Yrittäminen: Takalan perhe löysi pi­ka­vauh­tia uuden kodin Ou­lus­ta, kun kaup­piaan paikka aukesi

Harrastukset: Hiih­to­rat­sas­tus on hauska laji, jossa ei tyy­li­pis­tei­tä jaeta

Urheilu: Nämä pojat kan­ta­vat Kärppiä tu­le­vai­suu­des­sa

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Bri­tan­nian pää­mi­nis­te­ri Liz Truss taipui eroa­maan, op­po­si­tio vaatii uusia vaaleja

Helsinki/Lontoo
Liz Truss ehti toimimaan Britannian pääministerinä vain kuuden viikon ajan ennen eroaan.
Liz Truss ehti toimimaan Britannian pääministerinä vain kuuden viikon ajan ennen eroaan.
Kuva: NEIL HALL

Britannian pääministeri Liz Truss on ilmoittanut eroavansa. Hän aloitti pääministerinä vasta noin kuusi viikkoa sitten. Trussin pääministerikausi jää historiaan Britannian lyhyimpänä.

Truss kertoi puoli neljän jälkeen Suomen aikaa Downing Streetillä puhuneensa kuningas Charles III:n kanssa ja kertoneensa tälle, että aikoo jättää konservatiivipuolueen puheenjohtajuuden eli käytännössä myös pääministerin tehtävän.

Trussin mukaan hän jatkaa pääministerinä niin kauan, että konservatiivipuolue on valinnut itselleen uuden puheenjohtajan. Tämän pitäisi tapahtua viikon kuluessa. Selkeää ehdokasta uudeksi johtajaksi ei ole, mikä vielä aiemmin päivällä antoi uskoa siihen, että Truss kaikista vaikeuksista huolimatta jatkaisi virassaan.

Tapahtumat alkoivat vyöryä toden teolla eilen, kun Truss sai osakseen täyslaidallisen arvostelua parlamentin alahuoneessa. Vielä tuolloin hän vakuutti olevansa "taistelija, ei luovuttaja".

Kova isku oli myös hallituksen sisäministeri Suella Bravermanin ero, muodollisesti johtuen yksityisen sähköpostin käytöstä luottamuksellisissa työasioissa. Braverman kuitenkin epäili erokirjeessään, kykeneekö Trussin hallitus lunastamaan tekemiään lupauksia.Britannian pääministeri Liz Truss on ilmoittanut eroavansa. Hän aloitti pääministerinä vasta noin kuusi viikkoa sitten. Trussin pääministerikausi jää historiaan Britannian ylivoimaisesti lyhyimpänä.

Truss kertoi puoli neljän jälkeen Suomen aikaa Downing Streetillä puhuneensa kuningas Charles III:n kanssa ja kertoneensa tälle, että aikoo jättää konservatiivipuolueen puheenjohtajuuden eli käytännössä myös pääministerin tehtävän.

Truss kertoo jatkavansa pääministerinä niin kauan, että konservatiivipuolue on valinnut itselleen uuden puheenjohtajan. Tämän pitäisi tapahtua viikon kuluessa. Selkeää ehdokasta uudeksi johtajaksi ei ole, mikä vielä aiemmin päivällä antoi uskoa siihen, että Truss kaikista vaikeuksista huolimatta jatkaisi virassaan.

Mahdollisina pääministeriniminä on väläytelty niin valtiovarainministeri Jeremy Huntia kuin Trussin edeltäjää Boris Johnsonia. Sky Newsin mukaan Hunt ei kuitenkaan suostuisi asettumaan ehdolle.

Muina mahdollisina niminä on mainittu Penny Mordaunt sekä Rishi Sunak, joka hävisi puheenjohtajuuden Trussille puolueen jäsenäänestyksessä syyskuun alussa. Myös puolustusministeri Ben Wallacen nimi on noussut esiin.

Truss keskusteli tilanteesta ennen eroilmoitustaan puolueensa kansanedustajia edustavan niin kutsutun 1922-komitean puheenjohtajan Graham Bradyn kanssa. Brady ei ottanut myöhemmin päivällä selkeää kantaa siihen, miten seuraaja valitaan, mutta arvioi, että kansanedustajien lisäksi puolueen jäsenistöä "konsultoidaan". Tämä voisi merkitä jonkinlaista verkkoäänestyksen järjestämistä uudesta johtajasta.

Brady joka tapauksessa lupasi, että prosessi uuden puoluejohtajan ja pääministerin valitsemiseksi voidaan viedä läpi ensi viikon perjantaihin mennessä.

Vielä eilen "taistelija, ei luovuttaja"

Tapahtumat alkoivat vyöryä Lontoossa toden teolla eilen, kun Truss sai osakseen täyslaidallisen arvostelua parlamentin alahuoneessa. Vielä tuolloin hän vakuutti olevansa "taistelija, ei luovuttaja".

Kova isku oli myös hallituksen sisäministerin Suella Bravermanin ero, muodollisesti johtuen yksityisen sähköpostin käytöstä luottamuksellisissa työasioissa. Braverman kuitenkin epäili erokirjeessään, kykeneekö Trussin hallitus lunastamaan tekemiään lupauksia.

Braverman on myös yksi nimistä, jotka nousivat heti Trussin eroilmoituksen jälkeen esiin mahdollisena seuraavana pääministerinä.

Aiemmin tänään toistakymmentä konservatiivipuolueen kansanedustajaa ilmoitti yksi toisensa jälkeen julkisesti menettäneensä luottamuksensa Trussiin ja kehotti tätä jättämään paikkansa.

Opposition työväenpuolueen johtajan Keir Starmerin mukaan Britanniassa pitäisi järjestää uudet parlamenttivaalit.

– Konservatiivit eivät voi vastata viimeisimpään sekasotkuunsa napauttamalla jälleen kerran sormiaan ja vaihtamalla henkilöitä huipulla ilman Britannian kansan hyväksyntää. Me tarvitsemme parlamenttivaalit – heti, Starmer viestitti.

Mielipidekyselyiden perusteella työväenpuolue voittaisi vaalit ylivoimaisesti.

Myös Skotlannin pääministerin Nicola Sturgeonin mukaan uudet vaalit ovat välttämättömyys. Uusia vaaleja vaativat niin ikään liberaalidemokraatit, Skotlannin kansallispuolue sekä vihreät.