Oulun oikeustalo: Oulun uuden oi­keus­ta­lon ves­sas­ta kuu­lu­nut ku­mah­dus johti siihen, että kaikki wc-ti­lat pitää tar­kis­taa

Sosiaalinen media: Jaakko ja Niina Polon pa­ri­suh­de­huu­mo­ri kerää jopa mil­joo­nia näyt­tö­ker­to­ja Ins­ta­gra­mis­sa

Jääkiekko: Kärpät on noussut maan joh­ta­vak­si maa­li­vah­ti­kas­vat­ta­mok­si Roope Kois­ti­sen an­sios­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Bri­tan­nian tie­dus­te­lu: Venäjän armeija hei­ken­ty­nyt mer­kit­tä­väs­ti Uk­rai­naan hyök­käyk­sen vuoksi – si­vii­lien eva­kuoin­ti Azovs­ta­lin teh­taal­ta jatkuu

Ukrainan mukaan Venäjä on ryhtynyt toimiin korvatakseen "merkittäviä kalustomenetyksiä" Ukrainassa.

Moskova/Tukholma
Kuvassa venäläisiä sotilaita vartiossa Zaporizhzhjan ydinvoimalan edustalla Enerhodarissa.
Kuvassa venäläisiä sotilaita vartiossa Zaporizhzhjan ydinvoimalan edustalla Enerhodarissa.
Kuva: SERGEI ILNITSKY

Britannian tiedustelutietojen mukaan Venäjän armeija on heikentynyt merkittävästi Ukrainaan hyökkäyksen vuoksi, kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Puolustusministeriön mukaan tilanteen korjaamista vaikeuttavat Venäjälle asetetut pakotteet, ja tällä on pysyvä vaikutus Venäjän kykyyn käyttää tavanomaista sotilaallista voimaa.

Vuosien 2005–2018 välillä modernisoitu kalusto ei ole auttanut Venäjää saamaan Ukrainaa haltuunsa. Venäjä panosti vuosien ajan ilma-, maa- ja merivoimiensa modernisointiin kaksinkertaistamalla puolustusbudjetin vuosien 2005–2018 välillä.

Materiaalisesta ylivoimasta ei ole ollut apua, sillä Venäjä on epäonnistunut strategisessa suunnittelussa ja operatiivisessa toiminnassa Ukrainassa.

Venäjä lähettänyt varastoista lisää panssariajoneuvoja Ukrainaan

Venäjä on ryhtynyt toimiin korvatakseen "merkittävät kalustomenetykset" Ukrainan sodassa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC Ukrainan armeijan tiedustelutietoihin viitaten.

Ukrainan armeija sanoo, että Venäjän armeijan varastoista on lähetetty 27.4. ja 2.5. välisenä aikana 17 panssarivaunua ja 60 rynnäkköpanssarivaunua Ukrainan alueita miehittäville joukoille.

Ukrainan armeija kertoo torjuneensa 12 venäläisten hyökkäystä Donetskin ja Luhanskin alueilla. Ukraina sanoo tuhonneensa taisteluissa panssarivaunuja, tykistöjärjestelmiä sekä sotilasajoneuvoja. Lisäksi Ukraina armeija kertoo Venäjän jatkaneen Ukrainan toiseksi suurimman kaupungin Harkovan pommittamista. Venäläiset ovat pommittaneet myös Harkovan esikaupunkialueita.

Siviilejä saatu evakuoitua Mariupolista

Ukrainan Mariupolista Azovstalin terästehtaalta evakuoituja siviilejä on saapunut maanantaina Zaporizhzhjaan, kertovat muun muassa brittilehti Guardian ja yhdysvaltalainen New York Times.

Guardian pohjaa tietonsa Ukrainan sotilaspoliisin maanantaina Facebookissa julkaisemaan päivitykseen, jonka mukaan Zaporizhzhjaan saapuneille tarjotaan ruokaa, lääkkeitä ja suojaa. Lisäksi lääkäreiden kerrottiin tarkastavan heidän kuntonsa.

Tiedot evakuointisaattueiden liikkeistä ovat vaihdelleet eri lähteiden välillä. Ukrainan valtion tietotoimisto Ukrinform kertoi myöhään maanantaina, että tehtaalta evakuoidut siviilit olisivat pääsemässä Ukrainan hallussa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin tiistaina.

Mariupolin pormestari Vadym Boitshenko kertoi tiistaina puoliltapäivin, että evakuointi jatkuu edelleen eikä siitä kerrota kaikkia yksityiskohtia julkisuuteen.

– Uskomme, että evakuointi onnistuu ja kaksi kuukautta Azovstalissa piileskelleet siviilit pääsevät Ukrainan hallussa olevalle alueelle, Boitshenko sanoi CNN:n mukaan.

Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Mariupolin satamakaupungin viimeisten puolustajien linnoitukseksi muodostuneella terästehtaalla on edelleen noin 200 siviiliä, mukaan lukien 20 lasta, kertoo ukrainalaisviranomainen yhdysvaltalaislehti Washington Postille.

Zaporizhzhja sijaitsee yli 200 kilometrin päässä Mariupolista.

Siviilien evakuointeja on määrä jatkaa tiistaina

Mariupolin kaupunginvaltuusto on vahvistanut osaltaan viestipalvelu Telegramissa, että siviilejä on määrä evakuoida Mariupolista tiistaina. Asiasta kertoo englanniksi muun muassa uutiskanava CNN.

Kaupunginvaltuuston mukaan evakuoinneista on sovittu virallisesti YK:n ja Punaisen Ristin kanssa. Mariupolilaisia evakuoivan saattueen oli määrä lähteä paikallista aikaa aamuseitsemältä liikenneympyrästä läheltä Berdianskin kaupunkia. Ukraina on samalla aikavyöhykkeellä Suomen kanssa.

Siviilien evakuoinnit Azovstalin tehtaalta aloitettiin viikonloppuna. Terästehtaan alueelta evakuoitiin sunnuntaina jo noin sata siviiliä.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan venäläisjoukot ovat jatkaneet tehtaan pommittamista, vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti määränneensä, että iskut lopetettaisiin.

Donetskin alueellisen poliisin edustaja kertoi maanantaina pommituksia olleen koko päivän. Washington Postille antamiensa kommenttien yhteydessä hän kertoi myös olettavansa uusia pommituksia alkavaksi.