Ruka: Toi­mi­tus­joh­ta­ja Antti Kärävä kerää tois­ten­kin koi­ran­ka­kat, koska se on hänestä hyvää joh­ta­mis­ta

Koti: Re­mont­ti­koh­det­ta etsinyt perhe löy­si­kin vasta val­mis­tu­neen kodin Kem­pe­lees­tä

Retkeily: Tun­net­ko nämä 6 paikkaa Oulun edus­tal­la?

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Pääkirjoitus

Dik­ta­tuu­re­ja nöy­ris­te­le­vä KOK päätti ku­mar­rel­la nyt Pu­ti­nia, ja Suomen olym­pia­ko­mi­tea nielee pää­tök­sen käsiään le­vi­tel­len

Jos tehtävänä on löytää maailman korruptoituneimpiin kuuluva kansainvälinen järjestö, vahvoihin mitaliehdokkaisiin kuuluu Kansainvälinen olympiakomitea KOK. Samalla pallilla seisoisi todennäköisesti myös Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa.

Diktatuureille kumartelua ei kummassakaan ole pidetty paheena. Tuore esimerkki saatiin viime perjantaina, kun KOK:n hallitus päätti avata Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoille pääsyn ensi vuoden kesäolympialaisiin Pariisissa.

Näin tehtiin, vaikka Venäjä jatkaa raakaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

Toki KOK:ssakin on sodasta kuultu, ja siksi komitea päätti asettaa venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden osallistumiselle "tiukkoja ehtoja".

Venäläisurheilijoiden osallistuminen Pariisin olympialaisiin sotkisi veritahroin olympialiikkeen lipun.
Venäläisurheilijoiden osallistuminen Pariisin olympialaisiin sotkisi veritahroin olympialiikkeen lipun.
Kuva: Jussi Leinonen

Näiden maiden urheilijat saavat olla mukana vain "neutraaleina" ilman kansallisuustunnuksia. Yksilölajien urheilijat eivät ole saaneet tukea Venäjän hyökkäyssotaa. Urheilijat eivät saa olla työsuhteessa maansa puolustusvoimiin tai turvallisuuspalveluihin.


On vain täysin epäuskottavaa, että kaikkien vaatimusten täyttymistä voitaisiin kontrolloida. Muistissahan ovat muutamat edelliset olympialaiset, joissa venäläisurheilijat eivät ole saaneet edustaa suoraan Venäjää, koska maa on ollut osallistumiskiellossa valtiollisen dopingjärjestelmänsä takia.

Esimerkiksi Pekingin talviolympialaisissa viime vuonna venäläisurheilijoilla oli silti rinnassaan Venäjän lipun värejä toistava trikoloritunnus, palkintojen jaossa yleisö huusi "Rossijaa", ja kisojen jälkeen Vladimir Putin kutsui urheilusankarinsa Kremliin palkittavaksi.

Onko KOK siis pohjattoman naiivi? Ei, se on yksinkertaisesti paatunut. Onneksi sentään esimerkiksi Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA on ilmoittanut, että venäläisiä ja valkovenäläisiä ei Pariisin olympiastadiolla nähdä.

KOK julistaa haluavansa taata mahdollisimman monelle urheilijoille oikeuden toteuttaa unelmansa olympialaisissa. Samaan aikaan useat sadat ukrainalaisurheilijat ovat menettäneet mahdollisuutensa edes pyrkiä kisoihin. He ovat kuolleet maansa vapautta puolustaessaan.


Valitettavasti Suomen olympiakomitea on niellyt KOK:n päätöksen enempiä kakistelematta. Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kertoi lauantaina HS:ssä, ettei pohjoismaisia boikottisuunnitelmia valmistella.

Vapaavuori hyödynsi KOK:n valkopesumenetelmää ja kertoi Suomen olympiakomitean tukevan "urheilijoidemme mahdollisuutta tavoitella unelmiaan".

Nyt sopii toivoa, että lähinaapureistamme tai muista Euroopan maista löytyisi vahvempaa moraalista selkärankaa ja aloitteellisuutta. Jokainen suomalainen voi myös päättää, missä määrin olympiakomitean työtä tukee ja miten ensi kesän kisoja seuraa.