Rakentaminen: Oulun kes­kus­taan nousee lä­hi­vuo­si­na uusia, aiempaa kor­keam­pia ker­ros­ta­lo­ja Hal­li­tus­ka­dul­le ja Hei­nä­pää­hän

Kevään ylioppilastulokset: Katso listoja Oulun ja muun Poh­jois-Poh­jan­maan uusista yli­op­pi­lais­ta

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Bri­tan­nian pää­mi­nis­te­ri Boris Johnson vie­rai­lee kes­ki­viik­ko­na Suo­mes­sa – Nii­nis­tö ja Johnson kes­kus­te­le­vat Uk­rai­nas­ta ja Eu­roo­pan tur­val­li­suus­ti­lan­tees­ta

Helsinki
Britannian pääministeri Boris Johnson nähdään keskiviikkona vierailulla Suomessa.
Britannian pääministeri Boris Johnson nähdään keskiviikkona vierailulla Suomessa.
Kuva: NEIL HALL

Britannian pääministeri Boris Johnson tapaa huomenna presidentti Sauli Niinistön Helsingissä, kertoo presidentin kanslia tiedotteessaan. STT kertoi aiemmin iltapäivällä lähteisiinsä nojaten, että Johnsonin on määrä vierailla huomenna Ruotsissa ja Suomessa.

Presidentti Niinistö ja pääministeri Johnson keskustelevat Ukrainasta ja Euroopan turvallisuustilanteesta. Keskusteluiden päätteeksi presidentti ja pääministeri Johnson pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Edellisen kerran presidentti Niinistö ja pääministeri Johnson tapasivat JEF-maiden päämieskokouksen yhteydessä Lontoossa maaliskuussa. JEF viittaa sanoihin Joint Expeditionary Force. JEF-puolustusyhteistyöhön osallistuu kymmenen maata.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) on parhaillaan vierailulla Japanissa, joten hän ei ole tapaamassa Johnsonia tämän Suomen-matkalla. Pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto sanoi Helsingin Sanomille iltapäivällä, että hänellä ei ole ollut tietoa Johnsonin mahdollisesta vierailusta.

Toinen vierailu Britanniasta

Suomessa on nähty korkean tason brittivieraita viimeksi viime viikolla. Tuolloin Suomessa vieraillut Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi, että maa tulisi Suomen ja Ruotsin avuksi, jos niihin hyökättäisiin. Wallacen mukaan tämä tapahtuisi riippumatta siitä, ovatko maat Naton jäseniä vai eivät.

STT kertoi viime viikolla, että Britannian lisäksi myös Yhdysvallat, Saksa ja Ranska ovat luvanneet tukea Suomea sotilaallisesti jo ennen Nato-jäsenyyden virallista alkamista. Tämä koskisi tilannetta, jossa tällaiseen tukeen tulisi tarvetta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei kiistänyt eikä vahvistanut STT:n tietoja eduskunnassa viime viikon torstaina, mutta sanoi, että monissa Nato-maissa on ymmärretty Suomen ja Ruotsin huolet esimerkiksi Venäjän häirinnästä mahdollisen Nato-jäsenyysprosessin aikana.

– Britannian puolustusministeri Wallacen kommentit hänen käydessään Suomessa osoittavat sen, että suurilla Nato-mailla on hyvin suuri intressi siihen, että Nato-jäsenyysprosessi sujuu ilman suurempia harmeja ja että ne ovat valmiita oman osansa siinä tekemään, Haavisto sanoi tuolloin STT:lle.

Myöskään puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ei kiistänyt tai vahvistanut STT:n tietoja eduskunnassa viime viikon torstaina.

– Meillä on hyviä kumppaneita ja tietysti tällaisina tuulisina aikoina ne ovat erityisessä arvossaan. Näistä on ehkä vähän tuonnempana enemmän kerrottavaa, Kaikkonen sanoi.

Suomella ja Ruotsilla on parhaillaan käynnissä keskeiset viikot, joiden aikana käsitellään maiden halua hakeutua Naton jäseniksi.