Mainos

Edes korona ei lan­nis­ta­nut Avaimet yrit­tä­jyy­teen -s­par­raus­ryh­mää, ver­tais­tu­ki ja yhdessä te­ke­mi­nen aut­ta­vat jak­sa­maan

Avaimet yrittäjyyteen -hankkeen sparrausryhmä toimii yrittäjien ehdoilla, myös koronatilanteessa

Minna Paakkola kertoo, että ollut mukava huomata ryhmässä luottamuksen ilmapiirin viriämisen ja sen, että ihmiset haluavat avoimin mielin olla tekemisissä toistensa kanssa.
Minna Paakkola kertoo, että ollut mukava huomata ryhmässä luottamuksen ilmapiirin viriämisen ja sen, että ihmiset haluavat avoimin mielin olla tekemisissä toistensa kanssa.
Kuva: Anna Raudaskoski

Avaimet yrittäjyyteen -hankkeessa tuetaan pohjoispohjalaista maaseudulla toimivaa pienyrittäjää tarjoamalla henkilökohtaista ja vertaisryhmien sparrausta yritystoiminnan eri tilanteisiin. Vuoden 2021 loppuun toimivaa hanketta toteuttavat ProAgria Oulu ry ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry. 

”Meillä hankkeen toteuttajille on kokemuksen perusteella syntynyt näkemys siitä, että maaseudun pienyrittäjillä on vahva verkostoitumisen tarve. Yrittäjät kaipaavat ja hyötyvät vertaistuesta, joten Avaimet yrittäjyyteen -hankkeessa tuki tarjotaan perinteisen yritysneuvonnan lisäksi myös vertaisryhmissä, joissa tietoa prosessoidaan porukalla. Ryhmän jäsenet ovat antaneet muun muassa arvokasta palautetta toistensa somemarkkinointiin ja vinkkejä ja tukea omaan jaksamiseen liittyen”, kertoo projektin vetäjä Minna Paakkola

Poikkeustilan aikana Avaimet yrittäjyyteen -hankkeen sparrausryhmän tilaisuudet siirrettiin verkkovälitteiseksi. Iiläiset yrittäjät ovat kokoontuneet aiemmin porukalla muun muassa Liikuntakeskus Movessa ja Ylirannan ratsutilalla. Tapaamiset ovat olleet teemoitettuja yrittäjien toiveiden mukaisesti ja niiden perusteella olemme sitten pyytäneet mukaan eri asiantuntijoita keskustelemaan ja alustamaan asioita. Teemat ovat liittyneet esimerkiksi johtamiseen ja liiketoimintaosaamiseen sekä yrittäjien hyvinvointiin ja jaksamiseen. 

Ensimmäinen virtuaalinen tapaaminen oli MCon Partners Oy:n liikkeenjohdon konsultin Ane Ahngerin vetämä luento huhtikuussa. ” Tilaisuudessa Ane esitteli korona-ajan tukimahdollisuuksia yrityksille sekä antoi vinkkejä kriisistä selviytymiseen, esimerkiksi uudenlaisen liiketoiminnan muodossa”, kertoo projektin vetäjä ja toteuttaja Minna Paakkola ProAgrialta. ”Virtuaaliset tapaamiset ovat onnistuneet hyvin. Kolmen tapaamisen jälkeen voi todeta, että etäyhteyden päästä toimiminen tuntuu luonnollisemmalta kerta kerran jälkeen”, jatkaa Paakkola. 

Virtuaalitapaamiset vaativat totuttelua

Liikuntayrittäjä Aino Suotula-Teppo kertoo vetäneensä virtuaalitapaamisessa taukojumpan etänä.
Liikuntayrittäjä Aino Suotula-Teppo kertoo vetäneensä virtuaalitapaamisessa taukojumpan etänä.
Kuva: Anna Raudaskoski

”Avaimet yrittäjyyteen -sparrausryhmän tapaamiset ovat nyt olleet etätapaamisia. Mielestäni se on ollut ihan hyvä ja käytännöllinen tapa toimia. Vaati aluksi hieman rohkeutta osallistua keskusteluun mikrofoniin puhumalla”, kertoo iiläinen yrittäjä Anu Suotula-Teppo, jonka Kunnostamo-yrityksen toimenkuvaan kuuluu muun muassa henkilökohtainen valmennus ja ryhmäliikunnan ohjaus. 

Ryhmässä on ollut mukana alusta asti myös valokuvaamo Studio Salaman luotsaaja Juho Tauriainen.

”Virtuaalitapaamisiin on kerennyt tottua, joten se on aika lailla luontevaa toimintaa. Toki keskustelut hieman tiivistyvät ja kaikki ylimääräinen jää pois, koska palaverissa on useita ihmisiä kerralla. Pitää yrittää pysyä ohjelmassa”, Tauriainen luonnehtii.

Anu Suotula-Teppo kertoo, että ryhmädynamiikka on hyvä ja tapaamisissa kokee olevansa omiensa joukossa.

”Samanhenkinen, reipas yrittäjäporukka tuo mukavaa vaihtelua yksin työskentelevän yrittäjän arkeen. Odotan joka kerta innolla tapaamisia. Saamme hyvää lisäkoulutusta eri aiheista”, Anu Suotula-Teppo kuvailee. 

Juho Tauriainen kertoo saaneensa tapaamisista uutta energiaa ja voimavaroja yrittäjän arkeen

”Parhainta ryhmän toiminnassa on se, että olemme samassa veneessä. Meillä on samantyyppisiä haasteita varsinkin näin poikkeustilanteen aikana. On ollut myös mukavaa nähdä uusia puolia ennestään tutuissa tyypeissä.”

Verkkotapaamisten mahdollisuudet

Vaikka tilaisuuksissa on aina asiantuntijoita mukana, ne eivät ole kalvosulkeisia.

”Ihana nähdä, että ryhmään on syntynyt luottamuksen ilmapiiri ja ihmiset haluavat olla toistensa kanssa tekemisissä avoimin mielin. Ajatuksena on, että yrittäjien kesken syntyisi yhteistyötä ja että ryhmä jatkaisi tapaamisiaan”, Minna Paakkola toteaa tyytyväisenä. 

Tapahtumat ovat muotoutuneet vallitsevan tilanteen mukaan. 

”Työkykyä ja hyvinvointia -hankkeen työntekijöiden Antti Heinosen ja Tarja Tuovinen-Kakon johdolla kävimme Tietoisella kävelyllä, jonka aikana otimme valokuvan itseämme puhuttelevista asioista ja jaoimme ne WhatsAppin välitykselle. Tämän jälkeen keskustelimme kuvista ja päivän kuulumisista verkkotapaamisessa.”

Liikuntayrittäjä Anu Suotula-Teppo kertoo pitäneensä virtuaaliesittelyn omista toimitiloistaan.

”Vedin myös taukojumpan etänä eräällä kerralla, tapaaminen oli suunniteltu yritykseni Kunnostamon toimitiloihin. Se toimi hyvin ja oli mu