Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Edun­val­von­nan tarve li­sään­tyy niin kovaa vauh­tia, että ne­li­kymp­pi­sil­le aloi­te­taan kam­pan­ja – Digi- ja väes­tö­tie­to­vi­ras­to purkaa ruuhkia li­sä­väel­lä

Holhoustoimen viiden kuukauden käsittelyaika lyhenisi parhaiten, jos ihmiset tekisivät ajoissa edunvalvontavaltuutuksen. Työperäiset maahanmuuttajat pyritään rekisteröimään noin viikossa, mutta muut ulkomaalaiset joutuvat odottamaan tällä hetkellä 7–8 viikkoa.

Ylijohtaja Aino Jalonen kertoo, että useimmat Digi- ja väestötietoviraston palvelut toimivat verkossa. Ulkomaalaisten pitää tulla rekisteröintiä varten paikan päälle. Helsingissä samassa rakennuksessa toimii muitakin virastoja.
Ylijohtaja Aino Jalonen kertoo, että useimmat Digi- ja väestötietoviraston palvelut toimivat verkossa. Ulkomaalaisten pitää tulla rekisteröintiä varten paikan päälle. Helsingissä samassa rakennuksessa toimii muitakin virastoja.
Kuva: Mauri Ratilainen

Digi- ja väestötietoviraston (DVV) jonoja on saatu hieman lyhennettyä loppuvuodesta, kun lisämäärärahalla on palkattu 40 uutta työntekijää.

Vaikein tilanne on holhoustoimessa, jonka asiakasmäärä kasvaa jatkuvasti, kun väestö ikääntyy ja ihmiset tarvitsevat edunvalvojaa hoitamaan asioitaan.

– Tyypillisessä ongelmatilanteessa vanhus ei ole enää oikeustoimikelpoinen ja lasten pitäisi hoitaa hänen pankkiasioitaan, mutta ei ole määritelty, kenellä on oikeus toimia hänen puolestaan, kertoo DVV:n ylijohtaja Aino Jalonen.

Työntekijöitä on lisätty eniten juuri holhoustoimeen, joka on DVV:n suurin yksikkö. Määräämisasioiden käsittelyajat ovat lyhentyneet puolesta vuodesta noin viiteen kuukauteen. Tavoitteena on keskimäärin kolmen kuukauden käsittelyaika.

Toinen arkea vaikeuttava ruuhka on ulkomaalaisten rekisteröinnissä. Esimerkiksi pankkiasioiden hoito tai asunnon vuokraus ei onnistu ilman rekisteröinnillä saatavaa henkilötunnusta. Oleskeluluvan jo saaneet turvapaikanhakijat joutuvat odottamaan pari ylimääräistä kuukautta vastaanottokeskuksissa pääsyä kotikuntaan.

Ulkomaalaisten työntekijöiden tuloa Suomeen on haluttu nopeuttaa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.