Liikenne: Täys­säh­kö­tak­sit yleis­ty­vät Oulun tol­pil­la

Kolumni: Ei kannata sai­ras­tua, jos asut syr­jä­se­dul­la

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­säai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Belgian poliisi pidätti eu­ro­par­la­men­tin va­ra­pu­he­mie­hen, jonka kotoa löytyi 600 000 euroa se­te­lei­nä – lah­juk­sen an­ta­jak­si epäil­lään mai­net­taan kiil­lot­ta­vaa Qataria

Kreikan sosialisteja edustava varapuhemies Eva Kaili ja neljä muuta ihmistä on pidätetty korruptiotutkinnassa.

New York/Helsinki/Bryssel
Qatariin liittyvä lahjusskandaali ravisuttaa nyt Euroopan parlamenttia.
Qatariin liittyvä lahjusskandaali ravisuttaa nyt Euroopan parlamenttia.
Kuva: JULIEN WARNAND

Vihreiden europarlamentaarikko ja EU-parlamentin varapuhemies Heidi Hautala pitää parlamentissa paljastunutta korruptioskandaalia vakavimpana tapauksena parlamentin historiassa. Hautala kommentoi asiaa STT:lle lauantaina.

Belgian poliisi pidätti perjantaina kreikkalaisen varapuhemiehen Eva Kailin ja neljä muuta ihmistä Brysselissä. Syyttäjäviranomaisen mukaan pidätykset liittyvät epäilyihin, että eräs Persianlahden maa on maksanut huomattavia rahasummia ja antanut suuria lahjoja tahoille, joilla on merkittävä poliittinen asema EU-parlamentissa.

Belgialaismedian mukaan maa on jalkapallon MM-kisoja parhaillaan isännöivä Qatar. Hautala kertoo, että Kaili on ollut paljon yhteyksissä alueen maihin, koska parlamentin varapuhemiesten joukossa hänellä on ollut vastuullaan yhteydenpito niihin.

Sosialistien ja sosiaalidemokraattien ryhmään kuulunut Kaili on pitänyt parlamentissa puheenvuoroja, joissa hän on puhunut Qatarista ja maan ihmisoikeustilanteesta hyvin myönteiseen sävyyn.

Belgialainen talouslehti L'Echo kirjoitti, että kotietsinnässä Kailin luona löytyi käteistä rahaa 600 000 euron edestä. Rahalöytö oli lehden tietojen mukaan riittävä peruste murtaa Kailin parlamentaarinen koskemattomuus.

Kreikan sosialistinen Pasok-puolue on uutistoimisto AFP:n mukaan vaatinut Kailia eroamaan parlamentista. Puolueesta Kaili erotettiin jo perjantaina. Kaili, 44, on ollut EU-parlamentin jäsen vuodesta 2014.

Belgian syyttäjänviraston mukaan perjantaiset kotietsinnät tehtiin osana laajempaa tutkintaa, joka koskee rikollista järjestäytymistä, korruptiota ja rahanpesua. Poliisi otti kiinni myös entisen europarlamentaarikon, italialaisen Pier-Antonio Panzerin, joka oli parlamentin jäsen vuosina 2004–19. Sen jälkeen hän on perustanut ihmisoikeusjärjestö Fight Impunityn. Hautalan mielestä on erikoista, miten Panzerin järjestö on saanut lähes esteettömän pääsyn EU-parlamenttiin ja sen tiloihin.

– Hänellä on korkean tason suhteet, joilla hän on hankkinut järjestölle näkyvyyttä ja vaikutusvaltaa. Järjestön tausta ja rooli pitää tutkia todella tarkkaan, Hautala sanoi.

Eettinen valvoja tarpeen

Korruptionvastainen Transparency International -järjestö totesi, ettei jupakka ole yksittäistapaus.

– Vuosikymmenten ajan EU-parlamentti on antanut rankaisemattomuuden kulttuurin kehittyä samalla, kun säännöt ovat löyhät ja riippumaton eettinen valvonta olematonta. Jokainen yritys parantaa vastuullisuutta tyssää parlamentin hallitsevaan puheenjohtajakokoukseen, moitti järjestön johtaja Michiel van Hulten kannanotossaan.

Van Hultenin mukaan nyt tarvitaan perusteellinen uudistus ja riippumaton valvoja.

– Ensimmäisenä askeleena EU-komission tulisi julkaista pitkään viivästynyt ehdotuksensa riippumattomasta eettisestä lautakunnasta, jolla olisi toimivalta tutkia ja valvoa sääntöjen noudattamista, hän sanoi.

Hautala totesi, että Transparency Internationalin esittämä kritiikki on perusteltua ja tuttua jo monen vuoden ajalta. Hautala ehdottaa kuitenkin, ettei parlamentti jää odottamaan komission toimia, vaan toimii itse.

– Parlamentti olisi jo kauan aikaa voinut ryhtyä toimiin ja muodostaa oman eettisen lautakuntansa. Toimielinten välinen eettinen lautakunta tuskin syntyy ihan lähikuukausina.

Puhemies paheksui

EU-parlamentin puhemies Roberta Metsola kommentoi tapahtumaa todeten, ettei parlamentti voi kommentoida tapausta tarkemmin, mutta tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa.

– Euroopan parlamentti vastustaa korruptiota. Tässä vaiheessa emme voi kommentoida meneillään olevia tutkimuksia muutoin kuin vahvistamalla, että teemme yhteistyötä kaikkien asiaankuuluvien lainvalvonta- ja oikeusviranomaisten kanssa, Metsola tviittasi.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 17.45.