Puheenaihe: Onko pyö­rä­var­kauk­sia mah­dol­lis­ta estää?

Vanhat kuvat: Ve­den­pai­su­mus ali­ku­lus­sa ja muita Oulun tulvia

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Bra­si­lias­sa korkein oikeus jul­kai­si Bol­so­na­ron tör­ky­pu­heis­ta videon, joka tukee ri­kos­tut­kin­taa pre­si­den­tin toi­mis­ta

Videolla Brasilian presidentti sanoo yrittäneensä vaihtaa lainvalvontaviranomaisia perheensä edun vuoksi.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro (vas.) vastasi perjantaina toimittajien kysymyksiin virka-asuntonsa edustalla Brasiliassa.
Brasilian presidentti Jair Bolsonaro (vas.) vastasi perjantaina toimittajien kysymyksiin virka-asuntonsa edustalla Brasiliassa.
Kuva: Joédson Alves

Brasilian korkeimman oikeuden perjantaina julkaisema video veti presidentti Jair Bolsonaron syvemmälle poliittiseen kriisiin, kertoivat Reuters ja BBC.

Video on kuvattu 22. huhtikuuta ministereiden tapaamisessa. Siinä Bolsonaro sanoo karkeaa kieltä käyttäen, että hänellä on halutessaan oikeus vaihtaa lainvalvontaviranomaisia, heidän pomojaan tai jopa ministereitä.

– Olen yrittänyt vaihtaa lainvalvontaviranomaisia Rio de Janeirossa, mutta en pystynyt. Se on loppu. En jää odottamaan, että perheeni tai ystäväni joutuvat liriin, hän sanoi videolla.

Video sai Bolsonaron kannattajat ja vastustajat huutamaan toisilleen loukkauksia asuntojensa ikkunoista ja parvekkeilta ympäri maata.

Bolsonaro kiisti asian

Brasilian entinen oikeusministeri Sergio Moro on syyttänyt Bolsonaroa siitä, että tämä oli yrittänyt hänen avullaan vaihtaa liittovaltion poliisijohtajan, jotta saisi tietoa meneillään olevista rikostutkinnoista. Moron antamista tiedoista alkoi rikostutkinta.

– Totuus on tullut julki videolla, viesteissä, todistajanlausunnoissa ja faktat tukevat sitä, kirjoitti viime kuussa ministerin tehtävät jättänyt Moro Twitterissä.

Bolsonaro kiisti asian Facebookissa kirjoittamalla, ettei ole sekaantunut liittovaltion poliisin toimintaan. Radiohaastattelussa hän sanoi puhuneensa videolla omasta turvallisuushenkilöstöstään.

Hengityssuojaimeen pukeutunut mies käveli torstaina muraalin editse Brasilian Sao Paulossa, joka on maan koronaviruskeskittymä. Brasiliassa on kolmanneksi eniten tartuntoja maailmassa.
Hengityssuojaimeen pukeutunut mies käveli torstaina muraalin editse Brasilian Sao Paulossa, joka on maan koronaviruskeskittymä. Brasiliassa on kolmanneksi eniten tartuntoja maailmassa.

Yli tuhat ihmistä kuoli päivässä

Bolsonaro oli vaikeuksissa jo ennen videota. Hänen poliittinen kompastelunsa on herättänyt keskustelua viraltapanosta. Bolsonaron katsotaan epäonnistuneen koronaviruskriisin hoitamisessa.

Brasiliassa on maailman kolmanneksi eniten todettuja koronavirustartuntoja Yhdysvaltojen ja Venäjän jälkeen. Bolsonaro suhtautui pandemian alussa tautiin vähätellen.

Perjantaina Brasiliassa kuoli 1 001 ihmistä vuorokauden aikana, kertoivat maan terveysviranomaiset. Maassa on kuollut 21 048 covid-19-tautiin.

Kymmeniä vuosia politiikassa

Ennen nousuaan presidentiksi Bolsonaro toimi 27 vuotta Brasilian edustajainhuoneen jäsenenä. Hänen poikansa, senaattori Flavio Bolsonaro aloitti uransa samassa tehtävässä ja on tällä hetkellä korruptiotutkinnan kohteena.

Oikeistomielisen senaattori Major Olimpion mukaan video ei osoita aukottomasti, että Bolsonaro yritti sekaantua poliisitoimintaan. Olimpio toimi aiemmin Bolsonaron kongressiavustajana.

Myös Brasilian poliittiset puolueet ovat aloittaneet tutkinnan Bolsonaron toimista. Syyttäjältä on kysytty mahdollisuutta takavarikoida Bolsonaron älypuhelin.

Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Augusto Heleno piti pyyntöä "käsittämättömänä" ja sanoi, että sillä voisi olla arvaamattomia seurauksia maan vakauden kannalta.