Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

BBC: Gazasta pää­se­mäs­sä pois kuu­ti­sen­sa­taa ihmistä – Is­rae­lin mukaan tu­li­tau­ko on­nis­tuu vasta, kun pant­ti­van­git on va­pau­tet­tu

Israel jatkoi hyökkäystään Gazassa. Pääministeri Netanjahun mukaan Gazaan ei tule yleistä tulitaukoa ennen kuin kaikki Hamasin ottamat panttivangit on vapautettu.

Jerusalem/Washington/Gaza
Kuvassa savu nousee raunioista pommituksen jälkeen 7. marraskuuta.
Kuvassa savu nousee raunioista pommituksen jälkeen 7. marraskuuta.
Kuva: NEIL HALL

Taistelut Gazan kaistan pohjoisosissa jatkuivat tiistaina edelleen. Israelin armeija kertoi vallanneensa niissä Hamasin tukikohdan Gazan kaistan pohjoisosassa, kertoi yleisradioyhtiö BBC. Tukikohdasta löydettiin armeijan mukaan panssarintorjunta-aseita, käsiaseita ja tiedustelumateriaalia

Myös Israelin laivaston kerrotaan tulittaneen Hamasin kohteita.

Gazan kaupungissa lähelle sairaalaa tehty ilmaisku sai aikaan sarjan uusia räjähdyksiä, mikä viittaa armeijan mukaan siihen, että Hamasin asevarasto oli sijoitettu siviilialueelle.

Satojen määrä päästä Egyptiin

Gazasta on määrä päästä pois tiistaina Rafahin rajanylityspaikan kautta Egyptiin kuutisensataa ulkomaisen passin haltijaa, kertoi yleisradioyhtiö BBC. Listalla on ihmisiä muun muassa Saksasta, Romaniasta, Ranskasta, Filippiineiltä ja Britanniasta.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner sanoi STT:lle tiistaina kello 15, ettei Gazasta poistuvien ryhmässä vaikuttaisi olevan mukana suomalaisia.

Ministeriön tietojen mukaan Gazan kaistalla on tällä hetkellä alle kymmenen suomalaista.

Rafahin rajanylityspaikka oli suljettuna koko viikonlopun, koska haavoittuneiden palestiinalaisten evakuoinnista sen kautta tuli kiistaa. Se avattiin uudestaan maanantaina.

Tulitauko vasta kun panttivangit on vapautettu

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan Gazaan ei tule tulitaukoa ennen kuin kaikki Hamasin sieppaamat panttivangit on vapautettu.

– Silloin kun meillä ei ole tätä turvallisuusvastuuta, meillä on Hamasin terrori sellaisessa mittakaavassa, jota emme ole voineet kuvitella, sanoi Netanjahu yhdysvaltalaisen ABC Newsin haastattelussa.

Netanjahun mukaan Gazaan ei tule yleistä tulitaukoa ennen kuin kaikki Hamasin ottamat panttivangit on vapautettu. Netanjahun mukaan Israel voi suostua lyhyisiin taukoihin, joiden aikana humanitaarista apua päästetään Gazaan tai joiden aikana panttivangit voivat poistua palestiinalaisalueelta.

– Pieniä taktisia taukoja, tunti siellä, tunti täällä. Meillä on ollut niitä aiemminkin, sanoi Netanjahu.

Hamas hyökkäsi kuukausi sitten Israeliin. Hyökkäyksessä sai Israelin viranomaisten mukaan surmansa yli 1 400 ihmistä, valtaosin siviilejä. Israelin mukaan Hamasin hallussa on ollut siitä lähtien yli 240 panttivankia.

Israelin iskuissa kuollut yli 10 000

Gazassa Israelin hyökkäyksen aiheuttamien kuolonuhrien määrä on noussut yli 10 000:n, kertoi Hamasin kontrolloima alueen terveysministeriö maanantaina. Lukua ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Israelin asevoimat kertoi sunnuntaina, että sen joukot ovat edenneet rannikolle ja katkaisseet Gazan kaistan kahteen osaan, pohjoiseen ja etelään. Gazan kaupunki on ollut saarrettuna jo useita päiviä.

Gazan taistelut ovat kiihdyttäneet väkivaltaisuuksia myös Länsirannalla, missä yli 150 palestiinalaista on saanut surmansa yhteenotoissa Israelin joukkojen ja Israelin siirtokuntalaisten kanssa sen jälkeen, kun taistelut alkoivat.