokseen. STT:n tietojen mukaan he ovat esitutkinnassa epäiltyinä. Puhemies Vehviläinen kertoi lisäksi tiedotustilaisuudessa, että poliisin esitutkinnassa ovat myös paljon työtehtävissä matkustelleen Yli-Viikarin Finnair-bonuspisteet.

Yli-Viikari vaikeni jälleen medialle

Kokouksessa kuultavana ollut Yli-Viikari ei vastannut medialle kysymyksiin hänen toiminnastaan viraston johdossa. Julkisuudessa on käsitelty Yli-Viikarin rahankäyttöä ja tarkastustoiminnan vähenemistä hänen pääjohtajakaudellaan.

– Sillä ei ole ollut tähän päätökseen vaikutusta, Vehviläinen sanoi viitaten muuhun Yli-Viikaria koskevaan julkiseen keskusteluun.

Pidättäminen virasta perustuu lakiin eduskunnan virkamiehistä, jossa rikossyyte ja sen edellyttämät tutkimukset on nostettu mahdolliseksi syyksi hyllytykselle.

Tarkastusviraston ja Yli-Viikarin toimintaa selvitetään myös eduskunnan tarkastusvaliokunnassa. Valiokunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) on arvioinut, että viraston taloudenpitoa koskeva mietintö valmistuu aikaisintaan ensi viikolla.

VTV:stä on aiemmin kerrottu, että mahdollisen hyllytyksen toteutuessa Yli-Viikaria sijaistaisi Matti Okko, joka toimii viraston kestävän julkisen talouden vaikuttavuusalueen johtajana.

Eduskunnassa on keskusteltu myös mahdollisuudesta erottaa vuodesta 2016 virastoa johtanut Yli-Viikari. Asiasta päättäisi eduskunnan täysistunto.

Täysistunto valitsi Yli-Viikarin tehtävään yksimielisesti syksyllä 2015. Hänen kautensa on päättymässä tämän vuoden loppuun.