Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ba­rents-ra­has­to tu­ke­maan ruo­hon­juu­ri­ta­son kan­sa­lais­toi­min­taa

Barentsin neuvosto alkaa myöntää rahoitusta jäsenmaidensa ruohonjuuritason hankkeille. Ensimmäinen hakukierros on tänä keväänä. Haettavana on hieman yli 700 000 euroa.

Tuoreella Barentsin hankerahastolla on tarkoitus tukea kansalaistoimintaa varsin laajalla asteikolla, kunhan toiminta liittyy kestävään kehitykseen ja yhteyksien edistämiseen pohjoisilla alueilla.

Barentsin neuvosto haluaa tehdä rahastosta työkalun, jolla tuetaan kansalaisyhteiskunnan toimijoiden ja tavallisten ihmisten osallistumista rajat ylittäviin hankkeisiin.

– Tämä on mikrorahasto, jonka tarkoitus on erityisesti ihmisten kanssakäymistä lisäävien ruohonjuuritason hankkeiden tukeminen, sanoo Barentsin euroarktisen neuvoston virkamieskomitean puheenjohtaja Jari Vilén.

Vaikka yksittäiset summat eivät tule olemaan suuria, ne saattavat avata väyliä EU-rahoituksen piiriin.

Vilénin mukaan hankkeen voi käynnistää Barents-rahalla ja hakea sen jälkeen tukea myös muualta, mikäli kansalaisprojekti osoittautuu elinvoimaiseksi.

Rahoitusohjelmaan halutaan hankkeita niin ympäristön suojelusta, alkuperäiskansojen yhteistyöstä, nuorison hyvinvoinnista kuin kulttuurista.

– Rahaston tuki voi suuntautua esimerkiksi urheiluseurojen rajat ylittävän toiminnan tukemista, seurakuntien välisiin tapahtumiin, luonnonsuojeluyhdistysten yhteistapahtumiin, koulujen välisiä ammattitaitokilpailuja tai lehdistön ja median vapautta vahvistavia hankkeita, Vilén listaa.

Kansalaistoimintaa tukevan rahoitusvälineen käynnistäminen on yksi Suomen tavoitteista juuri alkaneella puheenjohtajuuskaudella. Suomi on sijoittanut rahastoon runsaat puoli miljoonaa euroa.

– Suomi pitää uutta rahoitusvälinettä erittäin tärkeänä osana puheenjohtajakautensa käytännön hankkeiden toteuttamista.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.