Uskonyhteisöt: An­ka­ras­ta us­kon­yh­tei­sös­tä nuorena eronnut ou­lu­lais­läh­töi­nen nainen muis­tut­taa hen­gel­li­sen vä­ki­val­lan olevan rikos

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Luitko jo tämän: Hai­luo­toon suun­ni­tel­ta­vat sillat ja pen­ger­tie ovat to­teu­tu­mas­sa ilman min­kään­lais­ta va­lais­tus­ta

E-kir­jo­jen lainaus kir­jas­tois­sa kasvoi lähes 40 pro­sent­tia – "Siksi on tär­keää, että kuntien yh­tei­nen e-kir­jas­to saadaan pian käyt­töön", Rauha Maarno Suomen kir­jas­to­seu­ras­ta sanoo

Kirjojen lainaus väheni koronavuonna, mutta ei niin paljon kuin odotettiin.Sen sijaan e-kirjojen lainaus lisääntyi roimasti.
Kirjojen lainaus väheni koronavuonna, mutta ei niin paljon kuin odotettiin.Sen sijaan e-kirjojen lainaus lisääntyi roimasti.
Kuva: Linnea Ohtamaa

Kirjastot selvisivät ensimmäisestä koronavuodesta odotettua paremmin. Tämä käy ilmi Suomen kirjastoseuran lainaustilastoista, jotka kerätään kaikista kunnista. Lainaaminen väheni edellisestä vuodesta noin viidenneksen.

Kirjastot olivat vuoden 2020 kevään aikana yli kaksi kuukautta suljettuina. Loppuvuodesta kirjastot palvelivat asiakkaita rajoitetusti.

Vuonna 2019 kirjastoissa tehtiin yli 90 miljoonaa lainaa. Vuonna 2020 lainoja tehtiin noin 77 miljoonaa.

– Lainaaminen ei koronan takia romahtanut, mikä kertoo siitä, että kirjastot ovat olleet ihmisille tärkeä palvelu kriisin aikana, Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno toteaa.

– Viranomaiset ja päättäjät toimivat oikein, kun he ymmärsivät kirjastojen merkityksen ja päättivät avata kirjastot uudelleen.

E-kirjojen lainaus kasvoi koronavuonna lähes 40 prosenttia. Iso nousu nähtiin myös digitaalisten lehtien lainoissa. E-lehtien lukeminen kasvoi vuoden aikana yli 50 prosenttia. Kirjastot siirsivät monia palveluitaan, esimerkiksi satutunteja ja kirjavinkkauksia, verkkoon.

– Kirjastot tarvitsevat uusia keinoja palvella asiakkaitaan verkossa. Siksi on tärkeää, että kuntien yhteinen e-kirjasto saadaan pian käyttöön, Maarno painottaa.