Bot­nia-pal­kin­non eh­dok­kaat ruo­dit­tiin lähes 90 kirjan jou­kos­ta – 10 000 eurosta kisaa kah­dek­san teosta

Botnia-palkinnossa ainoana ehdokkuuden ehtona on se, että kirjan tekijä asuu tai on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta.

Essi Kummu on yksi Botnia-palkinnon saajaksi ehdolla olevista kirjailijoista.
Essi Kummu on yksi Botnia-palkinnon saajaksi ehdolla olevista kirjailijoista.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Botnia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat on julkaistu. Palkinnosta kisaavat kahdeksan teosta paljastettiin lauantaina kauppakeskus Valkeassa järjestetyillä pop-up-kirjamessuilla. 

10 000 euron arvoisesta palkinnosta kisaa tänä vuonna tietokirjoja, romaaneja ja sarjakuvateos. Voittaja julkistetaan lokakuun lopulla. 

Palkinnosta kisaa muun muassa Mari Ahokoivun sarjakuvaromaani Oksi (Asema), joka pohjautuu suomalaiseen karhumyyttiin. Romaaneista ehdolla onvat Tommi KinnusenPintti-teos (WSOY), Minna Rytisalon Minna Canthin kuvitteellisen elämäntarinan kertova Rouva C. (Gummerus), Pauliina Vanhatalon Tuulesta temmattu elämä (Tammi), ja Maarit Verrosen Hiljaiset joet (Aviador).

Palkinnosta kisaa myös kaksi tietokirjaa, joista Anssi Jokirannan, Pekka Juntin, Anna Ruohosen ja Jenni Räinän teos Metsä meidän jälkeemme (Like) kertoo suomalaisesta metsäpolitiikasta ja sen vaikutuksesta metsien nykytilaan.  Mikko Moilasen Suomen pyövelit -kirja (Docendo) taas kertoo suomalaisesta pyövelilaitoksesta. 

Ehdolla on myös Essi Kummun kirjoittama ja Marika Maijalan kuvittama Häätanssit (Tammi). Kyseessä on kolmiosaisen Puhelias Elias -lastenkirjatrilogian päätösosa. 

Kisassa on tänä vuonna mukana kaksi kirjoittajaa, joiden teos on jo kertaalleen palkittu Botnia-palkinnolla. Viime vuonna palkinto myönnettiin Jenni Räinän ja Vesa RannanReunalla-teokselle. Ensimmäisenä vuonna voittajaksi valittiin Minna Rytisalon Lempi

Botnia-palkinnossa ainoana ehdokkuuden ehtona on se, että kirjan tekijä asuu tai on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Palkinnon voi saada mitä tahansa kirjallisuuden lajia edustava teos, eikä ehdokkaille ole kielirajausta.

10 000 euron palkintosumman lahjoittavat Oulun kaupunki ja Osuuskauppa Arina. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Suomalainen Kirjakauppa, Oulun Energia, Hätälä, Bitfactor ja Oulun seudun ammattikorkeakoulu.

Voittajan valitsee Botnia-raati, johon kuuluvat Jyväskylän yliopiston professori Sanna Karkulehto, Oulun yliopiston tutkija Kasimir Sandbacka, Oulun kaupungin kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho, tutkija, Oulun ammattikorkeakoulun yliopettaja Satu Koho, Kalevan toimittaja Pia Kaitasuo, Lukupinon kirjabloggaaja Simo Sahlman, ja Rovaniemen ja Kuusamon Suomalaisen kirjakaupan myymäläpäällikkö Heli Helenius.

Lue raadin jäsenen, Kalevan toimittajan Pia Kaitasuon luonnehdinnat ehdokasteoksista sunnuntain Kalevasta.