Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

DNA:n ja Telian 5G-verk­koa laa­jen­ne­taan Oulun, Mu­hok­sen ja Iin alueil­la – tu­ki­ase­mien päi­vi­tyk­ses­tä voi ai­heu­tua yh­teys­kat­kok­sia

Tukiasemia päivitetään Oulun seudulla. Kuvituskuva.
Tukiasemia päivitetään Oulun seudulla. Kuvituskuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Telian ja DNA:n 5G-verkon rakentaminen laajenee Oulun seudulla, tiedotteessa kerrotaan. Kevättalven aikana verkkoa laajennetaan Oulussa, Muhoksella ja Iissä.

Laajennuksen aikana päivitetään yhteensä 57 tukiasemaa. Rakentaminen aloitetaan ensi maanantaina, ja koko alueen tukiasemavaihtojen on tarkoitus valmistua huhtikuun lopussa.

Verkkoa rakentaa DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy yhteistyössä Nokian kanssa. Verkon rakennustyöt Oulussa aloitettiin joulukuussa 2021.

Tukiasemien vaihdosta palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin.

Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä.

Verkot voivat aiheuttaa häiriöitä myös pienelle osalle antenni-tv-talouksista.

Hyötyä asukkaille ja yrityksille

Tiedotteen mukaan 5G-verkosta on hyötyä niin asukkaille kuin yrityksille. Muun muassa etätyöt ja viihdesovellukset vaativat verkolta kapasiteettia ja viiveettömyyttä. 5G-verkon rakentamisen myötä myös alueen 4G-yhteydet paranevat.

– Laadukkaat tietoliikenneyhteydet ovat tärkeitä Oulun kaupunkiseudun ja lähialueiden elinkeinoelämälle, tutkimukselle, asukkaille ja tietenkin myös täällä vieraileville asiakkaille ja turisteille. Paremmat yhteydet parantavat myös etätyömahdollisuuksia, Muhoksen kunnanjohtaja Jussi Rämet sanoo tiedotteessa.

Alueen suurille yrityksille avautuu mahdollisuus rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Tiedotteen mukaan privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin

Pienille yrityksille 5G-verkko tuo entistä paremman mahdollisuuden rakentaa koko tietoliikenneinfransa mobiiliyhteyksien päälle, jolloin yksi liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen.


Kuva vaihdettu kello 11.59.