Ben Zys­ko­wicz ennusti vaa­li­tu­lok­sen lähes nappiin

Erään aikaisimmista sunnuntai-illan vaalitulosarvioista esitti kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz.

: Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Ben Zyskowiczin mukaan kokoomuksen ryhmä on sitä mieltä, että sote-alueiden määrä ei ole sellainen, johon tämän hallituksen pitäisi
: Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Ben Zyskowiczin mukaan kokoomuksen ryhmä on sitä mieltä, että sote-alueiden määrä ei ole sellainen, johon tämän hallituksen pitäisi
Kuva: Joel Maisalmi

Erään aikaisimmista sunnuntai-illan vaalitulosarvioista esitti kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz. Kun äänistä oli laskettu noin 41 prosenttia, ja osa ennakkoäänistäkin oli vielä laskematta, Zyskowicz osasi povata kokoomuksen voittoa.

- Pitää olla vielä varovainen, mutta perimätiedon valossa voi sanoa, että kokoomus nousee yli 20 prosentin ja keskusta sekä sdp tulevat alas, kansanedustaja totesi.

Tuossa vaiheessa sdp johti ääntenlaskentaa 20,7 prosentilla. Kokoomus ja keskusta olivat 19,9 prosentissa.

- Olisi pitänyt olla vielä rohkeampi ja sanoa, että kokoomus on ainoa joka menee yli 20 prosentin, ja nämä kaksi kilpakumppania jäävät sen alle, Zyskowicz toteaa maanantaina.

Hän kertoo perustaneensa näkemyksensä ääntenlaskennan normaaliin kehitykseen.

- Ei siinä mitään taikaa ole. Ihan edellisten vaalien analyysin perusteella arvioni oli se, että kun ennakkoääniä puuttui [laskennan tuossa vaiheessa] kokoomuksen korkealta kannatusalueelta Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireistä, ja ennakkoäänien ero lopulliseen tulokseen on kokoomuksella yleensä ehkä prosenttiyksikön verran plusmerkkinen, mutta keskustalla ja demareilla vähintään saman verran miinusmerkkinen, niin siitä vaan.

Zyskowiczin mukaan hänen tulosarvionsa ei koskaan ole mennyt ”ihan mönkään”. Hän kertoo myös, että omakohtainen tuntuma eri puolilta Suomea auttaa arvion tekemisessä.

- Kiersin paljon Helsingissä ihan katutasolla, ja siellä oli paljon tuntumaa esimerkiksi Jan Vapaavuoren huikeasta menestyksestä. Lisäksi viimeisellä viikolla ennen vaaleja kiersin Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa sekä Päijät- ja Kanta-Hämeessä.