Mainos

Chili BBQ Bros tekee ruo­ka­haas­tei­ta nettiin – yrit­tä­jä­vel­jek­sis­tä Sami Lehtola tekee ruuat, Jari Väy­ry­nen syö no­peim­min ja Janne Väy­ry­nen syö tu­li­sim­mat jutut

Yrittäjäveljekset Sami Lehtola, Janne Väyrynen sekä Jari Väyrynen tekevät YouTubeen videoita, joissa kilpailevat tulisen ruoan syömisessä.

Chili & BBQ Bros eli Sami Lehtola (vas.), Jari Väyrynen ja Janne Väyrynen kokoontuu toisinaan lounastauolla jonkun veljeksen työpaikalle ja kuvaa samalla ruokavideon.
Chili & BBQ Bros eli Sami Lehtola (vas.), Jari Väyrynen ja Janne Väyrynen kokoontuu toisinaan lounastauolla jonkun veljeksen työpaikalle ja kuvaa samalla ruokavideon.
Kuva: Maija Pylväs

Koko homma lähti maailman tulisimmasta tikkarista.

”Kokkailen paljon ja olin jo pitkään katsonut YouTubesta ruokavideoita. Velipojat puolestaan ovat niin yllytyshulluja chilin kanssa, että tilasin maailman tulisimman tikkarin, ja sitä lutkuttaessa tuli ajatus, että jospa alettaisiin tekemään videoita YouTubeen”, Ostatarra Finland Oy:n Sami Lehtola kertoo.

Oulun Isännöintikeskuksen yrittäjä Janne Väyrynen sekä Kattonen Urakointi Oy:n Jari Väyrynen olivat tietysti heti mukana, ja niinpä kesäkuussa sai alkunsa Chili & BBQ Bros -niminen YouTube-kanava.

Videoilla tehdään niin tulisuushaasteita kuin kilpaillaan ihan tavallisen ruoan syömisessä – sekä ajassa että määrissä. Miehillä on omat vahvuutensa.

”Sami tekee hyvät ruuat, Jari syö nopeiten ja eniten, kun taas minä syön ne tulisimmat jutut”, Janne Väyrynen sanoo.

Jättipitsoja ja euron juustoja

Koska ruoan laittaminen on etenkin Lehtolan intohimo, miehen käsissä on valmistunut niin jättipitsoja kuin tavallista tuhdimpia hampurilaisia. Toisinaan porukka hakee lounastauollaan kasan roiskeläppäpitsoja kaupasta tai euron hintaisia hampurilaisia pikaruokaravintolasta – ja laittaa videoinnin päälle.

”Aika paljon tehdään sellaisia haasteita, joita muutkin ovat tehneet, jotta pääsee vertailemaan aikoja. Tulisuudessa kovin suoritus on varmaan se, kun Janne söi kuusi kappaletta maailman tulisimpia chilejä minuutissa. Jari sai puolestaan nuudeleissa ihan maailmanluokan ajan”, Lehtola listaa.

Tulisuushaasteissa sääntönä on se, että syömisen jälkeen on oltava viisi minuuttia juomatta ja syömättä. Raakojen todella tulisten chilien kohdalla riittää minuutin odottelu. Tämän jälkeen voi juoda maitoa tai nauttia muita maitotuotteita, kuten jukurttia tai jäätelöä oloa helpottamaan.

”Tulisten nuudeleiden jälkeen tuli hirveät vatsakrampit. Kyllähän sitä aina pari tuntia tällaisen haasteen jälkeen miettii, että voisi pitää vähän taukoa”, Jari Väyrynen kertoo.

Videoilla muistutetaan siitä, että aloittelijan ei kannata kokeilla samoja haasteita kuin jo tuliseen ruokaan tottuneiden.

”Osa jutuista on niin tulisia, että pitää vetää kumihanskat käteen, kun laittaa ruokaa. Ja leikkuulaudat kannattaa huuhdella hyvin”, veljekset muistuttavat.

Videoilla tehdään niin tulisuushaasteita kuin kilpaillaan ihan tavallisen ruoan syömisessä.
Videoilla tehdään niin tulisuushaasteita kuin kilpaillaan ihan tavallisen ruoan syömisessä.
Kuva: Maija Pylväs

Työt rajoittavat harrastusta

Sponsoreitakin on saatu ruokahaasteisiin. Esimerkiksi Poppamiehen mausteita ja kastikkeita Lehtola käyttää lähes jokaisessa valmistamassaan ruoassa. Välillä yritykset ottavat yhteyttä: esimerkiksi kesällä Kotipizza kutsui miehet terassilleen tekemään pitsansyöntihaasteen.

Videoilla on ollut vieraana myös tubettajia tai muita samankaltaisia haasteita tekeviä.

”Koko ikäni kun olen harrastanut jalkapalloa ja jääkiekkoa, niin kilpailuvietti on kova tässäkin asiassa. Joku päivä aion haastaa vielä Pynnösen Jessen, joka on Suomen tunnetuin ruokahaasteiden tekijä”, Jari Väyrynen suunnittelee.

Veljekset ovat saaneet pelkästään positiivista palautetta harrastuksestaan.

”Jarihan haluaisi tehdä videoita koko ajan, mutta työt rajoittavat harrastusta. Yksi video viikossa pyritään tekemään. Onhan tämä sellaista aivot narikkaan -toimintaa yrittäjyyden vastapainoksi”, Janne Väyrynen tiivistää.

Chili & BBQ Bros

Kolmen yrittäjäveljeksen kesällä 2020 perustama YouTube-kanava.

Videoilla tehdään niin tulisuushaasteita kuin kilpaillaan ihan tavallisen ruoan syömisessä – sekä ajassa että määrissä.

Tulisuushaasteissa sääntönä on se, että syömisen jälkeen on oltava viisi minuuttia juomatta ja syömättä. Tämän jälkeen voi juoda maitoa tai nauttia muita maitotuotteita, kuten jukurttia tai jäätelöä oloa helpottamaan.