Perheet: Tut­ki­jat häm­mäs­te­le­vät syn­ty­vyy­den nousua pan­de­mian kes­kel­lä

Vanhat kuvat: Ku­nin­gat­ta­ren vie­rai­lu, va­laan­lui­ta ja pom­mi­kuop­pia Ai­no­las­sa

Edus­kun­nan pu­he­mie­his­tö hyl­lyt­täi­si VTV:n pää­joh­ta­ja Yli-Vii­ka­rin – va­lio­kun­nan johtaja sel­vit­täi­si mah­dol­li­sen erot­ta­mi­sen as­kel­mer­kit

Hallintojohtaja korostaa tarvetta välttää virheitä mahdollista päätöstä tehdessä.

Eduskunnan puhemiehistö päätti maanantaina esittää Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin pidättämistä virasta esitutkinnan ajaksi.
Eduskunnan puhemiehistö päätti maanantaina esittää Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin pidättämistä virasta esitutkinnan ajaksi.

Eduskunnan puhemiehistö päätti maanantaina esittää Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin pidättämistä virasta esitutkinnan ajaksi.

Ennen esitystään puhemiehistö kuuli Yli-Viikaria, jonka rahankäyttöä ja muuta toimintaa viraston johdossa on käsitelty medioissa viime kuukausien aikana. Myös keskusrikospoliisilla on käynnissä tutkinta viraston toiminnasta.

Päätöksen hyllyttämisestä tekee eduskunnan kansliatoimikunta, joka kokoontuu seuraavan kerran tiistaina puoliltapäivin. Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) ei halunnut kommentoida tiistain kokousta.

Sen sijaan eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio ei usko, että toimikunta tekee päätöstä vielä tiistaina.

– Jos on vain 24 tuntia varautua vastineen antamiseen ja hankkia sitä mahdollisesti tukevaa asiakirja-aineistoa, se on aika lyhyt aika, Rauhio sanoi.

– Tällaisten kovien ratkaisujen taustalla täytyy huomioida vankka oikeudellinen perusta, ettei tehdä virheitä.

Puhemies Vehviläinen pitää tiedotustilaisuuden kokouksen jälkeen.

Vastuutahosta epäselvyyttä

Myös eduskunnan tarkastusvaliokunta on kiinnostunut VTV:n toiminnasta. Valiokunta ilmoitti helmikuun alussa selvittävänsä viraston taloudenhoitoa.

Valiokunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kertoi maanantaina, että hänen tavoitteenaan on kutsua ensi viikolla tai sitä seuraavalla viikolla koolle kokous, jossa asiaa koskeva mietintö voitaisiin hyväksyä. Valiokuntaneuvokset kirjoittavat mietintöä parhaillaan.

– Julkinen mielenkiinto asiaa kohtaan on kasvanut niin suureksi, että katson olevan välttämätöntä kutsua virallinen kokous koolle, vaikka suositus on välttää niitä ei-kiireellisissä asioissa, Alanko-Kahiluoto sanoi.

Tarkastusvaliokunta on käsitellyt yleisesti viraston taloudenhoitoa, valvontaa ja riskienhallintaa, mutta myös julkisuudessa käsiteltyjä tapauksia, kuten matkalaskuihin ja työsuhdeasioihin liittyviä epäselvyyksiä.

– Valiokunnan havainnot ovat rakenteellisia, mutta totta kai liittyen pääjohtajan toimintaan ja taloudenhoitoon. Vaikea niitä on tietysti erottaakaan toisistaan.

Toimikausi päättymässä vuodenvaihteeseen

Yli-Viikarin aseman horjuminen on herättänyt myös kysymyksen myös hänen mahdollisesta erottamisestaan.

Eduskunta kertoi maanantaina tiedotteessaan, että kansliatoimikunnalla ei ole mahdollisuutta Yli-Viikarin virasta irtisanomiseen, sillä hänet on nimittänyt täysistunto tarkastusvaliokunnan esityksestä.

Alanko-Kahiluodon mukaan näkemykset eduskunnassa kuitenkin vaihtelevat siitä, kenen tehtävä on esittää pääjohtajalle mahdollista epäluottamusta. Myös Rauhio huomauttaa tilanteen olevan harvinainen.

– Meidän [tarkastusvaliokunnan] täytyy keskustella puhemiehistön ja pääsihteerin kanssa siitä, kenelle sellaisen mahdollista erottamista koskevan lausuman esittäminen täysistunnolle kuuluu, Alanko-Kahiluoto sanoi.

Yli-Viikari ei maanantaina kommentoinut tilannettaan. Lauantaina hän kiisti tiedotteessa syyllistyneensä mihinkään virkarikokseen.

Eduskunnan alaisuudessa toimiva VTV valvoo valtion taloudenhoitoa. Yli-Viikari on johtanut sitä vuoden 2016 alusta. Hänen kuusivuotiskautensa on loppumassa tähän vuoteen. Täysistunto nimitti Yli-Viikarin tehtävään yksimielisesti syksyllä 2015.